Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinaa ärsyttävä hanke toisinajattelijan puistoksi eteni Yhdysvalloissa

Kiinalaislehti kutsui näpäytystä ”mitättömäksi”. Presidentti Barack Obaman pitäisi vielä hyväksyä lakiuudistus.

Ulkomaat
 
TYRONE SIU / Reuters
Mielenosoittajat puhalsivat kakun kynttilöitä Kiinalle kuuluvassa Hongkongissa demokratia-aktivisti Liu Xiaobon 60-vuotissyntymäpäivänä 28. joulukuuta 2015.
Mielenosoittajat puhalsivat kakun kynttilöitä Kiinalle kuuluvassa Hongkongissa demokratia-aktivisti Liu Xiaobon 60-vuotissyntymäpäivänä 28. joulukuuta 2015. Kuva: TYRONE SIU / Reuters

Suunnitelma kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle omistetun puiston perustamiseksi etenee Yhdysvalloissa – ja ärsyttää kiinalaisia.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lauantaina lakialoitteen osoitteessa 3505 International Plaza sijaitsevan puiston muuttamiseksi Liu Xiaobo Plazaksi.

Suunnitelman vitsi on siinä, että puiston laidalla sijaitsee Kiinan Yhdysvaltain-lähetystö. Lähetystön osoitteeksi vaihtuisi 1 Liu Xiaobo Plaza, mikä muistuttaisi kiinalaisia Liun vankeustuomiosta joka päivä.

Demokratia-aktivisti Liu Xiabo, 60, on Kiinan tunnetuimpia toisinajattelijoita.

Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2010 mutta ei päässyt noutamaan palkintoaan Oslosta, koska hänet oli tuomittu edellisvuonna 11 vuoden vankeuteen valtionvastaiseen toimintaan yllyttämisestä.

Kirjallisuuskriitikko Liu on pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti, joka on ollut useaan otteeseen vankilassa ja kotiarestissa jo 1990-luvulta lähtien. Hän oli keskeisiä aktivisteja Kiinan kieltämän Peruskirja 08 -demokratiajulistuksen takana, mikä oli Liun tuomion syy.

Lakialoitteen esitteli Yhdysvaltain senaatissa änkyräoikeistolainen senaattori Ted Cruz, joka käy parhaillaan kampanjaa republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi päästäkseen.

Aloitteen käynnisti vuonna 2014 joukko poliitikkoja Yhdysvaltain molemmista valtapuolueista, ja se on hyväksytty jo aiemmin Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Kiinassa hanke on raivostuttanut. Julkistamisensa aikaan Kiina kutsui hankkeen käynnistämistä sanomalehti The Washington Postin mukaan ”hyvin provokatiiviseksi ja tietämättömäksi käytökseksi.”

Senaatin hyväksyttyä ehdotuksen Kiinan kommunistisen puolueen englanninkielinen sanomalehti Global Times kirjoitti sunnuntaina, että hanke on ”tyhjänpäiväinen”.

”Ilmiselvästi provokatiivisen hankkeen on tarkoitus loukata ja horjuttaa Kiinaa. Mutta ei tämä ole iso juttu”, lehti kirjoitti. ”Washingtonin ainoana mahdollisuutena näyttävät olevan mitättömät toimet, jotka ärsyttävät Kiinaa. Mutta ne voivat auttaa Kiinaa ymmärtämään, kuinka alhaisia hahmoja Kiina noustessaan kohtaa, ja kuinka kiusallisia asioita se joutuu heidän kanssaan toimiessaan käsittelemään.”

Global Timesin mukaan presidentti Barack Obaman neuvonantajat olivat suositelleet Obamalle lain pysäyttämistä veto-oikeudellaan.

Yhdysvallat on ainakin kerran tehnyt vastaavan näpäytyksen. Neuvostoliiton suurlähetystön osoite Washingtonissa muutettiin vuonna 1984 Andrei Sakharov Plaza 1:ksi. Andrei Saharov oli neuvostoliittolainen ydinfyysikko ja toisinajattelija, joka oli nimikkopuistonsa saamisen aikaan vangittuna.

Nykyään Andrei Sakharov Plaza on muutettu takaisin Luoteiseksi 16. kaduksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat