Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi suuteli patriarkkaa ensimmäistä kertaa lähes tuhanteen vuoteen

Kirkkokunnat peruivat toisilleen vuonna 1054 langettamansa kirkonkiroukset vuonna 1965.

Ulkomaat
 
Adalberto Roque / REUTERS
Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill suutelivat ja syleilivät tavatessaan Havannan lentokentällä Kuubassa perjantaina historiallisessa kohtaamisessa.
Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill suutelivat ja syleilivät tavatessaan Havannan lentokentällä Kuubassa perjantaina historiallisessa kohtaamisessa. Kuva: Adalberto Roque / REUTERS

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja paavi Fransiscus ja Venäjän ortodoksikirkon johtaja patriarkka Kirill suutelivat ja syleilivät toisiaan ennen kuin istuivat alas keskustelemaan Kuuban lentokentällä perjantaina.

Kyseessä oli paavin ja Venäjän kirkon ensimmäinen virallinen kohtaaminen lähes tuhanteen vuoteen. Paavi Franciscus on tosin tavannut jo aiemmin ortodoksisen kirkon muita johtajia, myös Konstantinopolin patriarkan Bartholomeoksen.

Roomalaiskatolinen ja kreikkalaiskatolinen kirkko lähtivät lopullisesti omille teilleen vuonna 1054 niin sanotun suuren skisman seurauksena. Kirkkokunnat langettivat tuolloin toisilleen kirkonkirouksen. Vihanpitoa kesti hieman yli 900 vuotta, kunnes paavi Paavali VI ja patriarkka Athenagoras I kumosivat kiroukset yhteispäätöksellä 1965.

Historiallinen suudelma tapahtui puolueettomalla maaperällä, ateistisen kommunistivaltion Kuuban pääkaupungin Havannan lentokentällä.

Paavi poikkesi Etelä-Amerikan matkallaan Kuubaan, jossa Kirill oli ollut Kuuban presidentin Raúl Castron vieraana torstaista lähtien.

Paavin ja patriarkan kohtaamisen oli määrä kestää noin kaksi tuntia. Kaksikko aikoi allekirjoittaa julistuksen, jossa tuomittiin kristittyjen kohtelu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Varsinkin Franciscus on toiminut aktiivisesti kirkkokuntien lähentämisen eteen.

”Halusin vain syleillä ortodoksiveljiäni”, Fransiscus sanoi aiemmin tällä viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan. Franciscuksen tavoite on saada Moskovan patriarkaatti mukaan laajempaankin rauhantyöhön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat