Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian pakolaiset ovat jumissa hankalassa paikassa: toisella puolella on Nato, toisella Venäjä

Tilanne Turkin ja Syyrian rajalla on räjähdysherkkä, sillä pakolaisten suojelu voi asettaa Turkin Venäjää vastaan.

Ulkomaat
 
Kerry lupaa lisää humanitaarista apua Syyriaan
Kerry lupaa lisää humanitaarista apua Syyriaan
Yhdysvallat ja Venäjä sopivat Saksan Münchenissa väliaikaisesta tulitauosta ja humanitaarisen avun toimittamisesta Syyriaan välittömästi. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan apua ruvetaan toimittamaan jo lähipäivinä.

Kilis

Kymmenet kansainvälisen median tv-kamerat oli kohdistettu tällä viikolla yhteen rautaporttiin Turkin ja Syyrian välisellä raja-asemalla Turkin Kilisissä.

Median läsnäolosta huolimatta kukaan ei tuntunut tietävän tarkasti, mitä portin takana Syyriassa tapahtui.

Se tiedetään, että portin taakse aivan rajan pintaan on sulloutunut kymmeniätuhansia syyrialaisia. He ovat paenneet henkensä kaupalla Syyrian hallituksen ja heidän liittolaistensa Iranin ja Venäjän suurhyökkäystä Aleppoon ja sen lähiympäristöön.

Kyse voi olla viisi vuotta jatkuneen Syyrian sodan käännekohdasta. Jos Syyrian hallinto saa saarrettua maan suurimman kaupungin Aleppon, joka on osittain kapinallisten hallinnassa, kapinallisten viisivuotinen vastarinta musertuu ja presidentti Bashar al-Assad voittaa sodan.

Mitä silloin tapahtuu arviolta 350 000 aleppolaiselle, jotka vastustavat hallitusta ja asuvat kapinallisten hallitsemissa osissa Aleppon kaupunkia ja maakuntaa?

Tuskin al-Assad heitä kaipaa. Syyrian hallinto haluaa Aleppon, mutta ei välttämättä ole kiinnostunut valtaosasta sen asukkaista.

Jos Syyrian hallinnon aiemmista otteita voi jotain päätellä, vastustajat joko näännytetään tai ajetaan sinne, minne nämä vain ehtivät juosta.

Samaan aikaan Nato-maa Turkki halkeilee liitoksistaan pakolaiskriisin alla.

Turkissa on jo arviolta 2,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Varsinkin rajaseudun kaupungeissa mitta alkaa olla täysi. Esimerkiksi 90 000 asukkaan Kilisissä on jo arviolta yli sata tuhatta syyrialaista.

Mitä Turkki siis tekee?

Koko viikon ajan Turkin puolelta Syyriaan on ajanut yhtenä letkana rekka-autoja, jotka ovat kuljettaneet Syyriaan avustustarvikkeita sekä rakennusmateriaaleja, kuten betonisäkkejä.

Vaikuttaa siltä, ettei Turkki aio päästää pakolaisia omalle maaperälleen vaan on toteuttamassa suunnitelmaa, josta se on puhunut jo vuosia. Turkki haluaa pystyttää Syyrian pohjoisosiin ”turvavyöhykkeen” pakolaisille, jotta nämä eivät rynnisi Turkkiin.

Pysyvämmän pakolaisalueen rakentamisessa ollaan kuitenkin pahasti myöhässä. Asuntojen, koulujen ja sairaaloiden rakentaminen Syyrian puolelle kestää vähintään kuukausia.

Rajaseudun pakolaiskriisi syntyi hetkessä viikko sitten, ja jos taistelut pahenevat, myös pakolaisten määrä voi kasvaa rajusti muutamassa tunnissa.

Yhdysvallat ja Venäjä saivat varhain perjantain sovittua tulitauosta Syyriassa. Tulitauko on tarpeellinen. Se antaa mahdollisuuden hengähtää, lisätä apua pakolaisille ja toisaalta pohtia koko kauhistuttavaa asetelmaa.

Mitä al-Assad aikoo tehdä liittolaistensa Venäjän ja Iranin kanssa? Jatkavatko he Aleppon saartamista?

Miten ahtaalle Syyrian hallinto on valmis ajamaan oman maansa kansalaiset, jotka pakenevat pommituksia? Miten pitkälle Venäjä on valmis tukemaan al-Assadia?

Entä mitä tekee Nato-maa Turkki liittolaistensa Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian kanssa? Hyväksyykö Turkki vuosia tukemansa Syyrian opposition murenemisen? Vai valmisteleeko se kenties sotilasoperaatiota Aleppoon, niin kuin Venäjä on väittänyt?

Jos taistelut puhkeavat uudestaan, lähettääkö Turkki joukkojaan suojaamaan rajan pintaan ahtautuneita pakolaisia? Ja jos, niin miten Syyrian hallinto liittolaisineen tähän suhtautuu?

Viime kädessä Turkin ja Syyrian rajalle pakkautuneet pakolaiset ovat ajautuneet Naton ja Venäjän väliin.

Tämä asetelma paljastaa sen, kuinka suurista ja räjähdysherkistä asioista on kyse.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat