Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimien rukoushetkestä kannattaisi ottaa oppia työpaikoilla

Ulkomaat
 
Taneli Heikka
Kirjoittaja on toimittaja, viestinnän tutkija ja yrittäjä, joka asuu Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa.

Muslimien toivoma mahdollisuus rukoilla kouluissa ja työpaikoilla monta kertaa päivässä on herättänyt Suomessa närää. Miksi yhdellä uskonnollisella ryhmällä pitäisi olla oikeus keskeyttää työpäivä omien palvontamenojensa vuoksi?

Viiden päivittäisen rukoushetken sovittaminen työpaikan, esimerkiksi tehdastyön ja vuorotyön rytmiin, voi toki olla hankalaa. Jotkut suomalaiset oppilaitokset ja työpaikat ovat kieltäneet rukoilun tiloissaan esimerkiksi häiritsevyyden tai tilojen puutteen vuoksi.

Täällä Yhdysvalloissa elintarvikeyhtiö Cargill irtisanoi 200 lähinnä somalitaustaista muslimia, jotka olivat vaatineet mahdollisuutta rukoukseen tiettynä aikana.

Toiveen täyttäminen voi toki vaatia vaivaa. Mutta silti – nyt vähän järkeä ja sydäntä käteen. Säännöllinen rukoilu, uskonnosta riippumatta, on erinomainen idea. Se on ehdottomasti sallittava, kenties jopa tehtävä palkittavaksi osaksi koulujen ja työpaikkojen arkea.

Miten me emme ole tätä aiemmin hoksanneet? Entäpä jos joku ehdottaisi, että pitäisimme päivittäin viisi lyhyttä hiljentymistuokiota – ikään kuin mindfulness-hetkeä – joista yksi tai kaksi osuisi keskelle koulu- tai työpäivää?

Entä, jos joku vielä keksisi yhdistää rukoukseen taukoliikunnan, niin kuin muslimit ja joogit tekevät?

Ehdottaja saisi valtion innovaatiopalkinnon, idea nimitettäisiin hallituksen kärkikokeiluhankkeeksi ja Koneen säätiö vippaisi taukorukousprojektille miljoona euroa.

Koulut ja työpaikat antaisivat kilvan tiloja tähän käyttöön. Henkilöstöjohtajat, ammattiyhdistysliike ja työturvallisuuspäälliköt innostuisivat: ”Kyllä aina jostain löytyy vapaa luokka tai neuvotteluhuone hetken hiljaisuudelle ja syventymiselle, pannaan toteutumaan tämä hyvinvointiloikka!”

Ja oikeassa innostujat olisivat.

Tieteellisten tutkimusten mukaan säännöllinen hiljentyminen lisää psykofyysistä hyvinvointia. Sisäisen lähteen, tarkoituksen, löytäminen on nykyaikaisten innovaatioteorioiden ytimessä. Ihminen, joka ei ole kohdannut sisintään hiljaisuudessa, ei voi oppia pois vanhasta, siirtyä kohti uutta, eikä menesty varsinkaan johtotehtävissä.

Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa olisikin tärkeää, että rukouselämässä ryhdistäydyttäisiin erityisesti vientiteollisuuden tuotekehitys- ja markkinointiosastoilla.

Tutkimuksissa on myös todettu, että etenkin uskonnolliset hiljentymistuokiot ovat tehokkaita stressintorjunnassa. Uskonnon harjoittamisen lisääminen kouluissa ja työpaikoilla lepää vankalla kokemuksellisella, kulttuurisella ja tieteellisellä pohjalla.

Hyödyt yksilölle ja yhteiskunnalle ovat niin suuria, että käytännöllisten ja asenteellisten esteiden yli kannattaa kivuta.

Mutta ei tässä pitäisi olla kenellekään mitään uutta. Kristityt synnyttivät säännöllisen hiljaisuuselämän ennen muslimeja, ja juutalaiset ennen kristittyjä.

Kaikilla näillä uskonnoilla on usean päivittäisen rukouksen traditio. Rukoushetkien määrä on vaihdellut kahdesta noin kahdeksaan, ja vaihtuneet ovat nimetkin. Mutta idea on sama kuin muslimeilla: säännöllinen irtautuminen hetken tyranniasta on hyväksi ihmiselle.

Luterilainen kirkkokäsikirja tuntee aamurukouksen (laudes), päivärukouksen (ad sextam), iltarukouksen (vesper), rukouksen päivän päättyessä (kompletorio), ja valon rukouksen (lucernarium). Näistä on hyvä ammentaa kodeissa, töissä ja kouluissa.

Kenties piankin kuulemme lounasajan tohinan keskellä huikkauksen: ”Sori, mä ja Jontte käydään nyt neukkarissa ad sextamilla, jatketaan tästä viiden minuutin päästä!”

Ja takaisin tulisi virkistyneitä, tyytyväisenä myhäileviä työntekijöitä.

Olemme maallistuneessa lännessä ajautuneet kulttuurisesti hieman kauas noista hienoista tavoista. Mutta aina voimme tehdä parannuksen ja palata hyvinvoinnin lähteille. Suomeen muuttavat muslimit muistuttavat meitä tämän kääntymyksen tärkeydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat