Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen askel: Paavi Franciscus ja Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill tapaavat Havannan lentokentällä

Kirkkojen johtajat tapaavat tänään ensi kertaa historiassa

Ulkomaat
 
ALESSANDRO BIANCHI ja Maksim Šemetov / Reuters
Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill
Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill Kuva: ALESSANDRO BIANCHI ja Maksim Šemetov / Reuters

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus ja Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill kohtaavat perjantaina historiallisissa merkeissä Havannan lentokentällä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun roomalaiskatolisen kirkon päämies ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja kohtaavat. Idän ja lännen kirkot ajautuivat ristiriitojen vuoksi erilleen vuonna 1054.

Paavi Franciscus on tavannut muita ortodoksisen kirkon johtajia, mukaan lukien Konstantinopolin patriarkan Bartholomeoksen. Hän ei kuitenkaan ole aiemmin tavannut Venäjän ortodoksisen kirkon johtajaa. Venäjän ortodoksinen kirkko on suurin maailman ortodoksisista kirkoista.

Kuubassa kirkonmiehet keskustelevat lentokentällä parin tunnin ajan.

”Tämä tapaaminen on poikkeuksellisen merkittävä ekumeenisten suhteiden ja kristittyjen dialogin kannalta”, Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardi sanoi uutistoimistojen mukaan.

Ajatus paavin ja Venäjän patriarkan tapaamisesta ei ole uusi. Tapaamista on kaavailtu vuosikymmenien ajan.

Kahden edeltävän paavin aikana tapaaminen näytti onnistuvan ainakin kolme kertaa, kertoo Catholic News Agency. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Vaihtoehtoina harkittiin myös Itävaltaa ja Unkaria, mutta lopulta tapaamispaikaksi valikoitui Kuuba.

Franciscus oli jo suunnitellut näihin aikoihin matkaa Meksikoon ja Kirill vierailua Kuubaan. Sitä myöten johtajille tuli tilaisuus tavata ”neutraalissa paikassa”, kuten Vatikaanin tiedottaja ilmaisi.

Paavi Franciscus auttoi hiljattain Kuubaa ja Yhdysvaltoja elvyttämään suhteensa. Nyt Kuuban johto puolestaan auttoi järjestämään tapaamisen Venäjän patriarkan kanssa.

Yksi syy tapaamisen toteutumiseen näyttää olevan yhteinen huoli kristittyjen kohtelusta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kirkkojohtajien on tarkoitus allekirjoittaa perjantaina asiasta yhteinen julistus.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa asuu lähes saman verran ortodokseja ja katolilaisia. Eniten katolilaisia asuu Libanonissa, kun taas Egyptissä on Lähi-idän suurin ortodoksiväestö, enemmistö heistä koptikristittyjä.

Toiseksi syyksi on nähty Venäjän diplomaattinen tilanne ja halu saada ulkopolitiikkaansa uudenlaista pontta. Presidentti Vladimir Putin on tavannut paavi Franciscuksen Roomassa kahdesti, ja molemmilla kerroilla he puhuivat Lähi-idästä ja kristittyjen vainosta.

Venäjän ortodoksisella kirkolla on läheiset suhteet valtionjohtoon. Tapaamisesta huolimatta katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon välejä hiertää yhä esimerkiksi kysymys Ukrainasta.

Kuubasta paavi Franciscus jatkaa matkaa Meksikoon, jossa hän viipyy ensi keskiviikkoon saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat