Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinakomentaja Aleppon taistelujen keskeltä HS:lle: Murskaamme saarron – mutta miksi Turkki ei päästä siviilejä turvaan?

Komentajan mukaan Syyrian opposition asejoukkoja Aleppossa uhkaa nyt neljä voimaa: Isis, Syyrian armeija, sen kanssa liittoutuneet shiiajoukot Iranista, Irakista, Afganistanista ja Libanonista sekä Venäjä.

Ulkomaat
 
Turkki sulki rajan Syyrian pakolaisilta – omaisten huoli loukkuun jääneiden kohtaloista kasvaa
Turkki sulki rajan Syyrian pakolaisilta – omaisten huoli loukkuun jääneiden kohtaloista kasvaa
HS vieraili Syyrian ja Turkin välisellä raja-asemalla, jonka kautta kymmenettuhannet syyrialaiset pakolaiset pyrkivät turvaan Syyrian armeijan ja Venäjän ilmavoimien pommituksia. Turkin puolelle turvaan ehtineet pitävät puhelimella yhteyttä sukulaisiinsa, jotka jäivät loukkuun rajan toiselle puolelle. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus ja editointi: Rio Gandara.
Tästä on kyse

Rauhanneuvottelut tauolla

 Rauhanneuvottelut Syyrian sodan lopettamiseksi keskeytettiin viime viikolla. Niitä on määrä jatkaa 25. helmikuuta.

 Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011, ja siinä on kuollut ainakin 250 000 ihmistä.

 Syyrian toiseksi suurin kaupunki Aleppo on ollut rajujen taistelujen kohteena vuodesta 2012.

 Bashar al-Assadin hallinto on valmistellut suurhyökkäystä Aleppoon useiden kuukausien ajan.

Vapaan Syyrian armeijan (Free Syrian Army, FSA) joukot on saarrettu Aleppoon neljältä ilmansuunnalta, eikä täydennyksiä enää tule. Silti kapina-armeijan rippeet suunnittelevat aktivoituvansa uudelleen joka rintamalla, sanoi HS:n puhelimitse haastattelema FSA:n prikaatikomentaja Abu Adel.

Adel oli keskiviikkoaamuna Aleppon eteläosissa kapinallisten hallitsemassa sopukassa, jota Syyrian armeja ulkomaisine vahvistuksineen saartaa Venäjän ilmaiskujen tuella.

Rio Gandara / HS
Syyrialainen Ibrahim leikki pakolaisten leirin edustalla Turkin Kilisissä tammikuussa.
Syyrialainen Ibrahim leikki pakolaisten leirin edustalla Turkin Kilisissä tammikuussa.

”Eteläisen Aleppon alueella olen laskenut tänään 12 ilmaiskua. Pohjois-Aleppossa ilmaiskuja on tehty jo yli 30, vaikka on vasta keskipäivä”, Adel kertoi puhelimessa tyynen rauhallisesti.

”Pyrimme aktivoimaan joukkomme uudelleen kaikilla rintamilla ja murtamaan saarron, jota al-Assadin joukot ovat tekemässä Aleppon pohjoispuolella. Se on hyvin vaikea tehtävä, mutta olemme päättäväisiä, emmekä aio luovuttaa.”

Syyrian sodan taistelut ovat kiihtyneet viime viikkoina Aleppon hallintoalueella. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 500 ihmistä on menettänyt henkensä sen jälkeen, kun Syyrian armeija liittolaisineen aloitti hyökkäyksen helmikuun alussa.

Luvut perustuvat kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin keräämiin tietoihin.

Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan noin 50 000 syyrialaista on paennut Pohjois-Syyrian taisteluita. Paenneet tarvitsisivat järjestön mukaan kipeästi vettä ja ruokaa.

Prikaatinkomentaja Adelin mukaan Syyrian opposition asejoukkoja Aleppossa uhkaa nyt neljä voimaa: Isis, Syyrian armeija, sen kanssa liittoutuneet shiiajoukot Iranista, Irakista, Afganistanista ja Libanonista sekä Venäjä.

”Venäjä pommittaa aluetta niin, että siviilien on vaikea päästä pakoon. Lopulta pakolaiset törmäävät aitaan, eikä Turkki päästä heitä turvaan. Miksi? Tämä on epäreilua.”

Adel kiistää huhun, että venäläisiä maajoukkoja olisi nähty mukana taisteluissa Aleppon seudulla. Adelin mukaan venäläisiä erikoisjoukkojen sotilaita on nähty Latakian alueella, mutta ei Aleppossa.

Aleppossa olevat FSA:n joukot eivät saa enää mitään kautta täydennyksiä, Adel sanoi. Hänen mukaansa taistelujen viimeinen käänne osoittaa, että kyseessä on ”salajuoni FSA:ta” vastaan.

”Kansainvälisen yhteisön moraalinen vastuu on painostaa Venäjää lopettamaan heti pommitukset. Venäjä sanoo taistelevansa terroristeja vastaan, mutta se on pommittanut lähes koko Aleppon pohjoisseudun tuusan nuuskaksi.”

FSA:n tärkeimmälle liittolaiselle Turkille Adelilla on vain yksi viesti. ”Avatkaa portit ja päästäkää ihmiset sisään.”

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat