Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskomaton pako Alepposta – ”Yksi perhe yritti pitää lapsiaan lämpimänä sytyttämällä alusvaatteista nuotion”

Apteekkari Saleh al-Allawi onnistui ylittämään suljetun rajan Syyriasta Turkin puolelle. HS tapasi hänet muutama tunti pelastautumisen jälkeen.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Kotiin Turkin Kilisin päässyt Al-Allawi on yksi harvoista syyrialaisista, joka on onnistunut pelastautumaan Aleppon saarrosta ja tulemaan yli rajan, jonka Turkki on sulkenut.
Kotiin Turkin Kilisin päässyt Al-Allawi on yksi harvoista syyrialaisista, joka on onnistunut pelastautumaan Aleppon saarrosta ja tulemaan yli rajan, jonka Turkki on sulkenut. Kuva: Rio Gandara / HS
Tästä on kyse

Rauhanneuvottelut tauolla

 Rauhanneuvottelut Syyrian sodan lopettamiseksi keskeytettiin viime viikolla. Niitä on määrä jatkaa 25. helmikuuta.

 Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011, ja siinä on kuollut ainakin 250 000 ihmistä.

 Syyrian toiseksi suurin kaupunki Aleppo on ollut rajujen taistelujen kohteena vuodesta 2012.

 Al-Assadin hallinto on valmistellut suurhyökkäystä Aleppoon useiden kuukausien ajan.

Silmistä näkee, että Saleh al-Allawi on nukkunut huonosti.

Itse asiassa hän ei ole nukkunut lainkaan kahteen yöhön.

30-vuotias aleppolainen apteekkari saapui takaisin kotiinsa, Turkin Kilisissä sijaitsevaan vuokrahuoneistoon, keskiviikkoaamuna kello 7.30. Muutama tunti aiemmin hän oli ylittänyt salaa Syyrian ja Turkin välisen rajan maksamalla satoja dollareita ihmissalakuljettajille.

Al-Allawi on yksi harvoista syyrialaisista, joka on onnistunut pelastautumaan Aleppon saarrosta ja tulemaan yli rajan, jonka Turkki on sulkenut. Kymmennettuhannet muut Syyrian hallituksen ja Venäjän suurhyökkäystä paenneet ovat jääneet jumiin rajan toiselle puolelle.

”Heidän silmissään olen päässyt paratiisin. Minä onnistuin”, al-Allawi sanoo ja sytyttää tupakan.

Rio Gandara / HS
Alepposta paennut Saleh al-Allawi pääsi kotiin perheensä luo pitkän pakomatkan jälkeen. Juuri koulusta palannut poika Saleh tapasi isänsä ensi kertaa Syyriaan lähdön jälkeen. Sylissä tytär Haneen.
Alepposta paennut Saleh al-Allawi pääsi kotiin perheensä luo pitkän pakomatkan jälkeen. Juuri koulusta palannut poika Saleh tapasi isänsä ensi kertaa Syyriaan lähdön jälkeen. Sylissä tytär Haneen.

Oikeastaan al-Allawi pakeni perheineen Alepposta Turkkiin jo vuosi sitten. Hän asuu Kilisissä, hänellä on vaimo ja neljä lasta, joista kaksi vanhinta käy Turkissa koulua.

Viime viikolla al-Allawin vastuulle lankesi odottamaton tehtävä Aleppossa. Hänen Aleppossa asuva lankonsa oli kuollut ilmeisesti Venäjän tekemässä ilmaiskussa apteekkiin, jonka al-Allawin perhe omistaa.

Raskaana oleva sisko oli jäänyt leskeksi. Jonkun piti noutaa hänet Turkin puolelle.

Al-Allawi ajoi autollaan Antakiaan, mistä ihmissalakuljettaja järjesti hänet kävellen rajan toiselle puolelle.

Syyrian puolella eteneminen kohti Aleppoa tapahtui niin ikään ihmissalakuljettajien avulla kylästä toiseen.

”Miten ihmissalakuljettajia kuvailisi? He eivät oikeastaan ole ihmisiä. He ovat ahneita ja kiristävät kaikki rahat. Koskaan ei voi tietää voiko heihin luottaa, mutta muita vaihtoehtoja ei ole.”

Lopulta al-Allawi pääsi Aleppoon. Hän vietti kapinallisten hallitsemassa kaupunginosassa neljä päivää.

Pommitukset kävivät päivä päivältä raskaammiksi.

”Kuulimme, että hallitus pyrkii saartamaan koko kaupungin. Sanoin, että jos emme pian lähde, kuolemme tänne kaikki.”

Matkaan lähti sisko ja kaksi serkkua.

Matka Alepposta takaisin Turkkiin kulki samaa reittiä. Turkin raja Aleppon pohjoispuolella on täysin suljettu, mutta Idlibin maakunnan länsiosissa raja-alueen maasto on niin epätasaista, etteivät Turkin rajavartijat kykene vartioimaan jokaista kolkkaa.

Matkalla al-Allawi todisti pommitusten tuhoja.

”Voin sanoa, että sen jälkeen kun suurhyökkäys alkoi viime viikolla, kiveä ei ole jäänyt kiven päälle Aleppon alueen kylissä.”

Reitin varrella hän näki myös pakolaisia, joista moni tuntui olevan liikkeessä ilman minkäänlaista apua ja vailla päämäärää.

”Näin, kuinka yksi perhe yritti pitää lapsiaan yöllä lämpimänä riisumalla alusvaatteitaan ja sytyttämällä niistä nuotion.”

Khirbat al Jawzin rajakylässä al-Allawi ja mukana olevat sukulaiset lähtivät salakuljettajien perässä kohti rajaa. Salakuljettajat olivat paikantaneet raja-aidasta noin kilometrin kaistaleen, jota vartioitiin huonosti.

Aamuyöllä kello kolme sadat pakolaiset lähestyivät aitaa. Rajavartijat ampuivat ilmaan varoituslaukauksia. Tuolloin al-Allawin raskaana olevan siskon hermot pettivät ja hän jäi maahan makaamaan. Heidän tiensä erosivat.

Salakuljettajat leikkasivat aitaan reiän, josta al-Allawi sulloutui muiden pakolaisten kanssa Turkin puolelle. Hän pelkäsi, että hänen siskonsa oli jäänyt kiinni ja joutuisi jäämään Syyrian puolelle. Kuitenkin tunnin kuluttua myös sisko saapui toisen ryhmän mukana Turkin puolelle sovitulle kohtauspaikalle. He olivat jääneet odottamaan tilanteen rauhoittumista ja onnistuneet pujahtamaan myöhemmin rajan yli.

Al-Allawi istuu kotisohvallaan, kohentelee pörröttävää tukkaansa ja pahoittelee, että on pukeutunut epäsiististi.

”Me syyrialaiset olemme kestäneet sotaa viisi vuotta. Selviämme kaikesta.”

Rio Gandara / HS
Saleh al-Allawi tyttärensä Haneenin sekä poikiensa Salehin (kesk.) ja Muhammedin (oik.) kanssa olohuoneessaan Kilisissä.
Saleh al-Allawi tyttärensä Haneenin sekä poikiensa Salehin (kesk.) ja Muhammedin (oik.) kanssa olohuoneessaan Kilisissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat