Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

94-vuotias Auschwitzin entinen vartija tänään oikeudessa – ”Vapaana on yhä vanhoja miehiä, joilla on verta käsissään”

Ainakin kolme keskitysleirien entistä työntekijää astuu tänä vuonna oikeuden eteen.

Ulkomaat
 
MIKE SEGAR / Reuters
Holokaustin uhreja esiteltiin näyttelyssä New Yorkin Juutalaismuseoissa tammikuussa.
Holokaustin uhreja esiteltiin näyttelyssä New Yorkin Juutalaismuseoissa tammikuussa. Kuva: MIKE SEGAR / Reuters

Natsi-Saksan keskitysleirillä 1940-luvulla vartijana työskennellyt Reinhold Hanning, 94, astui torstaina oikeuden eteen Saksassa syytettynä osallisuudesta ainakin 170 000 ihmisen murhaan.

Syytteiden mukaan Hanning oli mukana joukoissa, jotka päättivät, ketkä leirille saapuneista vietiin tapettaviksi kaasukammioihin.

Nyt torstaina yli 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Hanning saapui oikeuden eteen Detmoldin kaupungissa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Valkotukkainen, tweed-pukuun pukeutunut syytetty piti katseensa edessään olevassa pöydässä ja antoi asianajajansa vastata tuomarin kysymyksiin, kertoi uutistoimisto AFP.

Asianajajan mukaan Hanning aikoi kuunnella, mitä todistajilla on sanottavana, ennen kuin päättää, ottaako hän asiaan kantaa.

Hanning on myöntänyt työskennelleensä Etelä-Puolassa sijainneella Auschwitzin keskitysleirillä mutta kiistänyt osallistuneensa joukkotuhontaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Hanning ilmoittautui vapaaehtoisena SS-joukkoihin 18-vuotiaana ja aloitti työt leirillä 20-vuotiaana vuonna 1942.

Oikeus kuuli torstaina myös joukkotuhonnasta selvinnyttä 90-vuotiasta Leon Schwarzbaumia, joka pyysi Hanningia kertomaan totuuden.

”Olemme lähes samanikäisiä. Me molemmat kohtaamme korkeimman tuomarimme pian”, Schwarzbaum sanoi.

Hän pyysi Hanningia selittämään, miksi hänen 35 perheenjäsentään sekä ”miljoonia juutalaisia, romaaneja ja muita” tapettiin.

Muiden todistajien joukossa on muun muassa 90-vuotias Justin Sonder, jonka mukaan oikeudenkäynti olisi pitänyt pitää jo vuosikymmeniä sitten.

”Vielä tänäänkään ei ole liian myöhäistä tarkastella, mitä tapahtui”, Sonders kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Sonders lähetettiin Auschwitziin 17-vuotiaana, ja hän menetti sodan aikana 22 perheenjäsentään.

Juutalaisten maailmankongressin puheenjohtajan Ronald Lauderin mukaan keskitysleirit eivät ole vieläkään unohtuneet.

”Vapaana on yhä vanhoja miehiä, joilla on verta käsissään. Heidän ei ole pitänyt vastata teoistaan seitsemään vuosikymmeneen. Niin kauan kun vain on mahdollista, täytyy heidät saada oikeuden eteen”, Lauder kommentoi AFP:lle.

Auschwitzissa työskenteli yhteensä noin 6 500 SS-joukkojen jäsentä, mutta vain alle 50 on tuomittu teoistaan.

Hanningin lisäksi oikeudessa käsitellään tänä vuonna ainakin kahden muun keskitysleirin työntekijän tapausta.

Yksi syytetyistä on 95-vuotias SS-joukoissa lääkintämiehenä toiminut Hubert Zafke. Hän työskenteli Auschwitz-Birkenaussa samaan aikaan kuin päiväkirjastaan tunnetuksi tullut Anne Frank saapui leirille.

Myös 93-vuotias keskitysleirin vartijana toiminut Ernst Remmel joutunee oikeuden eteen keväällä.

Uudet oikeudenkäynnit keskitysleirien entisiä työntekijöitä vastaan saivat sysäyksen vuonna 2011, kun oikeus katsoi 91-vuotiaan John Demjanjukin syyllistyneen ihmisten surmaamiseen Sobibórin tuhoamisleirillä toisen maailmansodan aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat