Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Estäkäämme Brexit keskiaikaisin pidoin

Kun Britannian pääministeri David Cameron osallistui Hampurissa maailman vanhimmille illallisille, puheenaiheena on EU.

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Hampurin kaupunki on tunnettu hansaliiton ajoista asti ketterästä kaupankäynnistä ja poliittisesta pelistä. Ylipormestari Olaf Scholz haluaa pitää tiukasti kiinni välkkyjen kauppiaiden maineesta.

Kaupungin perinteisimpään illanviettoon, matinpäivän illalliselle, hän oli eilen perjantaina kutsunut kunniavieraan Euroopan unionin laidalta Britanniasta. Juhlapuheen pitäjäksi tuli Britannian pääministeri David Cameron.

Ylipormestari Scholz halusi raatihuoneen juhlasalin pöytäkeskusteluihin sähköä, sillä Cameronin pidot olivat vajaa viikko ennen Britannian vaatimia EU:n uudistuksia käsittelevää huippukokousta.

”Kutsu osoittaa, että Britannia on tärkeä EU:n jäsenmaa ja sellaisena sen pitää myös pysyä”, ilmoitti ylipormestarin kanslia. Hampuri pitää itseään kauppasuhteiden takia koko Manner-Euroopan brittiläisimpänä kaupunkina.

Pöytäseuraa Cameron saa Berliinistä: paikalle tulee myös Saksan liittokansleri Angela Merkel. Lisäksi eliitti-illallisille osallistuu 400 politiikan, talouden, diplomatian, kulttuurin ja median edustajaa.

Matinpäivän eli Matteuksen päivän illallista on vietetty Hampurin raatihuoneella vuodesta 1356. Matinpäivä eli kevään ensimmäinen päivä on 24. helmikuuta, mutta illallisen pitopäivä on niillä main.

Kutsu on taktinen, sillä olisiko Cameronia lainkaan mukavaa kutsua illallispuhujaksi enää huippukokouksen jälkeen?

Matthiae-Mahlia pidetään vanhimpana illallisjuhlana, ja sitä vietetään yhä keskiaikaisten perinteiden mukaan. Kutsuttavat ovat ”Hampurille ystävällismielisiä vallanpitäjiä”.

Millaiset puheenaiheet mahtoivat olla vuoden 1356 pidoissa? Vain pari vuotta aiemmin musta surma oli pyyhkäissyt Euroopan yli ja tappanut 25–50 miljoonaa ihmistä. Ehkäpä pientä valoa oli näkyvissä ja kauppamiehet virittelivät pöydissä yhteistyötä, sillä Hampuri aktivoitui hansaliitossa juuri tuolloin, 1360-luvulla.

Nyt, 660 vuotta myöhemmin, David Cameron saattoi käyttää illallisen liittokansleri Merkelin pehmittämiseen. Ensi viikolla Cameron tarvitsee huippukokouksessa Merkelin tukea.

Huippukokouksessa käsitellään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin laatimaa kompromissiesitystä. Kun EU on ratkaissut, mitä se on valmis antamaan Britannialle, Cameron voi julistaa päivän, jolloin kansa äänestää EU-jäsenyydestä.

Merkelille huippukokous tarjoaa hänen kovasti tarvitsemansa mahdollisuuden yrittää yhdistää erimieliset Euroopan maat. Saksan liittokanslerin kannatus kotimaassa – ja ulkomailla – on ohuempi kuin koskaan aiemmin. Merkel myös haluaa pitää britit EU:ssa ja on valmis suuriinkin kompromisseihin sen puolesta.

Sitä ennen tanssitaan Hampurin ylipormestarin, sosiaalidemokraatti Scholzin, pillin mukaan. Matinpäivän illallinen alkaa siten, että vieraat joutuvat kapuamaan raatihuoneen korkeiden rappusten yläpäähän, jossa ylipormestari seisoo.

Keskiajalla haluttiin nimittäin välttää tilanne, jossa talon isäntä olisi joutunut auttamaan ratsain tai vaunuilla saapuneita vieraita hevosten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat