Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ja Venäjä sopivat tulitauosta Syyriaan – Lavrov: Iskut Isisiä vastaan jatkuvat

Yhdysvaltalaiset pelkäävät tulitauon sinetöivän nykyiset rintamalinjat. Venäjän mukaan uusi sopimus ei lopettaisi ilmaiskuja jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

Ulkomaat
 
MICHAEL DALDER / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Saksan Münchenissä torstaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Saksan Münchenissä torstaina. Kuva: MICHAEL DALDER / Reuters
Fakta

Syyrian sisällissota

 Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011, ja siinä on kuollut ainakin 250 000 ihmistä.

 Venäjä aloitti syksyllä 2015 ilmapommitukset Syyriassa. Maa on tukenut itsevaltaisen presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

 Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Natoon kuuluva Syyrian naapurimaa Turkki ovat tehneet iskuja lähinnä terroristijärjestö Isisin asemiin. Ne kannattavat Syyrian maallisia kapinallisia, mutta viime aikoina ehdoton linja al-Assadia vastaan on heikentynyt.

 Syyrian toiseksi suurin kaupunki Aleppo on ollut rajujen taistelujen kohteena vuodesta 2012 alkaen. Kymmenettuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluita Turkin rajalle. Turkki ei ole päästänyt pakolaisia läpi.

Washington / Helsinki. Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet väliaikaisesta tulitauosta Syyriaan, kertoi The Wall Street Journal -lehti varhain perjantaina Suomen aikaa. Kyse olisi ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen vuonna 2011.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi Saksan Münchenissa pidettyjen neuvottelujen päätteeksi, että suurvallat olivat sopineet sekä tulitauosta että humanitaarisen avun toimittamisesta Syyriaan välittömästi. Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan tulitauon yksityiskohdista sovittaisiin viikon kuluessa.

”Olemme sopineet koko maan kattavasta tulitauosta, joka alkaisi viikon kuluttua”, Kerry sanoi The New York Times -lehden mukaan.

”Todellinen koetinkivi on se, kunnioittavatko kaikki osapuolet tätä sopimusta.”

Lavrov taas tarkensi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei Venäjä aio tulitauosta huolimatta lopettaa ilmaiskuja terrorijärjestö Isisiä tai al-Qaida-verkostoon kuuluvaa al-Nusran rintamaa vastaan.

Syyrian suurin oppositioryhmä on kiitellyt tulitaukosuunnitelmaa, mutta toteaa, että pommituksien on loputtava ennen kuin se aikoo neuvotella Syyrian hallinnon kanssa.

Yhdysvallat, Venäjä, Iran, Turkki, Saudi-Arabia ja muut maat ovat olleet koolla Saksassa saadakseen sotimisen Syyriassa loppumaan ja kertaalleen keskeytyneet rauhanneuvottelut jatkumaan.

Amerikkalaisten huoli on se, että tulitauko sinetöisi nykyiset rintamalinjat. Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin joukot ovat viime aikoina edenneet ja piirittävät nyt kapinallisten hallussa olevaa Aleppon kaupunkia. Al-Assadin joukot ovat saaneet hyökkäyksessä ilmatukea venäläiskoneilta. Kymmenettuhannet siviilit ovat paenneet kodeistaan.

Kapinallisia ovat tukeneet Yhdysvaltain lisäksi Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia, jotka vastustavat al-Assadia.

Presidentti Barack Obaman hallinto on viime päivinä avoimesti arvostellut Venäjää rauhanprosessin sabotoinnista. Yhdysvaltain mukaan Venäjän hyökkäykset ovat jatkuvasti kohdistuneet Venäjän liittolaisen al-Assadin vastustajiin, eivät äärijärjestö Isisiin, kuten Venäjä on väittänyt.

Äärijärjestö Isis ei osallistu neuvotteluihin eikä ole sitoutunut tulitaukoon.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka on kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa? HSTV:n kooste kertoo järjestön synnyn.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat