Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon julkinen rukous tähtiateisti Richard Dawkingsin puolesta tulkittiin loukkaukseksi – Kirkko kiistää ilkeilyn

Rukoilemista tunnetun ateistin toipumisen puolesta pidettin epäkunnioittavana.

Ulkomaat
 
Tina Korhonen
Ateistitähti Richard Dawkins (oik.) esiintyi suomalaisen Nightwish-yhtyeen Lontoon-konsertissa joulukuussa 2015.
Ateistitähti Richard Dawkins (oik.) esiintyi suomalaisen Nightwish-yhtyeen Lontoon-konsertissa joulukuussa 2015. Kuva: Tina Korhonen

Englannin kirkko puolusti sydänkohtauksen saaneelle ateistitähdelle lähettämäänsä julkista rukousta ja vakuutti, ettei tarkoittanut sitä loukkaukseksi.

Biologi Richard Dawkins, 74, sai lievän sydänkohtauksen viime viikolla ja ilmoitti joutuvansa peruuttamaan puhekiertueensa.

”Rukoilemme professori Dawkinsin ja hänen perheensä puolesta”, Englannin kirkon Twitter-tililtä perjantaina lähetetyssä viestissä luki.

Dawkins on tunnettu kiivaana uskonnon ja kirkon vastustajana. Siksi rukousviestin arveltiin olevan tahallinen loukkaus tai pilailua sydänkohtauksen saaneen ateistin kustannuksella.

Kirkko kuitenkin vakuutti sunnuntaina lähettäneensä siunausta puhtain aikomuksin.

”Monet tulkitsivat twiitin aivan oikein, vilpittömäksi rukoukseksi julkisuuden henkilön puolesta” sanoi kirkon tiedottaja, pastori Arun Arora sanomalehti The Guardianissa.

”Toivon professori Dawkinsille hyvää. Rukoilen myös hänen puolestaan. Se on vähintä mitä voin tehdä”, Arora jatkoi.

Richard Dawkins on evoluutiobiologi, joka on varsinaisella urallaan tutkinut esimerkiksi geenin itsekkyyttä ja kehittänyt meemin käsitteen.

Hänen teoksestaan Jumalharha (2006) tuli kymmenille kielille käännetty myyntimenestys, ja sen myötä Dawkinsista tuli yksi niin sanotun uusateismin tunnetuimmista hahmoista.

Dawkinsin määritteleminen ateismin rocktähdeksi ei ole paljonkaan liioiteltua. Emeritusprofessori on esimerkiksi esiintynyt suomalaisen rockyhtye Nightwishin levyllä, ja joulukuussa Nightwish myös kutsui Dawkinsin kanssaan lavalle loppuunmyydyssä Lontoon-konsertissaan.

Viime vuosina Dawkinsista on tullut yhä kiistanalaisempi hahmo myös ateistien keskuudessa, koska hänen tyyliään pidetään fundamentalistisena ja sävyään tarpeettoman aggressiivisena.

Toissa vuonna hän esimerkiksi kohautti sanomalla, että olisi moraalitonta jättää abortoimatta sikiötä, jolla on Downin oireyhtymä. Dawkins pyysi sanavalintojaan myöhemmin anteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat