Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bahrainin kansannousu tiivistyi uuteen mutta autioon liikennevalo­risteykseen

Viisi vuotta arabikeväästä, osa 4/6: Hallitus tuhosi arabikeväästä muistuttavan monumentin ja sitä kiertäneen liikenneympyrän.

Ulkomaat
 
Hamad I Mohammed / Reuters
Mielenosoittajat seisoivat helmimonumentin juurella Bahrainin pääkaupungissa Manamassa 15. helmikuuta 2011.
Mielenosoittajat seisoivat helmimonumentin juurella Bahrainin pääkaupungissa Manamassa 15. helmikuuta 2011. Kuva: Hamad I Mohammed / Reuters

Persianlahden pienet öljymahdit tunnetaan säihkyvistä pilvenpiirtäjistään ja kunnianhimoisista mutta ripeistä rakennushankkeistaan.

Bahrainin pääkaupungissa Manamassa kesti silti lähes viisi vuotta avata tavallinen liikennevaloristeys autoille. Se onkin poliittisesti tulenarka risteys.

Toissa viikolla autoilijat pääsivät viimein läpi paikasta, joka on ollut sotilaiden eristämä sitten kevään 2011. Silloin risteys oli vielä liikenneympyrä ja toimi arabikevään tapahtumien keskuspaikkana Bahrainissa.

Liikenneympyrän keskellä kohosi suuri helmimonumentti, jonka mukaan kansannousua alettiin kutsua helmivallankumoukseksi.

Kuningas aavisti, mitä oli edessä. Hän tyynnytteli alamaisiaan helmikuun alussa 2011 lahjoittamalla jokaiselle perheelle tuhat dinaaria eli lähes 2 000 euroa.

Pienen mutta rikkaan Bahrainin kansalaiset ovat uskonnoltaan enimmäkseen shiiamuslimeja, mutta kuningas Hamad ibn Isa al-Khalifa ja hänen setänsä, pääministeri Khalifa ibn Salman al-Khalifa kuuluvat sunnalaiseen hallitsijasukuun.

Ei siis ihme, että sunnidynastia huolestui arabimaailmassa levinneistä kansannousuista, jotka olivat jo Tunisiassa, Egyptissä ja Jemenissä vaatineet yksinvaltaisia hallitsijoita väistymään.

Kansan kosiskeleminen rahalla oli liian myöhäistä. Ystävänpäivä 14. helmikuuta sai uuden nimen, vihan päivä, kun kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat mielenosoituksiin ympäri Bahrainia.

Enemmistö osallistujista oli shiioja, jotka kokivat joutuneensa järjestelmällisen syrjinnän kohteeksi, mutta kyse oli myös demokratian kaipuusta sekä turhautumisesta korruptioon ja työttömyyteen – siis paljolti samasta kuin muissakin arabimaissa.

Bahrainin valtiojohdolle sopi hyvin konfliktin yksinkertaistaminen uskonhaarojen väliseksi. Vuodesta 1970 vallassa ollut pääministeri väitti mielenosoituksia shiialaisen Iranin järjestämiksi.

Viranomaiset turvautuivat alusta asti koviin otteisiin. Neljä kuoli ja satoja haavoittui Manamassa, kun turvallisuusjoukot poistivat ihmiset liikenneympyrän helmimonumentilta mielenosoitusten neljäntenä päivänä.

Seuranneina viikkoina protestit vain kasvoivat, ja helmimonumentille kokoontui enimmillään yli satatuhatta ihmistä. He pystyttivät paikalle leirin, jota hallitus katseli sivusta kuukauden päivät. Sitten se pyysi apuun sunniliittolaisiaan.

Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit lähettivät yhteensä noin 1 500 sotilasta ja poliisia tukemaan protestien tukahduttamista.

Kymmeniä kuoli ja satoja haavoittui. Mielenosoittajia pantiin vankilaan. Kapina hiipui, vaikka protesteja on nähty sittemminkin, etenkin kansannousun vuosipäivinä. Nekin on hajotettu voimalla.

Mielenosoittajien harmiksi maailman huomio ei arabikeväänä kiinnittynyt runsaan miljoonan asukkaan Bahrainiin. Egyptissä oli juuri vaihtunut valta, ja Libyassa sekä Syyriassa lyötiin alkutahteja sisällissodille.

Yhdysvallat tuomitsi Libyan Muammar Gaddafin ja Syyrian Bashar al-Assadin julmuudet siviilejä kohtaan, mutta Bahrainia se tyytyi moittimaan viranomaisten kovakouraisuudesta. Yhdysvalloilla on Bahrainissa merkittävä laivastotukikohta.

Monelle ulkomaalaiselle Bahrainin kansannousu oli sivulause uutisessa, joka kertoi maan formula 1 -kilpailun peruuntumisesta.

Kuohunnan laannuttuna kuningas perusti riippumattoman tutkintakomission tapahtumien selvittämiseksi ja kansallisen vuoropuhelun neuvoston maan kehittämiseksi.

Ne eivät ole onnistuneet liennyttämään hallituksen ja opposition täydellistä välirikkoa.

Hallitus purki nopeasti kansannoususta muistuttavan helmimonumentin, joka oli Bahrainin tunnetuimpia symboleja.

Liikenneympyrän tilalle rakennettu risteys nimettiin al-Faruqin eli profeetta Muhammedia toisena seuranneen kalifin Omarin mukaan. Sunnit pitävät Omaria korkeassa arvossa, mutta shiiat eivät tunnusta hänen asemaansa Muhammedin seuraajana.

Uusi nimi ei ole saanut bahrainilaisia unohtamaan helmimonumenttia. Se vilahtelee graffiteina Manaman seinissä ja aidoissa, merkkinä vastarinnan jatkumisesta.

Viisi vuotta arabikeväästä, osa 4/6: Juttusarjan ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen osa täällä ja kolmas osa täällä.

Hamad I Mohammed / Reuters
Opposition kannattaja piirsi muuriin kuvan hallituksen tuhoamasta helmimonumentista ja lauseen ”Me emme kumarra muita kuin Jumalaa” helmikuussa 2012.
Opposition kannattaja piirsi muuriin kuvan hallituksen tuhoamasta helmimonumentista ja lauseen ”Me emme kumarra muita kuin Jumalaa” helmikuussa 2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat