Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä kiersi golfkärryillä Intian Mumbaissa kauppaamassa suomalaisyritysten osaamista – pääministerien karhunhalausta ei nähty

Pääministerit Narendra Modi ja Juha Sipilä kiersivät Mumbain taloustapahtumaa mahtavan turvamiesketjun keskellä.

Ulkomaat
 
Pääministeri Sipilä kohtasi Intian voimamies Modin
Pääministeri Sipilä kohtasi Intian voimamies Modin
Vienninedistämismatkalla Intian Mumbaissa oleva pääministeri Juha Sipilä tapasi lauantaina intialaisen kollegansa Narendra Modin. Kun maiden kauppavaihto on lähes romahtanut, tarvitaan poliittinen ykkösketju ajamaan vientiteollisuuden asiaa. Pääministeri Modi lupasi Sipilälle, että ulkomaalaisten yritysten ongelmiin tartutaan. Sipilä taas vahvisti Mumbaissa, että Suomi tukee jatkossakin Intian pitkäaikaista pyrkimystä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväisjäseneksi. Toimittaja: Tommi Nieminen, leikkaus: Janne Järvinen

Mumbai. Ratkaiseva pr-hetki oli heti kärkeen: ottaako Intian pääministeri Narendra Modi pääministeri Juha Sipilän (kesk) karhumaiseen halaukseen, jolla Modi on aiemmin yllättänyt maailman mahtimiehistä Barack Obaman, François Hollanden ja Japanin pääministeri Shinzō Aben.

Sipilä oli edellispäivänä vannonut Helsingin Sanomille, ettei hän halaamista pelkää, sillä ”ei siihen kuole”.

”Meillä oli erittäin lämminhenkinen ja hyvä keskustelu”, Sipilä kertoi lauantaina tapaamisen jälkeen Intian talouskeskuksessa Mumbaissa.

”Hän [Modi] oli erityisesti pannut merkille suomalaisten startup-yritysten kehityksen ja halusi keskustella siitä, miten saisimme tännekin sellaisen buumin aikaiseksi.”

Gujaratilaisen ja kempeleläisen pääministerin halausta Make in India -yritystapahtumassa ei nähty. Sipilä selvisi kädenpuristuksella. On mahdollista, että äärimmäisen pr-tietoinen Modi säästää tunne-eleet vain kaikkein suurimpiin tapaamisiin.

Kun 1,27 miljardin asukkaan ja nopean talouskasvun Intian ja 5,5 miljoonan asukkaan kitukasvuisen Suomen pääministerit kohtasivat, oli molemmilla vain voitettavaa. Intian ja Suomen välinen kauppavaihto on hyytynyt vajaaseen 800 miljoonaan euroon vuoden 2011 luvuista, jolloin se oli 1,3 miljardia euroa.

Merkittävin syy romahdukseen oli Nokian luopuminen kännykkäbisneksestä. Laivaa yritetään kääntää nyt pääministerivoimin.

”Intian talouskasvu [noin 7,5 prosenttia] ylittää todennäköisesti Kiinan talouskasvun. Täällä rakennetaan tietoliikenneverkkoja, uusiutuvaa energiaa, älykkäitä kaupunkeja, kiertotaloutta, jätteidenkäsittelyä. Suomalaisilla on täällä paljon annettavaa”, Sipilä sanoi.

Sipilän siivellä Mumbain Make in India -tapahtumassa on 17 suomalaisyrityksen valtuuskunta. Mukana on muun muassa Fortum, Wärtsilä, Lindström sekä liuta pienempiä yrityksiä.

Suomalaisten merkittävin päänsärky Intiassa on ollut Nokian pitkä veroriita. Kyse on tiettävästi jopa yli kahden miljardin euron erimielisyydestä. Ulkomaisten yritysten toimintaa vaikeuttaa Intiassa myös raskas byrokratia, investointien ja tuonnin sääntely sekä läpitunkeva korruptio.

”Uskon, että ne asiat alkavat järjestymään”, Sipilä sanoi. ”Oli aika korkealla prioriteetilla uudella pääministerillä [Modilla], että yritysten toimintaympäristö saadaan kuntoon.”

Suomalaiset yritykset ovat olleet Intiassa jälkijunassa – muutamaa, kuten Wärtsilää ja Nokiaa, lukuun ottamatta. Intia on jo 9:nneksi isoin talous, ja jos pitkän aikavälin ennusteet toteutuvat, Intia nousee noin vuosikymmenessä maailman viiden suurimman talouden joukkoon.

Kun Intian presidentti Pranab Mukherjee vieraili presidentti Sauli Niinistön vieraana vuonna 2014, valtionpäämiehet esittivät toiveen, että maiden välinen kauppa kaksinkertaistettaisiin kolmen vuoden aikana.

Siksi Sipilä on Mumbaissa.

Vaikka Intia on Kiinan eteläaasialainen pikkuveli, sen asema on 2000-luvun ajan vahvistunut maailmanpolitiikassa. Maa on vuodesta 2004 lobannut itselleen pysyväispaikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Siihen se tarvitsee tukea. Tuliko asia esille pääministeri Modin kanssa? ”Suomi tukee tätä hanketta. Tässä keskustelussa se ei tullut esille, mutta aiemmassa tuli. Suomi tukee”, Sipilä sanoi.

Keskustaoikeistolaisen ja hindunationalistisen BJP-puolueen Modi on Intiassa yhtä palvottu kuin pelätty, ja hänen ympärillään on poikkeuksellinen turvajärjestelmä. Kun Modi, Sipilä, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Puolan varapääministeri Piotr Glinski kiersivät golfkärryillä ja kävellen yrityspaviljonkeja, jopa sadan turvamiehen ja -naisen ”gorillaketju” ympäröi heidät messualueella.

Modi ja Sipilä puhuivat puolen tunnin tapaamisessaan myös terrorismista eli Intian näkökulmasta Pakistanista, Venäjästä sekä Euroopan unionin ja Intian suhteista. Sipilä esitti Modille toiveen, että EU:n ja Intian ”suhteet paranevat”. Mikä siis on suhteiden ongelma?

”Kanssakäyminen on ollut vähäisempää kuin se olisi voinut olla”, Sipilä sanoi. ”Totesimme, että marraskuussa meillä on yhteinen huippukokous EU:n ja Intian välillä, ja että hän on tulossa sinne.”

Sipilä esitti pääministeri Modille kutsun Suomeen. Edellisestä pääministeritason vierailusta on tasan vuosikymmen.

”Hän laittoi organisaationsa selvittämään päivämäärää. Että eiköhän hän sieltä tule.”

Prashanth Vishwanathan
Messualueen kävelykierroksella Intian pääministerin Modin ja pääministeri Sipilän kanssa oli myös esimerkiksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Hän sai paikan Modin vierestä sekä golfautossa että kävelykierroksella.
Messualueen kävelykierroksella Intian pääministerin Modin ja pääministeri Sipilän kanssa oli myös esimerkiksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Hän sai paikan Modin vierestä sekä golfautossa että kävelykierroksella.
Prashanth Vishwanathan
Intian pääministeri Narendra Modi ja pääministeri Juha Sipilä keskustelivat lauantaina Mumbaissa noin puoli tuntia kauppa politiikasta ja ulkopolitiikasta.
Intian pääministeri Narendra Modi ja pääministeri Juha Sipilä keskustelivat lauantaina Mumbaissa noin puoli tuntia kauppa politiikasta ja ulkopolitiikasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat