Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK: Yli 11 000 siviiliä sai surmansa tai loukkaantui Afganistanissa viime vuonna – määrä on suurin tällä vuosikymmenellä

Loukkaantuneiden ja kuolleiden naisten määrä kasvoi edellisvuodesta 37 prosenttia ja lasten 14 prosenttia.

Ulkomaat
 
ANIL USYAN / Reuters
Afganistanin armeijan upseeri talutti lievästi loukkaantunutta poikaa itsemurhaiskun jälkeen maanantaina Mazar-i-Sharifin seudulla Afganistanissa.
Afganistanin armeijan upseeri talutti lievästi loukkaantunutta poikaa itsemurhaiskun jälkeen maanantaina Mazar-i-Sharifin seudulla Afganistanissa. Kuva: ANIL USYAN / Reuters

Afganistanissa käydyt taistelut aiheuttivat viime vuonna enemmän kärsimystä siviileille kuin aiemmin tällä vuosikymmenellä.

Uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat YK:n sunnuntaina julkaisemasta raportista. Sen mukaan taistelut iskivät vuonna 2015 hieman yli 11 000 siviiliin, joista 3 545 menetti henkensä.

Määrä oli neljä prosenttia suurempi kuin edellisvuonna, joskin kuolemantapausten määrä pieneni hieman edellisvuodesta.

Tilastot näyttävät erityisen ikäviltä naisten ja lasten kohdalla: loukkaantuneiden ja kuolleiden naisten määrä kasvoi edellisvuodesta 37 prosenttia ja lasten 14 prosenttia.

Terroristijärjestö Talebanin kaltaiset ryhmittymät vastasivat arviolta 62 prosentista kuolemista ja haavoittumisista. Loput selittyvät hallituksen joukkojen ja kansainvälisten joukkojen toimilla.

Itse taistelujen lisäksi merkittäviä syitä siviilien kuolemiin ja loukkaantumisiin olivat tienvarsipommit ja itsemurhaiskut.

”Siviileille aiheutuneita vahinkoja ei voi mitenkään hyväksyä”, arvioi YK:n Afganistanin-erityisedustaja Nicholas Haysom lausunnossaan. ”Vaadimme niitä, jotka aiheuttavat Afganistanin kansalle tämän kärsimyksen, ryhtymään toimiin siviilien suojelemiseksi sekä tappamisen ja vahingoittamisen lopettamiseksi.”

Kansainväliset joukot vetäytyivät pari vuotta sitten Afganistanista asteittain, ja loppuvuodesta 2014 Yhdysvallat julisti Afganistanin sodan päättyneeksi.

Tuoreet tilastot osoittavat kuitenkin, että Afganistanin tilanne on yhä kaukana vakaasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat