Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuivuus vie puuronkin pöydästä – Sääilmiö El Niño on tuhonnut sadot Etelä- ja Itä-Afrikassa

Zimbabwe on pahimmin sateiden puutteesta kärsineitä maita Afrikan etelä- ja itäosien kriisialueilla.

Ulkomaat
 
PHILIMON BULAWAYO / REUTERS
Viljelijät hoitivat maissipeltoaan Masvingon maakunnassa Kaakkois-Zimbabwessa tammikuussa.
Viljelijät hoitivat maissipeltoaan Masvingon maakunnassa Kaakkois-Zimbabwessa tammikuussa. Kuva: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS
Fakta

El Niño tuntuu kaukana

 Muutaman vuoden välein toistuva sääilmiö El Niño heikentää pasaatituulia. Tämä muuttaa merivirtoja niin, että pintavedet viilenevät Tyynenmeren länsiosassa ja lämpenevät itäosassa.

 Vaikutus tuntuu ympäri maailman poikkeavina sadeolosuhteina: toisaalla tulvina ja toisaalla kuivuutena.

 Sääilmiön espanjankielinen nimi tarkoittaa poikalasta. Se viittaa Jeesukseen, koska pintavesien lämpeneminen on havaittu toistuvasti joulun aikoihin.

Nälkäisenä ei jaksa kävellä kouluun, eikä koulustakaan saa ruokaa. Niinpä lapset pysyvät kotona ja jäävät jälkeen opinnoistaan.

”Siksi ruokapulan keskellä olisi entistäkin tärkeämpää pystyä tarjoamaan lounas koulussa”, sanoo Zimbabwen Punaisen Ristin pääsihteeri Maxwell Phiri, joka vieraili tällä viikolla Suomessa.

Afrikan eteläosan maita koettelee pahin kuivuus yli 20 vuoteen. Kansainvälisen Punaisen Ristin arvion mukaan lähes 30 miljoonaa alueen asukasta kaipaa tänä vuonna ruoka-apua.

Zimbabwessa avuntarvitsijoita on 2,8 miljoonaa. Tilannetta synkentää se, että jo viime huhtikuussa korjatusta maissisadosta tuhoutui noin puolet. Silloin kasvukautta riivasivat tulvat.

Ensi huhtikuun maissisadosta odotetaan vielä huonompaa. Hallitus on kertonut, että pahimmin kärsineillä alueilla on hylätty kolme neljäsosaa viljelyksistä.

Maissipuuro on Zimbabwessa lähes joka aterialla syötävä perusruoka. Suomen Punainen Risti (SPR) vertaa sitä ruisleipään ja perunaan. Maissin hinta on noussut yli 70 prosenttia.

Kriisi iskee pahimmin köyhiin. Enemmistö zimbabwelaisista saa elantonsa maanviljelystä.

Zimbabween julistettiin viime viikolla hätätila, jotta kansainvälisen avun toimittaminen helpottuisi. Hallitus toivoo saavansa avustuksina 1,4 miljardia euroa, joilla se ostaisi muun muassa 1,5 miljoonaa tonnia maissia.

”Kyse ei ole vain viljelyksistä. Lähes 16 000 lehmää on kuollut kuivuuden takia”, Phiri kertoo.

Kuivuus johtuu sääilmiö El Niñosta, joka on muuttanut sadeolosuhteita ympäri maapallon. Vaikutusten uskotaan jatkuvan läpi vuoden alkupuoliskon.

Viljelysmaita on kuivunut käytännössä kaikissa Afrikan eteläisissä maissa. Zimbabwen lisäksi erityisen tukalaa on Malawissa.

El Niñon vaikutusten uskotaan jatkuvan vuoden alkupuoliskon, ja ne ovat tuntuneet myös Afrikan sarven seudulla. Etiopiassa on ollut kuivinta sitten 1980-luvun nälänhädän. Vaikka valtio on aiempaa paremmin varautunut, ruoanpuute uhkaa yli kymmentä miljoonaa etiopialaista.

Kuivuus vaikeuttaa luonnollisesti myös juomaveden löytämistä.

”Kun ihmisillä ei ole saatavilla puhdasta vettä, he hakevat vettä mistä ikinä voivatkaan, jolloin se on usein saastunutta. Heillä ei ole vaihtoehtoja”, Phiri sanoo.

”Syrjäseuduilla ihmisillä saattaa olla viisitoista kilometriä lähimmälle vesilähteelle. Se on liian paljon. Meidän pitää saada lisää kaivoja maaseudulle.”

Yhdellä pahimmin kuivuneista seuduista, Masvingon maakunnassa Kaakkois-Zimbabwessa, toteutettiin SPR:n tuella vuosina 2010–2015 vesihuolto-ohjelma. Se auttoi noin satatuhatta ihmistä puhtaan juomaveden piiriin.

Phiri korostaa yhteisöjen omaa vastuuta. Zimbabwelaisten pitäisi hänen mukaansa tarttua mahdollisuuksiinsa taistella olosuhteita vastaan, jotta ulkopuolisen avun tarve ei olisi niin suuri.

”Zimbabwessa on esimerkiksi keskitytty viljelemään maissia, mutta se on paljon alttiimpi kuivuusjaksoille kuin durra, joka kasvaa nopeammin.”

Zimbabwe tunnettiin aiemmin Afrikan vilja-aittana, joka tuotti etenkin maissia myytäväksi asti. Viime vuodet tilanne on ollut toinen, kun entinen vilja-aitta on joutunut paikkaamaan vajetta tuontitavaralla.

Vuodesta 1987 presidenttinä toiminut Robert Mugabe, 91, on syyttänyt niukoista sadoista ilmastonmuutosta ja talouspakotteita, joita länsimaat ovat asettaneet Zimbabwen ihmisoikeusrikkomusten takia.

Myös Mugabea voi pitää vastuussa. Vuosituhannen alussa hän pakkolunasti maita valkoisilta viljelijöiltä, jotka häädettiin useissa tapauksissa väkivaltaisesti. Uusjako ei juuri hyödyttänyt kansalaisia, sillä omistukset päätyivät pääasiassa Mugaben lähipiirille ja liittolaisille. Suuri osa maatiloista jäi vajaakäytölle.

Zimbabwen talous on edelleen heikossa kunnossa viime vuosikymmenen laman ja hyperinflaation jäljiltä. Siksi maa ei pysty torjumaan ruokapulaa rikkaamman naapurinsa Etelä-Afrikan lailla.

Phiri muistaa yhä Zimbabwen edellisen pahan ruokapuolan vuonna 2002.

”Silloin ihmiset olivat luottavaisempia tulevaisuuden suhteen. Nyt he kysyvät epätoivoisina: ’Kuolemmeko? Mitä meille tapahtuu?’”

Kaisa Rautaheimo / HS
Zimbabwen Punaisen Ristin pääsihteeri Maxwell Phiri kannustaa maansa viljelijöitä kasvattamaan muutakin kuin maissia kuivuustuhojen välttämiseksi.
Zimbabwen Punaisen Ristin pääsihteeri Maxwell Phiri kannustaa maansa viljelijöitä kasvattamaan muutakin kuin maissia kuivuustuhojen välttämiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat