Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato vahvistaa läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissa Venäjän vuoksi

Britannia kertoi lähettävänsä sotalaivoja Itämerelle

Ulkomaat
 
Rebecca Naden / Reuters
Britannian laivaston, HMS Duncan (Type 45 destroyer), oli ankkuroituna Cardiff satamassa Nato-kokouksen aikaan syyskussa 2014.
Britannian laivaston, HMS Duncan (Type 45 destroyer), oli ankkuroituna Cardiff satamassa Nato-kokouksen aikaan syyskussa 2014. Kuva: Rebecca Naden / Reuters

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että sotilasliitto on päättänyt lisätä läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissaan Venäjän toimien vuoksi.

Ukrainan sodan ja Krimin liittämisen jälkeen Nato on jo aiemmin lisännyt valmiuksiaan Venäjän naapurimaissa, mutta sen jäsenmaat keskisessä Itä-Euroopassa ovat peränneet lisäjoukkoja.

Stoltenberg kertoi Nato-maiden puolustusministerien hyväksyneen suunnitelman ”tehostetusta läsnäolosta liittoumamme itäisessä osassa”.

”Tämä lähettää selvän viestin. Nato vastaa yhtenäisenä mihin tahansa yhteenkään sen liittolaiseen kohdistuvaan vihamielisyyteen”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Stoltenberg puhui entistä ”itsevarmemmasta Venäjästä, joka on käyttänyt voimaa muuttaakseen rajojaan”. Hän sanoi Naton kohtaavan ”haastavimman turvallisuusympäristön” yhden sukupolven aikana.

Sotilasliiton suunnitelmaan kuuluu luultavasti 3 000-6 000 Naton sotilasta, jotka vuorottelevat Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa ja Bulgariassa, kertoi diplomaattilähde uutistoimisto AFP:lle.

Stoltenberg ei kuitenkaan kertonut tarkempia yksityiskohtia suunnitelmista. Ne menevät seuraavaksi sotilastahoille tarkempaa hiomista varten.

Britannia ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä Itämerelle viisi sotalaivaa osoituksena valmiudestaan puolustaa liittolaisiaan Natossa. Asiasta kertoi Britannian puolustusministeri Michael Fallon The Guardianille.

Britannia lupaa lähettää Itämerelle hävittäjäaluksen, fregatin ja kolme miinanraivaajaa. Niiden mukana tulee 530 hengen miehistö.

”Lisäämällä Nato-joukkoja viestitämme vihollisillemme, että olemme valmiita vastaamaan kaikenlaisiin uhkiin ja puolustamaan liittolaisiamme. Vuonna 2016 näemme erityisen panostuksen Itämerellä”, Fallon kertoo brittilehdelle.

Naton puolustusministerit valmistelevat Brysselissä parhaillaan kesän huippukokousta, jossa yksi pääaiheista on Venäjä.

Kussakin Baltian maassa harjoittelee jatkuvasti Yhdysvaltojen maavoimien komppania, eli noin 100–200 sotilasta. Sotaharjoituksia alueella on lisätty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat