Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

4-vuotiaasta ”Junior Jihadista” tuli Isisin propagandan keulakuva – Tutkija: Kertoo muutoksesta järjestössä

Ääri-islamilaisuuteen tutustunut tutkija Juha Saarinen arvioi Isisin etsivän ”Jihadi Johnille” korvaajaa.

Ulkomaat
 
Isisin uudella videolla viisivuotias pikkupoika vaatii "vääräuskoisten surmaamista"
Isisin uudella videolla viisivuotias pikkupoika vaatii "vääräuskoisten surmaamista"
Isisin uudella teloitusvideolla esiintyy viisivuotias pikkupoika. Lontoossa asuva brittimies kertoo tunnistaneensa pojan omaksi lapsenlapsekseen. Videolla jihadistijärjestö myös teloittaa viisi ”vakoojaa” ja uhkaa hyökätä ”jonakin päivänä” Britanniaan.

Pienet kädet painavat laukaisijaa ja auto räjähtää. Ajoneuvon sisällä on kolme ”rikoksensa” tunnustanutta ja oransseihin vaatteisiin pukeutunutta terroristijärjestö Isisin vankia.

”Allahu akbar!” huutaa maastokuvioituun pukuun pukeutunut pieni poika kameralle.

Ote on Isisin tällä viikolla julkaisemasta videosta, ja siinä esiintyvä poika on tunnistettu britannialaisen äidin neljävuotiaaksi pojaksi Isa Dareksi.

Isa ilmestyi Isisin videolle ensimmäisen kerran alkuvuodesta, jolloin hän uhosi tappavansa vääräuskoisia.

Kuvakaappaus terroristijärjestö Isisin tuoreesta videosta, jossa ”Jihadi Junior” esiintyy.
Kuvakaappaus terroristijärjestö Isisin tuoreesta videosta, jossa ”Jihadi Junior” esiintyy.

Brittilehdistössä Isa on nimetty ”Jihadi John Junioriksi” ja ”Junioriksi Jihadiksi” Isisin videoissa aiemmin esiintyneen brittiläisen terroristin mukaan.

Isa Daren kristillisen kasvatuksen saanut, mutta ääri-islamistiksi kääntynyt äiti muutti Syyriaan neljä vuotta sitten. Niin ikään terroristijärjestön riveissä taistelleen Isa Daren ruotsalaisen isän kerrotaan kuolleen taisteluissa.

Nyt nuori poika on otettu Isisin propagandan välineeksi – ilmeisesti täysin tietämättömänä kauheuksista, joita verkossa julkaistuilla videoilla näytetään.

Terroristijärjestö on käyttänyt lapsia videoillaan, mutta aiempien lapsien taustoja ei ole onnistuttu selvittämään länsimaisessa lehdistössä yhtä hyvin kuin Isan tapauksessa.

Jihadismiin tutustunut tutkija Juha Saarinen Finnish Middle East Consulting Groupista näkee Isan tapauksen heijastavan muutosta Isisin tilanteessa.

”Lapsien korostaminen propagandassa voi osaltaan heijastaa Isisin kannalta heikompaa strategista tilannetta Irakin ja Syyrian alueella. Maailmanlopun välittömyyden korostaminen on siksi osaltaan vähentynyt heidän propagandassaan, ja konfliktin pitkittymistä korostetaan”, Saarinen arvioi.

Terrorijärjestön viesti on, että nyt koulutetaan jo tulevia islamistitaistelijoita, hän arvioi.

”Totalitaarinen yhteiskunta kasvattaa nuorista jihadistista sukupolvea.”

Saarisen mukaan Isis näyttää myös huomanneen Britanniassa varttuneen Jihadi Johnin saaman medianäkyvyyden länsimaissa.

”Jihadi Johnin tilalle ollaan ehkä rakentamassa uutta tunnistettavaa länsimaista hahmoa. Ja toisin kuin Jihadi Johnin, lapsen eliminoiminen olisi mille tahansa länsimaalle huomattavasti vaikeampaa”, Saarinen arvioi.

Jihadi John sai todennäköisesti surmansa ilmaiskussa Syyriassa marraskuussa 2015.

Nuoren Isa Daren oloista Syyriassa on tihkunut vain vähän tietoja. Lontoossa asuva Sunday Dare on kuitenkin tunnistanut Isisin videoilla esiintyneen pojan lapsenlapsekseen.

”Hän on lapsenlapseni, tunnen hänet hyvin. Isis käyttää häntä propagandassaan, ei hän tiedä mitä hän tekee. Hän on vasta pieni poika, jota he käyttävät kilpenään”, Sunday Dare kertoi uutistoimisto Reutersille tammikuussa.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka on kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa? HSTV:n kooste kertoo järjestön synnyn.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat