Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n korkeimman oikeuden tuomarin kuolema muuttaa oikeuden tasapainoa

Antonin Scalia oli oikeuden tunnetuin konservatiivi. Uuden tuomarin nimityksestä tulee vaalivuonna kiihkeä poliittinen riita, joka alkoi jo lauantaina.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / reuters
Antonin Scalia
Antonin Scalia Kuva: KEVIN LAMARQUE / reuters

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden pitkäaikaisimman tuomarin kuolema lauantaina voi muuttaa oikeuden tasapainoa – ja johtaa kiihkeään poliittiseen riitaan vaalivuonna Yhdysvalloissa.

79-vuotiaana menehtynyt Antonin Scalia oli oikeuden tunnetuin konservatiivinen ajattelija sekä abortinvastustajien ja aseenkanto-oikeuden kannattajien sankari. Nyt hänen seuraajansa nimittää demokraatti Barack Obama presidenttikautensa viimeisenä vuonna. Obama yrittää todennäköisesti nimittää oikeuteen liberaalin tuomarin.

Obaman nimitys muuttaisi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tasapainon liberaalien hyväksi. Oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista neljä on konservatiiveja ja neljä liberaaleja. Yhdeksäs tuomari, Anthony Kennedy, on usein vaa’ankieliasemassa.

Korkein oikeus laillisti esimerkiksi samaa sukupuolta olevien liitot viime kesäkuussa äänin 5–4, kun Kennedy liittyi liberaalien rintamaan. Vuonna 2000 presidentinvaalit ratkesivat republikaani George W. Bushin hyväksi korkeimman oikeuden 5–4-päätöksellä, joka syntyi poliittisten rintamalinjojen mukaisesti.

Korkeimman oikeuden tuomarien vaikutusvaltaa lisää se, että heidät nimitetään eliniäksi. Siksi nimityksiin liittyy suuria poliittisia intohimoja, ja presidentin oikeutta nimittää korkeimman oikeuden tuomarit käytetään myös vaalikampanjoissa innostamaan ihmisiä uurnille.

Nimitysriidan ensimmäiset kipinät lensivätkin jo lauantai-iltana. Vaikka presidentti nimittää tuomarin, senaatin on vahvistettava nimitys. Republikaanit ovat enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, eivätkä he millään soisi oikeuden enemmistön kallistuvan liberaalien kannalle.

Äärilaidan oikeistolainen senaattori, presidenttiehdokas Ted Cruz kirjoitti lauantai-iltana Twitterissa: ”Tuomari Scalia oli amerikkalainen sankari. Me olemme velkaa hänelle, kansakunnalle ja senaatille, että seuraava presidentti nimittää seuraajan.”

Cruzia merkittävämpi oli kuitenkin senaatin enemmistöjohtajan, republikaani Mitch McConnellin mielipide, koska hänen tehtävänsä on päättää senaatin äänestysaikataulusta. McDonnell ilmoitti lauantaina, että ”paikkaa ei tulisi täyttää ennen seuraavaa presidenttiä”.

Republikaanit ovat hankalassa tilanteessa, koska viivytys olisi uhkapeliä. Seuraava presidentti saattaa olla republikaani tai demokraatti. Senaatinkin voimasuhteet saattavat kääntyä marraskuun vaaleissa demokraateille edullisemmiksi.

Nimityskiistassa on otettava huomioon myös se, että korkeimman oikeuden harkittavana on parhaillaan merkittäviä päätöksiä abortista, ammattiliitoista, ehkäisystä ja koulutuksen rotukiintiöistä. Ilman uutta tuomaria liberaalien asema oikeudessa vahvistuu.

Senaatin demokraattien johtaja Harry Reid julkaisi tiedotteen, jonka mukaan olisi ”ennenkuulumatonta”, jos tuomarin paikka jätettäisiin tyhjäksi lähes vuodeksi.

”Presidentin on mahdollista ja hänen tulisi lähettää nimitys senaattiin heti”, Reid sanoi. ”Ellei senaatti onnistu täyttämään paikkaa, se luopuisi häpeällisesti yhdestä perustavasta perustuslaillisesta velvollisuudestaan.”

Yleensä uuden tuomarin nimitys on vahvistettu kahdessa kolmessa kuukaudessa.

Presidentti Obama ilmoitti lauantaina, että hän aikoo nimittää uuden tuomarin ja odottaa senaatin täyttävän velvollisuutensa nimityksen vahvistamisessa. Obama itse kutsui Scaliaa ”elämää suuremmaksi hahmoksi”, jolla oli ”värikkäitä mielipiteitä” ja joka oli yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista tuomareista.

USA Today -lehti on aiemmin maininnut yhtenä mahdollisena tulevana ehdokkaana intialaistaustaisen Srikanth Srinivasanin. Hän istuu maan toiseksi korkeimmassa oikeudessa, Washington D.C:n vetoomustuomioistuimessa. Myös kaikki republikaanit tukivat Srinivasanin nimitystä vetoomustuomioistuimeen vuonna 2013.

Perinteisesti senaatilla on ollut tapana hyväksyä presidentin ehdokas, mutta aiemmin puolueiden väliset suhteet eivät ole näin tulehtuneet eikä ideologinen jako niin jyrkkä kuin nyt. Senaatin täytyy hyväksyä presidentin ehdokas yksinkertaisella enemmistöllä. Senaatissa on nykyisin 54 republikaania, 44 demokraattia ja 2 riippumatonta ehdokasta, joka äänestävät yleensä demokraattien mukana.

Kongressin omien tilastojen mukaan vuosina 1789–2010 senaatti vahvisti 124 nimitystä 160 ehdokkaasta. Lopuista 36 tapauksesta 6 vahvistettiin myöhemmin.

Scalian seuraaja on kolmas tuomari, jonka Obama pääsisi nimittämään korkeimpaan oikeuteen. Edeltäjät George W. Bush, Bill Clinton ja George H. W. Bush nimittivät kukin kaksi. Ronald Reagan nimitti viisi, joista yksi oli Scalia vuonna 1986.

Scalia löydettiin lauantaina kuolleena farmilta Texasista, jossa hän oli metsästysretkellä. Scalia oli valittanut perjantai-iltana huonoa oloa ja kuollut ilmeisesti nukkuessaan luonnollisen kuoleman.

Scalia oli korkeimman oikeuden ensimmäinen amerikanitalialainen tuomari ja konservatiiveista tunnetuin. Scalian ideologinen vastapari, oikeuden tunnetuin liberaali Ruth Bader Ginsburg, kuului hänen ystäviinsä.

Oikeuden konservatiivisin ja liberaalein tuomari väittelivät usein julkisesti oikeuden päätöksistä, ja viime kesänä tuli ensi-iltaan heistä kertova ooppera nimeltä Scalia/Ginsburg.

Scalian ja Ginsburgin kykyä tulla toimeen toistensa kanssa vastakkaisista mielipiteistä huolimatta ihailtiin molemmissa puolueissa, koska tällainen käytös on käynyt ideologisesti jakautuneessa Washingtonissa entistä harvinaisemmaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat