Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama vaati puhelinkeskustelussa Putinia hillitsemään ilmaiskuja Syyriassa

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kommentoi Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kommenttia maajoukoista: ”Turha yrittää pelotella ketään.”

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE
Obama korosti puhelinkeskustelussa Putinille, että Venäjän tulisi hillitä ilmaiskujaan maltillisia oppositiovoimia kohtaan Syyriassa.
Obama korosti puhelinkeskustelussa Putinille, että Venäjän tulisi hillitä ilmaiskujaan maltillisia oppositiovoimia kohtaan Syyriassa. Kuva: KEVIN LAMARQUE

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimessa Syyrian kriisistä.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan aiheina olivat muun muassa humanitäärisen avun kiireellisyys ja ilmaiskut.

Tiedotteen mukaan Obama korosti, että Venäjän tulisi ottaa rakentava rooli ja hillitä ilmaiskujaan maltillisia oppositiovoimia kohtaan Syyriassa.

Kremlin tiedotteen mukaan Putin painotti yhtenäisen terrorismin vastaisen rintaman tärkeyttä ja tarvetta parempiin yhteistyösuhteisiin maiden puolustusministeriöiden välillä.

Puhelinkeskustelu käytiin tällä viikolla solmitun tulitaukosopimuksen jälkeen. Yhdysvallat ja Venäjä sopivat perjantaina ensimmäisestä virallisesta tulitauosta Syyriassa. Väliaikaisen tulitauon pitäisi alkaa viikon kuluessa.

Senkin jälkeen Venäjä voisi jatkaa iskuja terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Syyriassa viime syksystä lähtien. Se on koko ajan väittänyt, että iskujen kohteena on ainoastaan Isis, mutta käytännössä Venäjä on pommittanut myös kohteita, jotka sijaitsevat kaukana Isisin hallussa pitämiltä alueilta.

Venäjä tukee sodassa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa.

Syyrian hajanaiset oppositioryhmät ovat syyttäneet Venäjän pommittavan jatkuvasti myös siviilejä. Ne ovat sanoneet, etteivät hyväksy tulitaukoa, jos Venäjä ei keskeytä ilmaiskuja niitä vastaan.

Obama otti puhelinkeskustelussa esiin myös Venäjän konfliktin Ukrainan kanssa. Hän vaati ”venäläis-separatistisia joukkoja” noudattamaan tulitaukoa ja takaamaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoille ”täyden pääsyn kaikille alueille Itä-Ukrainassa”.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko väitti lauantaina, että venäläisiä joukkoja, aseita ja ammuksia saapuu Ukrainaan joka päivä.

”Putin, tämä ei ole Ukrainan sisällissota, tämä on sinun hyökkäyksesi”, hän sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kommentoi perjantaina Münchenissa, että mikäli Syyrian sotaan ei saada rauhanomaista ratkaisua, muut maat saattavat lähettää maahan joukkoja. Obama on jo linjannut ettei Yhdysvallat näin tee, mutta Turkki ja Saudi-Arabia ovat nostaneet esille mahdollisten maajoukkojen lähettämisen Syyriaan.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vastasi kommenttiin sunnuntaina Euronewsin haastattelussa toteamalla, että Kerryn sanat olivat ”turhia”.

”Hänen ei olisi pitänyt lausua niitä. Ja siihen on yksinkertainen syy: jos hän haluaa pitkittyneen sodan, hän voi lähettää Syyriaan maajoukkoja ja mitä tahansa muuta. Mutta turha yrittää pelotella ketään”, Medvedev sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Kukaan ei halua uutta sotaa, ja maajoukot tarkoittaisivat juuri pitkää, kokonaisvaltaista sotaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat