Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi suuteli patriarkkaa Havannassa

Paavi ja Venäjän patriarkka kohtasivat ensimmäistä kertaa historiassa.

Ulkomaat
 
Adalberto Roque / REUTERS
Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill suutelivat ja syleilivät tavatessaan Havannan lentokentällä Kuubassa perjantaina historiallisessa kohtaamisessa.
Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill suutelivat ja syleilivät tavatessaan Havannan lentokentällä Kuubassa perjantaina historiallisessa kohtaamisessa. Kuva: Adalberto Roque / REUTERS

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja paavi Fransiscus ja Venäjän ortodoksikirkon johtaja patriarkka Kirill suutelivat ja syleilivät toisiaan ennen kuin istuivat alas keskustelemaan Kuuban lentokentällä perjantaina.

Kyseessä oli paavin ja Venäjän kirkon ensimmäinen virallinen kohtaaminen historiassa. Paavi Franciscus on tosin tavannut ortodoksisen kirkon muita johtajia, myös Konstantinopolin patriarkan Bartholomeoksen.

Roomalaiskatolinen ja ortodoksinen kirkko lähtivät omille teilleen vuonna 1054 niin sanotun suuren skisman seurauksena. Kirkkokunnat langettivat tuolloin toisilleen kirkonkirouksen. Venäjän ortodoksinen kirkko erosi itsenäiseksi patriarkaatikseen vuonna 1448.

Idän ja lännen kirkkojen vihanpitoa kesti hieman yli 900 vuotta, kunnes paavi Paavali VI ja patriarkka Athenagoras I kumosivat kiroukset yhteispäätöksellä 1965. Venäjän kirkko on senkin jälkeen pitänyt etäisyyttä katoliseen kirkkoon.

Historiallinen suudelma tapahtui puolueettomalla maaperällä, ateistisen kommunistivaltion Kuuban pääkaupungin Havannan lentokentällä.

Paavi poikkesi Etelä-Amerikan matkallaan Kuubaan, jossa Kirill oli Kuuban presidentin Raúl Castron.

Paavin ja patriarkan kohtaaminen kesti noin kaksi tuntia. Kaksikko allekirjoitti julistuksen, jossa tuomittiin kristittyjen kohtelu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Varsinkin Franciscus on toiminut aktiivisesti kirkkokuntien lähentämisen eteen.

”Halusin vain syleillä ortodoksiveljiäni”, Fransiscus sanoi aiemmin tällä viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat