Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenian varapresidentti Rutolle erävoitto syytteissä rikoksista ihmisyyttä vastaan

Syyttäjä ei saa käyttää vuoden 2007 vaaliväkivallasta syytetyn Ruton vastaisia avaintodistajia.

Ulkomaat
 
MICHAEL KOOREN / Reuters
Kenian varapresidentti William Ruto syyskuussa 2013 Hollannin Haagissa ennen hänen ihmisoikeusrikkomusoikeudenkäyntinsä alkamista.
Kenian varapresidentti William Ruto syyskuussa 2013 Hollannin Haagissa ennen hänen ihmisoikeusrikkomusoikeudenkäyntinsä alkamista. Kuva: MICHAEL KOOREN / Reuters

Kenian varapresidentti William Ruto sai perjantaina merkittävän osavoiton Hollannin Haagissa, Britannian yleisradio BBC kertoo.

Haagissa toimivan Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tuomarit päättivät, ettei syyttäjä voi käyttää viiden avaintodistajan lausuntoja Rutoa vastaan.

ICC syyttää Rutoa rikoksista ihmisyyttä vastaan. Häntä epäillään osalliseksi vuoden 2007 parlamenttivaalien jälkeisten mellakoiden lietsomiseen.

Vaalimellakat olivat Kenian pahin kriisi maan itsenäistymisen jälkeen, ja väkivaltaisuuksissa kuoli noin 1 200 ihmistä.

Jutun avaintodistajat ovat muuttaneet lausuntojaan kesken oikeusprosessin. Syyttäjän mukaan se johtuu uhkailusta ja lahjonnasta. Päätös on jutun syyttäjille vakava isku, vaikka vielä ei tiedetä, onko syyttäjillä muuta raskauttavaa todistusaineistoa.

Varapresidentti Ruton lisäksi syytettynä on toimittaja Joshua Arap Sang. Sang twiittasi päätöksen tultua julki: ”Halleluyaaaaaaaaaaaa God is good. THANK you God. THANK you President UK. THANK YOU THANK YOU THANKYOU. ONE step to our FREEDOM”.

Vuonna 2014 Kansainvälinen rikostuomioistuin kumosi Kenian presidenttiä Uhuru Kenyattaa vastaan nostetut syytteet vaaliväkivallasta. Myös Kenyattan jutussa todistajien todettiin muuttaneen lausuntojaan uhkailun tai lahjonnan vuoksi. Syyttäjällä ei ollut muita raskauttavia todisteita, ja syytteet hylättiin.

William Ruto ja Uhuru Kenyatta olivat vuoden 2007 vaaleissa vastakkaisilla puolilla, mutta liittyivät vuonna 2013 samalle puolelle.

Kun Kenyatta oli Haagissa vastaamassa syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan, Ruto palveli virkaatoimittavana presidenttinä. Nyt Ruton ollessa Haagissa syytteistä vapautettu Kenyatta on taas palannut presidentiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat