Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA: Pohjois-Korea käynnisti suljetun ydinlaitoksensa, jossa voidaan tuottaa plutoniumia ydinaseisiin

Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea kehittää myös pitkän kantaman ydinohjusta, joka voisi uhata jopa Yhdysvaltoja.

Ulkomaat
 
KYODO
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un seurasi asiantuntijoden kanssa maansa ohjuskoetta sunnuntaina lähellä Sohaeta.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un seurasi asiantuntijoden kanssa maansa ohjuskoetta sunnuntaina lähellä Sohaeta. Kuva: KYODO

Pohjois-Korea on käynnistänyt uudelleen kertaalleen suljetun Yongbyonin ydinlaitoksen, jossa pystytään tuottamaan räjähdeainetta ydinaseisiin, kertoi Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper tiistaina.

Yongbyonin laitoksessa voidaan rikastaa uraania ja tuottaa plutoniumia. Sekä uraania että plutoniumia voidaan käyttää ydinaseissa.

Clapperin mukaan Pohjois-Korea on myös laajentanut ydinlaitostaan, joka on ollut suljettuna vuodesta 2007 saakka. Pohjois-Korea sulki laitoksen pitkien kansainvälisten neuvottelujen jälkeen vastineeksi raskaspolttoöljystä.

Tuolloin länsimaat epäilivät, että laitosta käytettiin ydinaseen valmistukseen.

Yongbyonin ydinlaitosta alettiin valmistella uudelleenkäyttöä varten vuonna 2013.

Pohjois-Korea hermostui tuolloin YK:n asettamista lisäpakotteista ja Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisistä sotaharjoituksista Korean niemimaalla.

Viime syyskuussa maan atomienergiajärjestö ilmoitti, että ydinvoimala on käynnistetty.

Ydinvoimala on ollut käynnissä nyt noin viisi kuukautta, mikä tarkoittaa, että ydinaseissa käytettävää plutoniumia voisi ottaa talteen jopa viikkojen sisällä, Yhdysvaltain kansallinen tiedustelu uskoo.

Vuonna 2013 asiantuntijat arvioivat uutistoimisto Reutersille, että Yongbyonin voimala voisi tuottaa noin kuusi kiloa plutoniumia vuodessa. Esimerkiksi 20 kilotonnin tehoiseen pommiin tarvitaan noin 4 kiloa plutoniumia. Vuonna 1945 Nagasakiin pudotetun pommin teho oli noin 20 kilotonnia.

Clapperin mukaan Pohjois-Korea kehittää myös pitkän kantaman ydinohjusta, joka voisi uhata jopa Yhdysvaltoja. Clapperin tietojen mukaan Pohjois-Korealla on kyseiseen ohjukseen vaadittava tekniikka, mutta sitä ei ole vielä testattu käytännössä.

Pohjois-Korea kehittää sinnikkäästi ydinaseita vuosien kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Tammikuun alussa maa väitti tehneensä ”täydellisen onnistuneen” ydinkokeen vetypommilla. Vetypommi on huomattavasti tehokkaampia kuin uraaniin ja plutoniumiin perustuvat pommit, mutta Pohjois-Korean väitteelle vetypommista ei ole saatu vahvistusta.

Jonkinlaisen ydinkokeen maa kuitenkin teki, ja se koe oli maan neljäs. Aiemmat ydinkokeet se teki vuosina 2006, 2009 ja 2013.

Lisäksi viime viikonloppuna Pohjois-Korea laukaisi pitkän matkan raketin avaruuteen.

Diktatuuri oli aiemmin ilmoittanut YK:lle laukaisevansa raketin, joka kantaa mukanaan satelliittia, mutta naapurimaat ja Yhdysvallat pitivät laukaisua kuitenkin pitkän matkan ohjuksen testauksena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat