Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskut sairaaloihin ja kouluihin tappoivat ainakin 50 Syyriassa – Turkki ja paikalliset syyttävät Venäjää

Syyrian presidentti pitää ehdotettua tulitaukoa hankalana toteuttaa.

Ulkomaat
 
REUTERS TV
Kuvakaappaus Reutersin haltuunsa saamasta videosta, jossa väitetysti näkyy pommitettu sairaala Murat al-Numanissa Idlibin maakunnassa Syyriassa. Reuters ei pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Kuvakaappaus Reutersin haltuunsa saamasta videosta, jossa väitetysti näkyy pommitettu sairaala Murat al-Numanissa Idlibin maakunnassa Syyriassa. Reuters ei pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta. Kuva: REUTERS TV

Pommitukset tappoivat ainakin 50 ihmistä ainakin viidessä lääkintäkeskuksessa ja kahdessa koulussa Aleppon ja Idlibin maakunnissa Pohjois-Syyriassa maanantaina, kertoi YK uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kummallakin seudulla paikalliset asukkaat syyttivät tapahtuneesta Venäjää ja huomauttivat, että lentokoneita oli paljon enemmän ja pommit voimakkaampia kuin tyypillisesti Syyrian armeijan hyökkäyksissä, kertoi AFP.

Reutersin mukaan Yhdysvallat tuomitsi iskun jyrkästi, ja Valkoisesta talosta kommentoitiin iskun rikkovan viime viikolla Münchenissä tehtyjä sopimuksia. YK:n lähettiläs tuli hyökkäyksen takia aiottua aiemmin Syyriaan ja aikoo keskustella tiistaina Syyrian ulkoministerin kanssa, kertoivat paikalliset viranomaiset Reutersille.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad puolestaan kommentoi maanantaina, että ehdotettu tulitauko olisi hankala toteuttaa viikossa.

”Kuka neuvottelee terroristien kanssa? Kuka ottaa vastuun, jos he eivät noudatakaan tulitaukoa?”, al-Assad sanoi AFP:n mukaan.

Murat al-Numanissa Idlibin maakunnassa ilmaisku osui Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) tukemaan sairaalaan, ja siitä oli vastuussa oletettavasti Venäjä, kertoi The Syrian Observatory of Human Rights (SOHR).

SOHR:n mukaan yhdeksän ihmistä kuoli, heidän joukossaan yksi lapsi, ja kymmenet ihmiset haavoittuivat.

SOHR on oppositiovoimia lähellä oleva taho, joka kerää tietonsa paikallisista verkostoista.

MSF vahvisti, että sen tukema sairaala ”tuhoutui ilmaiskuissa”. Se sanoi, että ainakin seitsemän järjestön työntekijää ja potilasta kuoli ja kahdeksan työntekijää on kadoksissa. Sairaalassa oli 30 vuodepaikkaa ja yhteensä 54 työntekijää.

MSF tuomitsi iskut voimakkaasti.

”Sairaalan tuho jättää 40 000 paikallista asukasta ilman lääkintähuoltoa konfliktialueella”, se sanoi.

MSF:n Ranskan-puheenjohtaja Mego Terzian kertoi uutistoimisto Reutersille pitävänsä selvänä, että syyllinen on joko Syyrian hallitus tai Venäjä.

Syyrian Venäjän-suurlähettiläs puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että hyökkäyksen takana oli Yhdysvaltojen johtama liittouma.

Pommit osuivat Murat al-Numanissa toiseenkin sairaalaan, jossa kuoli SOHR:n mukaan kaksi sairaanhoitajaa.

Aleppon maakunnassa ainakin 14 siviiliä kuoli, kun useita ohjuksia osui muun muassa lastensairaalaan ja kouluun Azazin kaupungissa lähellä Turkin rajaa, kertoivat lääkintähenkilökuntaan kuulunut ihminen, kaksi silminnäkijää ja turkkilainen turvallisuuslähde Reutersin mukaan.

Iskussa loukkaantui ainakin 30 ihmistä, sanoi syyrialaisten lääkärien kansalaisjärjestö, joka pyörittää sairaalaa Bab al-Salamassa Turkin rajan lähellä.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu syytti ohjusiskusta Venäjää. Turkin ulkoministeriön mukaan isku oli Venäjältä ilmiselvä sotarikos. Ministeriöstä uhataan vakavilla seurauksilla, jos iskut eivät lopu.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet kapinallisten hallussa olevaan Azaziin taistelujen alta. Turkki on pommittanut viikonlopusta lähtien kurdijoukkojen asemia Azazin lähistöllä, sillä se haluaa estää kurdien etenemisen kaupunkiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi maanantaina sanomalehti Stuttgarter Zeitungin haastattelussa, että Syyriaan olisi hyvä perustaa lentokieltoalue taistelujen hillitsemiseksi ja turvallisemman seudun luomiseksi pommituksia pakeneville.

Suomen ulkoministerin Timo Soinin (ps) mukaan Venäjän pommitukset Syyrian Aleppon kaupungin alueella uhkaavat laajentaa sodan vakavaksi alueelliseksi yhteenotoksi. Soinin mukaan tilanteen luonnehtiminen ”kylmäksi sodaksi” ei enää riitä.

Soini Syyriasta: "Tilanne muuttunut huonosta painajaiseksi"
Soini Syyriasta: "Tilanne muuttunut huonosta painajaiseksi"
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjän ilmapommitukset Syyriasssa uhkaavat laajentaa sotaa. Soini kertoi Brysselin EU-ulkoministerikokouksessa olevansa erittäin huolestunut Syyrian tilanteesta.

Venäjän sotakoneet ovat tehneet ilmaiskuja Syyriassa viime syksystä lähtien.

The Syrian Observatory of Human Rights sanoo päättelevänsä ilmaiskujen sijainnin, lentoreittien ja konetyyppien perusteella, onko niiden takana Syyrian armeija, Venäjä vai Yhdysvaltojen johtama liittouma.

Viime viikolla Venäjä ja Yhdysvallat sopivat Syyriassa virallisesta tulitauosta, jonka pitäisi astua voimaan viikon kuluessa.

Sopimuksen nojalla Venäjä saa kuitenkin yhä jatkaa terroristiryhmien kuten Isisin ja al-Nusran pommitusta. Venäjä on koko ajan sanonut, että sen ilmaiskujen kohteena ovat vain terroristit.

REUTERS TV
Savu nousee alueelta, jonka kuvan ottaja sanoo olevan Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala Murat al-Numanissa.
Savu nousee alueelta, jonka kuvan ottaja sanoo olevan Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaala Murat al-Numanissa.
REUTERS TV
Kuvakaappaus videosta, jossa väitetysti näkyy toinen pommitettu sairaala Azazissa Syyriassa. Reuters ei pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Kuvakaappaus videosta, jossa väitetysti näkyy toinen pommitettu sairaala Azazissa Syyriassa. Reuters ei pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat