Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki kiistää lähettäneensä sotilaita Syyriaan

Yhdysvallat ja Ranska ovat vaatineet Turkkia lopettamaan kurdien tulittamisen ja keskittymään taisteluun Isisiä vastaan.

Ulkomaat
 
RODI SAID / Reuters
Syyrian kurdijoukkojen jäsenet osoittivat mieltään Turkin sotilastoimia vastaan Syyriassa lähellä Turkin rajaa tiistaina.
Syyrian kurdijoukkojen jäsenet osoittivat mieltään Turkin sotilastoimia vastaan Syyriassa lähellä Turkin rajaa tiistaina. Kuva: RODI SAID / Reuters

Turkki aikoo jatkaa Syyrian kurdien tulitusta, maan pääministeri Ahmed Davutoglu linjasi Saksan liittokanslerille Angela Merkelille sunnuntaina puhelimessa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkki on pommittanut kurdien YPG-joukkoja Syyrian pohjoisosissa lauantaista lähtien, kertoo uutistoimisto Reuters. Pommitusten pelätään vaikeuttavan entisestään monimutkaista konfliktia.

Davutoglun toimiston tiedotteen mukaan Turkki ”ei anna PYD:n jatkaa aggressiivisia toimiaan. Turvallisuusjoukkomme ovat vastanneet oikeasuhtaisesti ja tulevat jatkossakin tekemään niin”.

PYD on Syyrian vahvin kurdipuolue ja YPG-joukot sen aseellinen siipi.

Turkin puolustusministeri İsmet Yılmaz kiisti kiisti tiedot sitä, että turkkilaiset sotilaat olisivat menneet rajan yli Syyriaan. Hänen mukaansa Turkki ei suunnittele maajoukkojen lähettämistä naapurimaahansa.

Syyrian hallitus sanoi, että turkkilaisia sotilaita tuli sen alueelle noin sadan raskaasti aseistautuneen pyssymiehen muodostaman joukon mukana. Operaation tarkoitus oli hallituksen mukaan toimittaa täydennyksiä kapinallisille.

Turkki iski viikonlopun aikana Syyriassa muun muassa lentotukikohtaan, jonka kurdien YPG-joukot valtasivat torstaina islamistikapinallisilta Venäjän ilmavoimien tuella. Menaghin lentotukikohta on tärkeässä paikassa Aleppon ja Syyrian Turkin-vastaisen rajan välissä.

Davutoglu sanoi Merkelille, että kurdijoukkojen toiminnan tarkoitus on ajaa ”satoja tuhansia syyrialaisia siviilejä” kodeistaan ja luoda ”uusi humanitaarinen kriisi” joka vaikuttaisi sekä Turkkiin että Euroopan unioniin.

”Kurdien teot eivät ole kohdistettu vain Turkkiin vaan myös EU:hun”, Davutoglu sanoo tiedotteessa ja varoittaa ”uudesta satojen tuhansien pakolaisten aallosta”.

Turkki aloitti tykistötulen kurdien asemiin lauantaina. Tulitus voimistui sunnuntaiaamuna noin kahden aikaan, kertoi Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Pommituksissa on sen mukaan kuollut ainakin kaksi kurditaistelijaa.

Kurdimielenosoittajat ottivat sunnuntai-iltana poliisin kanssa yhteen Istanbulissa, kertoo uutistoimisto AFP. Ainakin kaksi ihmistä loukkaantui.

Kurdien YPG hallitsee laajoja alueita Pohjois-Syyriassa lähellä Turkin rajaa. Se on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen taistelussa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Venäjä taas tuki kurdeja rajan läheisen lentotukikohdan valtauksessa.

Turkin pääministeri Davutoglu sanoi sunnuntaina puhuneensa aiheesta myös Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin kanssa. Yhdysvallat vaatii Turkkia lopettamaan kurdien pommittamisen ja keskittymään taisteluun Isisiä vastaan.

Myös Ranska vaati sunnuntaina julkilausumassaan Turkkia keskeyttämään kurdien pommittamisen.

Sotilasliitto Naton jäsenmaa Turkki on tukenut Syyriassa maltillisena pidettyä oppositiota, Venäjä taas Syyrian hallitusta. Turkin ja Venäjän välien viime aikainen huononeminen on lisännyt pelkoja sodan eskaloitumisesta entisestään.

Ennen iskuja kurditaistelijat olivat ajaneet syyrialaiskapinalliset pois entisestä armeijan lentotukikohdasta lähellä Turkin rajaa.

”Turkin asevoimat ampui kranaatteja [Syyrian kurdien] PYD-puolueen asemiin Azazin alueella”, viranomaislähteestä kerrottiin uutistoimisto Reutersille.

Davutoğlu oli ennen iskuja varoittanut, että Turkki reagoisi, jos sitä kohtaisi uhka rajan takaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja John Kirby vaati myös kurdien YPG-joukoilta, etteivät ne”käyttäisi sekavaa tilannetta hyväkseen” esimerkiksi valtaamalla uusia alueita.

”Kehotamme edelleen kaikkia osapuolia keskittymään tähän yhteiseen uhkaan, joka ei ole kadonnut”, hän sanoi.

Turkki on väläytellyt maahyökkäyksen mahdollisuutta Syyriaan. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavusoğlu sanoi lauantaina Britannian yleisradion BBC:n mukaan, että Turkin ja Saudi-Arabian joukot voisivat mahdollisesti osallistua maahyökkäykseen Isisiä vastaan.

Tähän asti Yhdysvallat on sulkenut pois maahyökkäyksen Syyriaan. Venäjä taas on varoittanut, että hyökkäys voisi johtaa maailmansotaan.

Turkissa on jo 2,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Viimeisimmät tulokkaat se on pyrkinyt pitämään Syyrian puolella rajaa, osittain painostaakseen Venäjää lopettamaan ilmatukensa hallituksen joukoille Aleppon lähellä.

Pääministeri Davutoğlu tuomitsi iskut Aleppossa ”barbaarisiksi, tyranniaksi, keskiaikaisen mentaliteetin ohjaamaksi strategiaksi”.

”Autamme veljiämme Aleppossa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Me otamme vastaan apua tarvitsevat, mutta emme koskaan anna etnisen massamurhan tyhjentää Aleppoa”, hän sanoi lauantaina.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat