Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato tulee Euroopan avuksi pakolaiskriisissä – alukset komennettiin heti Egeanmerelle

Ulkomaat
 
Yannis Behrakis / Reuters
Afgaanipakolaiset auttoivat lapsia rannalle kumiveneestä Kreikan Lesboksen saarella viime syyskuussa.
Afgaanipakolaiset auttoivat lapsia rannalle kumiveneestä Kreikan Lesboksen saarella viime syyskuussa. Kuva: Yannis Behrakis / Reuters

Bryssel

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti torstaina, että sotilasliitto on lähettänyt Egeanmerelle kolme saksalaisten komentamaa alusta, joiden tehtävänä on auttaa ihmissalakuljettajien vastaisissa toimissa.

Asiasta päätettiin Naton puolustusministerien kokouksessa Brysselissä. Stoltenbergin mukaan toimiin ryhdyttiin Turkin, Kreikan ja Saksan yhteispyynnön jälkeen.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Nato antaa tiedusteluapua merialueella toimiville muille viranomaisille. Ne yrittävät saada kuriin valtavaa ihmissalakuljetusta, joka on osaltaan kiihdyttänyt koko Eurooppaa ravistelevaa pakolais- ja siirtolaiskriisiä.

”Tässä ei ole kyse pakolaisveneiden pysäyttämisestä tai puskemisesta takaisin. Naton tehtävä on antaa kriittistä tietoa, jolla autetaan ihmissalakuljettajien ja rikollisverkostojen vastaista työtä”, Stoltenberg kertoi.

Hänen mukaansa kolmen lähetetyn aluksen lisäksi Nato-maat ovat antaneet lupauksia vahvistuksista.

Nato-ministereiden illalliselle keskiviikkona kutsuttu Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi toimittajille torstaina, että ”on liian aikaista puhua siitä”, voisivatko esimerkiksi Suomi ja Ruotsi sotilasliiton ulkopuolisina maina osallistua operaatioon, jos sellaista kukaan pyytäisi.

Jussi Niinistö
Jussi Niinistö

Naton osallistumisen yhteydessä oli sovittu, että Kreikan ja Turkin asevoimat eivät toimi toistensa aluevesillä tai ilmatilassa.

”Ehkä merkillepantavaa tässä on Turkin ja Kreikan suostuminen yhteistyöhön vanhoina antagonisteina. (Illallisella) oltiin tyytyväisiä, että tällainen sopimus oli syntynyt. Sitä mainostettiin historialliseksi, mutta nähtäväksi jää, miten historiallinen se sitten on”, Niinistö totesi.

Euroopan pakolaiskriisiä on yritetty ratkaista lukemattomin tavoin Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden voimin. Toistaiseksi mitään hyvin toimivaa ratkaisua ei ole löytynyt ja pakolaisten virta Turkin puolelta Kreikkaan on jatkunut.

Euroopan unionin komission tiedottaja Margaritis Schinas totesi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että EU toivottaa Naton avun tervetulleeksi. Hän muistutti kuitenkin, että EU valmistelee parhaillaan uutta raja- ja rannikkovartiostoa, jolle on määrä antaa laajat valtuudet.

EU päätti uudesta vartiostosta joulukuussa. Siitä päätöksiä odotellaan ehkä kesällä.

Viime vuonna Kreikkaan tuli noin 880 000 pakolaista ja siirtolaista. Tänä vuonna maiden välisen Egeanmeren on ylittänyt jo yli 70 000 ihmistä.

Ainakin 319 ihmistä on kuollut vaarallisella merireitillä uudenvuoden jälkeen, kertoo Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM.

Naton puolustusministerikokouksen pääteeman piti alun perin olla Venäjä ja itäisen Euroopan turvallisuus sekä ensi kesänä pidettävä Varsovan huippukokous. Tilanne muuttui, kun Saksa ja Turkki yllättäen vetosivat maanantaina sotilasliittoon, että se tulisi apuun pakolaiskriisissä.

Naton Stoltenberg totesi, että uudessa Nato-operaatiossa on määrä tukea kansallisia viranomaisia. Lisäksi Nato aikoo ”kehittää suoran linkin” Euroopan rajaturvallisuusvirastoon Frontexiin.

Nato-ministerit päättivät myös lisätä tiedustelutoimintaansa Turkin ja Syyrian rajalla. Sinne on viime aikoina saapunut kymmeniätuhansia ihmisiä pakoon Alepposta, jonne Venäjän ilmavoimien tukema Syyrian armeija on hyökännyt.

“On tärkeää toimia nopeasti, koska tämä kriisi koskettaa meitä kaikkia”, Stoltenberg sanoi.

HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
Nuljuva kumivene, pieni perämoottori ja 20 kilometria tuulista merta on Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden edessä, kun he saapuvat rantaan Turkissa ja näkevät seuraavan etappinsa, Lesboksen saaren Kreikassa. Toimittajat ja kuvaus Paavo Teittinen ja Kalle Koponen, leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat