Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Meidän täytyy uhmata Trumpin kaltaisia ihmisiä”

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaiksi pyrkivät Hillary Clinton ja Bernie Sanders vetosivat vaaliväittelyssä kilpaa vähemmistöihin

Ulkomaat
 
JIM YOUNG / Reuters
Bernie Sanders ja Hillary Clinton tervehtivät vaaliväittelyn yleisöä Milwaukeessa.
Bernie Sanders ja Hillary Clinton tervehtivät vaaliväittelyn yleisöä Milwaukeessa. Kuva: JIM YOUNG / Reuters

Washington

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivät Bernie Sanders ja Hillary Clinton vetosivat vuorotellen mustiin, latinoihin, muslimeihin ja siirtolaisiin demokraattien kuudennessa vaaliväittelyssä varhain perjantaina Suomen aikaa.

Senaattori Bernie Sanders teki vastakkaisen lupauksen kuin republikaani Donald Trump, joka on uhannut karkottaa kaikki 11 miljoonaa luvatonta siirtolaista. Sanders lupasi, että jos hän olisi presidentti, luvattomien siirtolaisten ei enää pitäisi pelätä karkotusta. Hän toivotti myös kaikki Väli-Amerikasta Yhdysvaltoihin rajan yli pyrkivät lapset tervetulleeksi.

”Meidän täytyy uhmata Trumpin kaltaisia ihmisiä, jotka yrittävät jakaa meidät”, Sanders sanoi.

Entinen ulkoministeri Clinton sanoi, ettei ”työtätekevien perheiden” pitäisi pelätä karkotusta, vaan vain rikollisten.

Myös Clinton tölväisi Trumpia sanomalla, että Yhdysvaltain muslimit ovat paras puolustus terrorismia vastaan, koska he tietävät parhaiten, mitä heidän yhteisöissään tapahtuu.

”Ei voi pyytää muslimimaita liittoumaan [Isisiä vastaan], jos puhuu heidän uskontoa vastaan”, Clinton sanoi. Hänen mukaansa Trumpin demagogia ”ei ole vain loukkaavaa, se on vaarallista”.

Demokraattien vaaliväittely noudatti muutenkin tuttua kaavaa. Sanders ja Clinton olivat hyvin samaa mieltä tavoitteista, mutta erot näkyivät tyylissä ja keinoissa.

Sanders piti pitkiä. innostuneita puheita Wall Streetiä, kampanjarahoitusta, epätasaista tulonjakoa ja rasismia vastaan. Hän oli saanut lisää itsevarmuutta selvästä voitosta New Hampshiren esivaaleissa viime maanantaina.

Clinton puhui rauhallisesti yksittäisistä, käytännöllisistä aloitteista, joilla asioita edistettäisiin. Clinton antoi myös ymmärtää, ettei Sandersia ole pantu tarpeeksi tiukalle siitä, miten hän toteuttaisi tai rahoittaisi suunnitelmansa kuten sen, että terveydenhoidosta ja opetuksesta julkisissa yliopistoissa tulisi Yhdysvalloissa maksutonta.

”Meidän täytyisi olla amerikkalaisille rehellisiä siitä, mitä he saavat”, Clinton sanoi.

Sanders yritti jälleen tehdä eroa Clintoniin kampanjarahoituksen suhteen. Hän toisteli, ettei hänellä ole Super PAC -vaalirahastoa, jonka kautta Wall Streetin yritykset tai isokenkäiset rahoittavat hänen kampanjaansa. Keskimääräinen lahjoitus kampanjaani on 27 dollaria, Sanders sanoi.

Clinton vastasi, että nykyinen presidentti Barack Obama sai enemmän vaalirahaa Wall Streetiltä kuin yksikään aiempi demokraatti, mutta silti hän ajoi läpi rahoitusalaa säätelevän Dodd-Frank -lain.

Clinton on vaikeassa tilanteessa, koska Sandersin viesti vetoaa idealistisiin demokraatteihin, joille Clinton on liian säyseä tai elitistinen. Äänestäjät eivät välttämättä halua kuulla, etteivät Sandersin ehdotukset menisi läpi republikaanien hallitsemassa kongressissa.

Clinton yritti kaivaa maata Sandersin jalkojen alta muistuttamalla kuulijoita siitä, että Sanders oli takavuosina arvostellut Obamaa. Viesti oli osoitettu mustille äänestäjille, joiden keskuudessa Obama on yhä edelleen suosittu. Clinton on useita kertoja pyrkinyt esiintymään Obaman manttelinperijänä.

”Minä en ole yhden asian ehdokas. En usko, että elämme yhden asian maailmassa”, Clinton sanoi väittelyn lopuksi.

Seuraava demokraattien esivaali pidetään Nevadassa 20. helmikuuta.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat