Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian presidentti al-Assad syytti Eurooppaa pakolaiskriisistä ja vannoi valtaavansa koko maan takaisin

Ulkomaat
 
Alexey Druzhinin
Syyrian presidentti Bashar al-Assad (vas.) puhui Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa lokakuussa 2015.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad (vas.) puhui Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa lokakuussa 2015. Kuva: Alexey Druzhinin

Syyrian itsevaltainen presidentti Bashar al-Assad aikoo jatkaa taistelua ”terrorismia vastaan” rauhanneuvottelujen aikanakin, al-Assad sanoo uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

”Otamme koko maan takaisin yhtään epäröimättä”, al-Assad sanoi.

Al-Assadin joukot ovat hyvin lähellä Syyrian toiseksi suurimman kaupungin Aleppon saamista piiritetyksi. Operaation tarkoitus on katkaista kapinallisten huoltoreitit Turkista, mutta laajemmin myös Jordaniasta ja Irakista. Jos se onnistuisi, ”voisimme panna pisteen tälle ongelmalle alle vuodessa”, al-Assad sanoi.

Hänen mukaansa ”alueelliset pelurit” kuitenkin saattavat vaikuttavat tilanteeseen niin, että ”ratkaisu kestää pitkään, ja siitä pitää maksaa raskas hinta.”

Alueellisilla pelureilla Al-Assad tarkoitti Saudi-Arabiaa ja Turkkia, joiden hän pelkää yrittävän väliintuloa Syyriaan.

Al-Assad antoi haastattelun torstaina Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Haastattelu oli ensimmäinen sen jälkeen kun rauhanneuvottelut Genevessä kaatuivat helmikuussa.

Keskustelut Syyrian rauhasta alkoivat Saksan Münchenissä torstaina. Yllättäen perjantaiyönä syntyi ensimmäinen sopimus tulitauosta.

Al-Assad sanoi torstain haastattelussa, joka ilmeisesti tehtiin ennen tulitaukosopimuksen syntymistä, että hän aikoo jatkaa taistelua ”terrorismia vastaan” myös rauhanneuvotteluiden ajan.

”Olemme uskoneet neuvotteluihin täysin... Jos neuvottelemme, se ei kuitenkaan tarkoita, että lopettaisimme taistelun terrorismia vastaan. Nämä kaksi kaistaa ovat välttämättömiä Syyriassa”, al-Assad sanoi.

Al-Assad on sisällissodan alusta asti nimittänyt Syyrian kapinallisia terroristeiksi.

Aleppon saarto on sysännyt kymmeniätuhansia ihmisiä pakoon maassa, josta on paennut jo yli neljä miljoonaa ihmistä sisällissodan alettua maaliskuussa 2011.

Haastattelussa Al-Assad syytti Eurooppaa pakolaiskriisin aiheuttamisesta. ”Haluaisin kutsua jokaisen Syyriasta lähteneen tulemaan takaisin”, hän sanoi. ”He kysyisivät: ’miksi tulisin takaisin? Onko terrorismi [Syyriassa] lakannut?’ ”

Al-Assadin mukaan Euroopan maiden hallitukset ovat ”suora seuraus näiden ihmisten lähtöön Syyriasta, koska ne antavat suojaa näille terroristeille.”

YK:n maanantaina julkistaman raportin mukaan al-Assadin vankiloissa on kymmeniätuhansia ihmisiä kidutettavana ja tuhottavana, ja Syyrian hallitus on todennäköisesti syyllistynyt sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Al-Assad kiisti raportin väitteet.

Kerry lupaa lisää humanitaarista apua Syyriaan
Kerry lupaa lisää humanitaarista apua Syyriaan
Yhdysvallat ja Venäjä sopivat Saksan Münchenissa väliaikaisesta tulitauosta ja humanitaarisen avun toimittamisesta Syyriaan välittömästi. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan apua ruvetaan toimittamaan jo lähipäivinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat