Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Erdoğan raivostui amerikkalaisille liittolaisilleen – ”Alue on muuttumassa verilammikoksi”

Turkin presidentti kyseenalaisti, kenen puolella Yhdysvallat taistelee.

Ulkomaat
 
GUILLERMO GRANJA / Reuters
Recep Tayyip Erdoğan kritisoi voimakkaasti amerikkalaisia liittolaisiaan.
Recep Tayyip Erdoğan kritisoi voimakkaasti amerikkalaisia liittolaisiaan. Kuva: GUILLERMO GRANJA / Reuters

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan hyökkäsi keskiviikkona voimakkaasti amerikkalaisia liittolaisiaan vastaan toteamalla, että Yhdysvaltojen tuki Syyrian kurdeille on kuin ”verilammikon synnyttäminen”.

Turkin ja Yhdysvaltojen erimielisyydet johtuvat siitä, pitäisikö Syyriassa toimivat kurdijärjestöt luokitella terroristeiksi vai ei.

Rodi Said / Reuters
Syyrian kurditaistelijoiden (YPG) naissotilas marraskuussa Kaakkois-Syyriassa Hasakassa.
Syyrian kurditaistelijoiden (YPG) naissotilas marraskuussa Kaakkois-Syyriassa Hasakassa.

Turkin mielestä Syyriassa toimiva kurdipuolue PYD ja sen aseellinen siipi YPG ovat terroristijärjestöjä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n tavoin.

Yhdysvallat ei ole Turkin kanssa samaa mieltä, vaan se katsoo Syyrian kurdit liittolaisekseen taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. PKK:n Yhdysvallatkin luokittelee terroristijärjestöksi.

”Haloo amerikkalaiset. Koska ette ole koskaan luokitelleet niitä terroristijärjestöiksi, alue on muuttumassa verilammikoksi. Kuinka monta kertaa minun täytyy teillä tämä kertoa? Oletteko yhdessä meidän kanssamme vai oletteko yhdessä terrorijärjestöjen PYD:n ja YPG:n kanssa”, Erdoğan tulistui uutistoimistojen mukaan presidentinpalatsissaan Ankarassa pitämässään puheessaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kieltäytynyt luokittelemasta Syyrian kurdeja terroristeiksi.

Yhdysvallat vastasi tiukasti Erdoğanin syytöksiin.

”Luokittelemme PKK:n terroristijärjestöksi, mutta teemme selvän eron PKK:n ja YPG:n välillä. YPG on sitoutunut taistelemaan Isisiä vastaan Syyriassa, ja me tuemme heitä tässä”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja Mark Toner sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki ja Yhdysvallat ovat molemmat sotilasliitto Naton jäsenmaita.

Syyrian sodan aikaan Turkki on ärsyttänyt aiemminkin amerikkalaisia liittolaisiaan, kun se kieltäytyi pitkään päästämästä amerikkalaiskoneita lentotukikohtiinsa.

Erdoğan käy puolestaan kiivasta sotaa Turkin kurdeja vastaan. Ennen viime kesänä jälleen alkanutta verenvuodatusta edelsi Turkissa sovitteleva kausi maan hallinnon ja kurdien välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat