Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuusraportti povaa väkivallan lisääntymistä maailmassa

Münchenin turvallisuuskonferenssissa haetaan helpotusta Syyrian sodan ongelmiin.

Ulkomaat
 
OMAR SANADIKI / REUTERS
Syyrian armeijan sotilaat tutkivat itsemurhapommituksen jälkiä Damaskoksessa tiistaina.
Syyrian armeijan sotilaat tutkivat itsemurhapommituksen jälkiä Damaskoksessa tiistaina. Kuva: OMAR SANADIKI / REUTERS
Fakta

Raskaan sarjan turvallisuuskokous

 Ensimmäinen Münchenin turvallisuuskonferenssi järjestettiin 1963.

 Alussa kyse oli lähinnä Nato-maiden kokouksista, joissa painotettiin kiistojen poliittisia ratkaisuja.

 Suurimmat otsikot konferenssista aiheutti presidentti Vladimir Putin, joka vuonna 2007 ilmoitti puheessaan Venäjän uudesta kovasta ulkopolitiikasta.

 Presidentti Sauli Niinistö osallistuu konferenssiin toista perättäistä vuotta.

Syyrian sota kaatui päälle tänä vuonna Münchenin turvallisuuskonferenssissa jo ennen kuin joukko maailman johtajia oli edes ehtinyt kokouspaikalle. Syyrian entuudestaan paisuvaan humanitaariseen katastrofiin haettiin helpotusta ulkoministerien neuvotteluissa jo torstaina.

Varsinainen kokous alkaa perjantaina.

Saksan isännöimässä tapaamisessa Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministereiden John Kerryn ja Sergei Lavrovin sekä muiden osallistujien on määrä hakea keinoja aloittaa Syyrian rauhanneuvottelut uudelleen.

Samaan aikaan Syyriassa Venäjä ja Syyrian hallituksen armeija jatkoivat hyökkäystä, joka ajoi kymmeniätuhansia siviilejä pakoon Aleppon kaupungin alueelta.

Sota Syyriassa on vain yksi konferenssin asialistalla olevista kriiseistä, mutta sillä on yhteyksiä lähes kaikkeen muuhun.

Kokouksen evästykseksi kootussa turvallisuusraportissa Munich Security Report 2016 käytetään maailman ja ihmiskunnan tilanteesta tylyä kieltä.

”Vuonna 2016 tulemme todennäköisesti näkemään kasvavien riskien ajanjakson, mukaan lukien lisääntyneen väkivallan riskin”, päätellään raportissa.

Kansainvälisessä politiikassa on kirjoittajien mukaan edessä aiempaa epävakaampi aikakausi, jossa kriisit ovat rajattomia, häiriköt piittaamattomia ja suojelijat voimattomia.

Toinen yhdistävä teema Syyrian lisäksi on jälleen Venäjä, jota edustaa Lavrovin lisäksi pääministeri Dmitri Medvedev.

Kokouksessa voidaan keskustella ja neuvotella Venäjän toiminnasta niin Ukrainassa kuin Syyriassakin, mutta ilmoitukset linjanmuutoksista ovat epätodennäköisiä. Presidentti Vladimir Putin päättää Venäjän linjasta, jota ministerit toteuttavat.

Terrorismin vastustamisesta löytyy Venäjän ja lännen kesken helposti yhteinen sävel. Yhteisymmärrys heikkenee, kun keskustelujen aiheena on terroristijärjestö Isis, joka saa länsimaiden arvioiden mukaan lisävoimaa Venäjän pommituksista Syyriassa.

Suomen ja muidenkin maiden kannalta on mielenkiintoista nähdä, onko Venäjällä sanottavaa turvapaikanhakijoiden ohjaamisesta ensin Norjan ja sen jälkeen Suomen rajalle. Euroopan turvapaikkakriisi on joka tapauksessa yksi konferenssin pääteemoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat