Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnitelma Syyrian tulitauosta syntyi, mutta mitä siitä seuraa? – Sotilasasiantuntija: Venäjän ratkaisut voivat vielä yllättää

Ulkomaat
 
Khalil Ashawi / Reuters
Poika tutki koulurakennuksensa tuhoja ilmaiskun jälkeen Aleppon maaseudulla tammikuussa.
Poika tutki koulurakennuksensa tuhoja ilmaiskun jälkeen Aleppon maaseudulla tammikuussa. Kuva: Khalil Ashawi / Reuters

Syyrian sodassa saavutettiin torstaina hämmästyttävä etappi, kun Münchenissä saatiin aikaan suunnitelma tulitauosta.

Ei kannata silti pidättää henkeä, sanoo strategian opettaja Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta. ”Pessimisti ei pety. Suunnitelma ei kovin vahvalta näytä.”

Münchenin keskusteluissa pedattava tulitauko alkaisi noin viikon kuluessa.

Ennen tulitaukoa pitää yrittää määritellä, keitä tulitauko koskee. Venäjähän väittää osallistuvansa terroristien vastaisiin iskuihin. Pitäisi siis määritellä, keitä terroristit ovat.

Se on erittäin vaikeaa: Tilanne pirstaleisten kapinallisryhmien välillä on niin sekava, että parhaalla tahdollakaan olisi vaikea määritellä, kuka on terroristi.

Toinen vaihtoehto olisi määritellä maantieteellisesti, missä sotaa käydään. Sitä suuremmalla syyllä Syyrian hallitus yrittäisi taistella kaikin voimin, jotta tilanne saadaan ”jäädytettyä” mahdollisimman otolliseen tilaan.

”Hallitus haluaisi saada kapinalliset saarrettua ja huoltoreitit tukittua”, Kukkola sanoo.

Nyt Syyriassa odotetaan ja pelätään taistelua kapinallisten viimeisestä linnakkeesta Alepposta. Aleppon symbolinen merkitys on niin suuri, että oppositio taistelisi siitä viimeiseen asti.

Lopputulosta olisi vaikea ennustaa. ”Taistelusta tulisi verilöyly”, Kukkola sanoo.

Aleppoa piirittämällä Syyria ja Venäjä voisivat pakottaa kapinallisia tehokkaammin tahtoonsa, mutta siinäkin on vaaransa.

Vielä nyt Venäjä voi esiintyä jonkinlaisena terrorismin vastaisena taistelijana ja väittää, että puheet pommitusten siviiliuhreista ovat propagandaa. Inhimilliseksi katastrofiksi helposti kääntyvä Aleppon piiritys voisi kääntyä nopeasti Venäjää vastaan. ”Tätä varmasti pohditaan Venäjällä nyt”, Kukkola sanoo.

Kaikki kortit näyttävät kuitenkin olevan Syyrian hallituksen ja Venäjän käsissä. Silti tulitauko voisi olla mahdollinen.

Myös hallituksella on syitä toivoa neuvotteluja. Se on nyt niskan päällä, mutta sota on kestänyt kohta viisi vuotta. Sotaväsymys vaivaa kaikkia.

Sota on ollut niin katkera, että sen voittamisessakin olisi vaaransa. Vaikka Syyria nuijisi maltillisen opposition maan rakoon, jäljelle jäisivät Isis ja muut raa’at islamistijoukot. ”Silloin hallituksella ei olisi ketään, jonka kanssa neuvotella”, Kukkola sanoo.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad uhosi torstaina ottavansa takaisin koko maan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kommentoi perjantaina, että al-Assadin kuvitelma Syyrian takaisin valtaamisesta on harhainen. Al-Assadinkaan asema ei ole ikuinen: Venäjäkään ei ole enää vannonut seisovansa al-Assadin rinnalla loppuun asti.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi lauantaina Münchenissä, että Venäjä on Syyriassa puolustamassa vain omaa kansallista etuaan.

Nojatuolikenraalien ei kannata kuvitella pysyvänsä Venäjän suunnitelmien perässä. Kukkola muistuttaa, kuinka Krimin valtaus keväällä 2014 oli niin ”luova”, että se löi kaikki täydellisesti ällikällä.

Mutta Venäjä voi laskea niinkin, että se on kohta saavuttanut Syyriassa kaiken, mikä saavutettavissa oli. ”Oppositio on kaivettu esiin neuvottelupöytään, ja Syyrian yhteistyö Iranin ja Hizbollah-joukkojen kanssa on alkanut toimia. Venäjä voisi esiintyä rauhanvälittäjänä”, Kukkola sanoo.

Venäjän kannalta toiveratkaisu olisi sellainen, jossa Turkin osallistuminen konfliktiin jollain tavoin estettäisiin.

”Venäjä voi sanoa olevansa sitoutunut hallituksen tueksi niin pitkään kuin terrorisminvastainen operaatio jatkuu. Mutta jos Bashar al-Assad sanoo jatkavansa sotaa niin kauan kuin maa on vallattu takaisin, Venäjä ei välttämättä ole enää mukana”, Kukkola sanoo.

Mikä olisi Venäjän lopullinen tavoite?

Lauantaina Medvedev kertoi Münchenissä yhtään kainostelematta, miten Syyria voitaisiin palauttaa ”normaalitilanteeseen”. Ei enempää eikä vähempää kuin niin, että maailma palaisi kaksinapaiseen aikaan, jossa toinen navoista olisi Venäjä.

”Haluan korostaa, että säännöllinen yhteistyö Venäjän ja Yhdysvaltain välillä on välttämätöntä [Syyrian sodan ratkaisemiseksi]”, Medvedev sanoi. ”Ja minä puhun säännöllisestä – siis jokapäiväisestä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat