Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öinen jännitysnäytelmä toi ensimmäisen lupauksen viisivuotisen tappamisen lopettamisesta Syyriassa

Sopimus Syyrian tulitauosta syntyi yllättäen Münchenissä.

Ulkomaat
 
Kerry lupaa lisää humanitaarista apua Syyriaan
Kerry lupaa lisää humanitaarista apua Syyriaan
Yhdysvallat ja Venäjä sopivat Saksan Münchenissa väliaikaisesta tulitauosta ja humanitaarisen avun toimittamisesta Syyriaan välittömästi. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan apua ruvetaan toimittamaan jo lähipäivinä.
Fakta

Viisi vuotta jatkunut sota

 Hallituksenvastaisista mielenosoituksista kipinän saanut Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta. Samalla sodasta on tullut yhä kansainvälisempi.

 Lähialueen maiden lisäksi sodassa ovat vahvasti mukana myös Yhdysvallat ja Venäjä.

 Sodan seuraukset näkyvät vahvasti Euroopassakin. 

München

Loppuuko Syyriassa viisi vuotta jatkunut tappaminen vihdoinkin?

Ensimmäinen sopimus tulitauosta Syyrian viisi vuotta jatkuneeseen sotaan syntyi Münchenissä perjantaina heti puolenyön jälkeen. Sopimus on kuitenkin eri asia kuin toteutunut tulitauko.

”Todellinen koetinkivi on se, kunnioittavatko kaikki osapuolet tätä sopimusta”, totesi Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry The New York Times -lehden mukaan.

Kestää noin viikon ennen kuin tiedetään, taukoaako sota, joka on jo vaatinut vähintään neljännes miljoona ihmishenkeä. Suurimmat arviot suorasta ja epäsuorasta uhrimäärästä lähentelevät jo puolta miljoonaa.

”Jotkut ihmiset valehtelevat”, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, kun tiedotustilaisuudessa sopimuksesta kysyttiin Venäjän pommitusten siviiliuhreista Syyriassa.

MICHAEL DALDER / Reuters
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry

Sopimus ei tainnut syntyä yksinomaan idealistisista tai humanitaarisista syistä. Toistaiseksi tiedetään julkisuudessa aika vähän siitä, miten lupaus tulitauosta tai vähintään sotatoimien keskeyttämisestä lopulta saatiin aikaiseksi.

Torstaina tiedettiin etukäteen vain, että niin sanottu kansainvälinen Syyrian tukiryhmä oli kokoontumassa Münchenissä perjantaina alkavan suuren turvallisuuskonferenssin alla.

Realistiseksi tavoitteeksi arvioitiin jonkinlainen helpotus Syyrian maajoukkoja ja Venäjän pommituksia Aleppon kaupungin alueelta pakenevien kymmenien tuhansien siviilien hätään.

Julkisten lausuntojen, syytösten ja lupausten puuttuminen oli tässä tapauksessa hyvä merkki. Osallistujat todella halusivat sopimuksen, eivätkä vain propagandavoittoja.

Salassapito voi olla vaikeaa kansainvälisessä Syyrian tukiryhmässä, jossa on 16 valtiota ja viisi kansainvälistä organisaatiota kuten YK ja EU. Neuvottelut on kuitenkin käyty paljon pienemmässä ryhmässä, ennen kaikkea Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministereiden kesken.

Syntynyt sopimus on ensisilmäyksellä yksityiskohtainen. Sitä ei tehty yhdessä yössä. Tarkemmin katsottuna suuri osa sisällöstä löytyy aiemmista YK:n päätöslauselmista ja Geneven neuvottelusopimuksesta.

Tulitaukoa ei ilmoiteta alkaneeksi, vaan käytännön järjestelyt selvitetään viikossa. Senkään jälkeen tulitauko ei kata sotatoimia terroristijärjestöjä vastaan.

Tähän asti Venäjä on pommittanut Syyriassa ketä sitä huvittaa ja sanonut, että kyseessä ovat terroristit. Sopimuksen mukaan terroristeja ovat kuitenkin vain järjestöt kuten Isis ja al-Nusra, jotka YK on määritellyt terroristiryhmiksi.

Tärkeintä sopimuksessa on lupaus siviilien hädän helpottamisesta. Ensi vaiheessa on määrä avata avustuskuljetuksille reitit saarretuille alueille, joilla on kuollut ihmisiä sodan lisäksi nälkään.

Sopimuksessa ennakoidaan myös sotaa paenneiden siviilien paluumahdollisuuksia. Se ei kuitenkaan ole näköpiirissä vielä pitkään aikaan.

Mitä Syyriassa sitten pitäisi tapahtua seuraavaksi?

Aseiden tauottua neuvottelujen pitäisi jatkua siirtymäkaudesta ja uudesta poliittisesta järjestyksestä.

Edessä on sama vanha kysymys: voiko laajoihin sotarikoksiin syyllistynyt Bashar al-Assad jatkaa Syyrian johdossa. Omasta ja Venäjän mielestä voi, ellei neuvotteluissa kulissien takana sovittu toisin.

Syyrian sota ei päättynyt tähän. Münchenin yössä saatiin kuitenkin sodan lopettamiseksi aikaan enemmän kuin kertaakaan aiemmin viiden verisen vuoden kuluessa.

Tähän asti Münchenin turvallisuuskonferenssi on muistettu parhaiten presidentti Vladimir Putinin täällä vuonna 2007 pitämästä hyökkäävästä puheesta.

Olisi selvä parannus, jos konferenssi muistettaisiin Syyrian aselevosta.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat