Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija Itämeren alueen sotilaallisesta tilanteesta: ”Venäjä on selkeästi niskan päällä”

Baltian maat saavat Natolta nyt paljon uutta tukea turvallisuudelleen. Ne toivoisivat sitä vielä tuntuvasti enemmän.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Yhdysvaltalaisia sotakoneita Ämarin lentotukikohdassa Virossa viime huhtikuussa.
Yhdysvaltalaisia sotakoneita Ämarin lentotukikohdassa Virossa viime huhtikuussa. Kuva: Marko Mumm

Tallinna. Baltian maat toivovat Nato-liittolaisilta enemmän sotilaallista panostusta kuin käytännössä saavat.

Brysselissä kokoontuvien Naton puolustusministerien lupailut sotilaallisen läsnäolon lisäämisestä sotilasliiton itäisillä alueilla on vastaanotettu toiveikkain mielin.

”Natolla kokonaisuudessaan on enemmän sotilasvoimaa kuin Venäjällä, mutta Itämeren alueella Venäjä on selkeästi niskan päällä”, sanoo tutkija Kalev Stoicescu Kansainvälisestä puolustustutkimuskeskuksesta Tallinnasta.

Venäjällä on ilmatorjuntakalustot Pietarin lähellä ja Kaliningradissa. S-400 ilmatorjunta- ja Bastion rannikkotorjuntajärjestelmä kattavat asiantuntijoiden mukaan koko Baltian, osan Suomea ja voivat sulkea koko Itämeren.

Britannialaisen IISS-tutkimuslaitoksen mukaan Venäjä on jo ottanut tai ottamassa käyttöön uuden 40N6-ilmatorjuntaohjuksen, jolla aiempaa pidempi jopa 400 kilometrin kantama.

Nykyinen Naton ilmavalvonta Baltiassa on tarkoitettu rauhan ajaksi, ei kriisitilanteisiin.

Nato-valtioiden puolustusministerit pohjustavat Brysselissä kesäistä huippukokousta Varsovassa. Stoicescu on vakuuttunut, että konkreettiset päätökset Naton läsnäolon lisäämisestä Baltiassa tehdään siellä.

”Muuten Nato lähettäisi Venäjälle täysin väärän viestin”, sanoo Stoicescu.

Stoicescu muistuttaa Naton huippukokouksesta Bukarestissa 2008, jolloin jäädytettiin Georgian ja Ukrainan liittymishaaveet.

”Sen jälkeen Venäjä on hyökännyt sekä Georgiaa että Ukrainaa vastaan”, hän muistuttaa.

Yhdysvallat ja Britannia valmistelivat liittolaisiaan panostamaan itäisen Naton alueeseen poliittisilla julkilausumilla puolustusministerien kokouksen alla.

Britannia ilmoitti The Guardianissa tuovansa viisi sotalaivaa Itämerelle harjoituksiin ja harkitsevansa jopa 6 000 sotilaan lähettämistä itäisen Naton alueelle: Baltiaan, Puolaan, Bulgariaan ja Romaniaan.

Yhdysvaltojen kongressiin on menossa esitys sotilaskulujen nelinkertaistamiseksi Euroopassa 3,2 miljardiin euroon ensi vuonna.

”Se on meille ilosanoma”, Stoicescu sanoo.

”Olemme vuosia odottaneet, että Yhdysvallat panostaisi. Lisäksi se on hyvä esimerkki muille liittolaisille.”

Euroopassa sotilaalliset päätökset syntyvät hitaasti. Natossa Baltian maat ja Puola ajavat yhtenäistä linjaa puolustuksen suhteen. Saksaa taas pitää lobata, sanoo Stoicescu.

Viron, Latvian ja Liettuan komentajat esittivät viime keväänä, että liittolaiset toisivat pataljoonan kuhunkin maahan. Käytännössä kussakin Baltian maassa harjoittelee pysyvästi rotaatioperiaatteella yksi Yhdysvaltojen maavoimien komppania.

”Odotuksemme ovat suuremmat kuin mitä käytännössä tapahtuu”, myöntää Stoicescu.

Baltian maat ilmeisesti esittävät Naton huippukokouksessa edelleen maavoimien pataljoonan ja sotakaluston varastojen pysyvää sijoitusta alueelle ja aiempaa suurempia sotaharjoituksia. Myös meri- ja ilmapuolustuksen vahvistamiseen kohdistuu odotuksia.

Venäjällä voi olla kiusaus kostaa pakotteista tai testata Natoa Baltiassa, Stoicescu arvioi.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Rand teki viime vuonna simuloituja sotatilanteita Naton ja Venäjän välillä Baltian alueella. Kaikissa niissä Nato hävisi. Hiljattain julkaistujen tulosten viesti oli, että Naton olisi sijoitettava Baltian ja Puolan alueelle kuudesta seitsemään maavoimien prikaatia.

Keskiviikkona Nato-maiden puolustusministerit saivat osallistua hieman samanlaiseen ajatusharjoitukseen Brysselissä, Viron yleisradioyhtiö ERR kertoi. Harjoituksessa eräs valtio teki hybridihyökkäyksen Liettuaan, Klaipedan öljysatamassa oli attentaatti, Liettuan rajavartiosto joutui vastatusten epämääräisten maahan tunkeutujien kanssa, ja samaan aikaan vähemmistöä yllytettiin kaduilla mellakointiin.

”Euroopassa sotilaallinen päätöksenteko on hidasta. Mutta olen varma, että edistystä tapahtuu”, Stoicescu sanoo.

Viron puolustusministeri Hannes Hanso ilmoitti torstai-iltapäivänä lehdistötiedotteessa, että suurten Nato-liittolaisten asenteissa on tapahtunut käänne.

”Tänään on selvää, että suurempien liittolaisvaltioiden asenteissa on tapahtunut käänne, ja alueemme turvallisuuden takaamisesta on tullut sotilasliiton yksi oleellisemmista prioriteeteista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat