Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi mellakkakaupunki Fergusonin oikeuteen syrjinnästä

Ferguson torjui oikeusministeriön vaatimukset poliisivoimien ja oikeusjärjestelmän uudistamisesta – perusteena niiden hinta

Ulkomaat
 
RICK WILKING / REUTERS
Fergusonin kaupungissa lähes 70 prosenttia asukkaista on mustia, mutta poliiseista yli 80 prosenttia on valkoisia.
Fergusonin kaupungissa lähes 70 prosenttia asukkaista on mustia, mutta poliiseista yli 80 prosenttia on valkoisia. Kuva: RICK WILKING / REUTERS

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on haastanut Fergusonin kaupungin oikeuteen. Haaste seurasi Fergusonin keskiviikkoista päätöstä kieltäytyä rikosoikeudellisen järjestelmänsä uudistamisesta, kertoo New York Times.

Missourin osavaltiossa sijaitsevassa noin 20 000 ihmisen kaupungissa syttyi väkivaltaisia mellakoita vuoden 2014 elokuussa sen jälkeen, kun poliisi ampui afroamerikkalaisen Michael Brownin. Ferguson on käytännössä St. Louisin kaupungin lähiöalue.

Oikeusministeriö totesi viime vuoden maaliskuussa julkaistussa selvityksessään, että Fergusonin poliisilaitos on toiminut väärin ja tehnyt vakavia virkavirheitä. Ministeriön mukaan poliisit ovat toimineet syrjivästi afroamerikkalaisia kohtaan ja käyttäneet rasistisia stereotypioita toiminnassaan.

Liittovaltio on neuvotellut kuukausien ajan Fergusonin edustajien kanssa, jotta kaupunki alkaisi kitkemään turhia pidätyksiä ja sakkorangaistuksi, lopettaisi sähkölamauttimien käytön rangaistusmuotona ja hyväksyisi kaupunkiin liittovaltion määräämän valvojan.

Neuvottelijat pääsivät sopuun, mutta Fergusonin kaupunginhallitus torjui sopimuksen keskiviikkona äänin 6–0, New York Times kertoo.

Yhdysvaltojen oikeusministeri Loretta Lynchin mukaan Fergusonin päätös pakotti ministeriön nostamaan siviilikanteen kaupunkia vastaan.

”Fergusonin asukkaat ovat odottaneet lähes vuoden, jotta heidän kaupunkinsa suojelisi heidän oikeuksiaan ja pitäisi heidät turvassa”, hän toteaa ministeriön tiedotteessa.

Lynchin mukaan Ferguson rikkoo asukkaidensa perustuslaillisia oikeuksia.

Kunnallispoliitikot perustelivat äänestyspäätöstään liiallisilla kustannuksilla.

Uutiskanava CNN:n mukaan Ferguson arvioi, että noin 23 prosenttia sen budjetista vuonna 2015 tuli sakkomaksuista. Vielä viisi vuotta aiemmin osuus oli 12 prosenttia.

Mellakoita ja rauhanomaisia mielenosoituksia on esiintynyt Fergusonin tapahtumien jälkeen myös muualla Yhdysvalloissa, kun julkisuuteen on noussut muita Brownin kaltaisia tapahtumia, joissa poliisi on herkästi ampunut mustia tai käyttänyt väkivaltaa epäselvissä tilanteissa.

New York Times teki viime vuoden huhtikuussa selvityksen Yhdysvaltojen metropolialueiden poliisilaitosten työntekijöiden etnisistä taustoista.

Lehden mukaan Yhdysvalloissa on satoja poliisilaitoksia, jossa valkoisten poliisien osuus on ainakin 30 prosenttia suurempi kuin valkoisten osuus heidän työalueensa väestöstä.

Fergusonin poliiseista 83 prosenttia oli valkoisia ja vain 11 prosenttia mustia, vaikka kaupungin asukkaista peräti 63 prosenttia on mustia.

Ferguson nimitti viime kesänä poliisilaitoksen johtoon väliaikaisesti afroamerikkalaisen Andre Anderssonin, mutta hän erosi marraskuussa. Myös uusi johtaja De’Carlton Seewood on musta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat