Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas korkean tason ero Ukrainassa: Myös varapää­syyttäjä kyllästyi korruptioon

Lännessä on viime aikoina muutenkin alettu kyllästyä Ukrainan hitauteen korruption kitkennässä.

Ulkomaat
 
VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk puhui maanantaina. Hänen on määrä esitellä hallituksen edistysmistä ja suunnitelmia tällä viikolla.
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk puhui maanantaina. Hänen on määrä esitellä hallituksen edistysmistä ja suunnitelmia tällä viikolla. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Uudistusmielisten erot Ukrainan johdosta jatkuivat maanantaina, kun varapääsyyttäjä Vitali Kasko ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Kasko perusteli eroaan kyllästymisellä pääsyyttäjän yrityksiin estää korruptiotapausten tutkinta. Toissa viikolla erostaan ilmoittanut talosministeri Aivaras Abromavicius perusteli lähtöään niin ikään kyllästymisellä uudistusten hitauteen ja korruptioon.

Kaskon ilmoitus oli myös isku presidentti Petro Porošenkolle, sillä Kasko arvosteli kovin sanoin Porošenkon nimittämää ja tukemaa pääsyyttäjää Viktor Šokinia. Abromavicius puolestaan syytti Porošenkon puolueen parlamenttiryhmän varajohtaa Ihor Kononenkoa uudistusten jarruttamisesta ja poliittisten virkanimitysten ajamisesta.

Kaskon mukaan Šoskin on estänyt korruptiotapausten tutkinnan ja reformit.

”Pääsyyttäjänviraston johto on saanut valmiiksi työnsä tehdä siitä korruptioviraston ja toinen toisensa turvaamisessa”, Kasko ilmoitti uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Šoskinia on arvosteltu Ukrainassa jo pitkään, mutta Porošenko ei ole suostunut vaatimuksiin pääsyyttäjän vaihtamisesta.

Abromaviciuksen eroilmoitus johti 10 suurlähettilään poikkeukselliseen Abromaviciusta tukevaan julkiseen kirjeeseen, jossa ne vaativat Ukrainan johtoa unohtamaan ”nurkkakuntaiset mielipide-eronsa” ja jättämään oman edun tavoittelun taakseen.

Maanantaina Yhdysvaltain Kiovan-suurlähettiläs Geoffrey Pyatt pahoitteli Kaskon eroa viestipalvelu Twitterissä. Hän myös huomautti Ukrainan ”kokonaisvaltaisen korruption” ja ”tuttavien suosimisen” kitkemisen vaativan oikeusvaltioreformia.

Lännessä on viime aikoina muutenkin alettu kyllästyä Ukrainan hitauteen korruption kitkennässä.

”Olen huolissani Ukrainan hitaasta etenemisestä hallinnon parantamisessa ja korruption kitkennässä”, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan viime viikolla.

”Ukraina on vaarassa palata epäonnistuneiden talouspolitiikkojen malliin, joka leimasi maata ennen”, hän sanoi.

Lagarden kommenttien kovuutta vahvensi se, että IMF on keskeinen tukija Ukrainalle, jonka talous romahti toissa vuonna alkaneen Itä-Ukrainan sodan seurauksena.

Lagarde sanoi, että hänen on ”vaikea nähdä” apupaketin osien maksamista Ukrainalle ilman ”huomattavia” uudistuksia ja korruptionvastaisia toimia.

Pääministeri Arseni Jatsenjukin on määrä esitellä hallituksen toimia parlamentille vielä tällä viikolla. Huhut ministerivaihdoksista ovat voimistuneet, mutta niin ovat vaatimukset aikaistetuista parlamenttivaaleista.

Ukrainan johto on ajanut läpi monia tärkeitä uudistuksia, mutta niiden täytääntöönpano on takkuillut. Kriitikoiden mukaan ennen vahvojen oligarkkien vaikutusvalta on siirtynyt nyt vain toisiin käsiin, erityisesti presidentin ja pääministerin puolueiden parlamenttiryhmien varajohtajien käsiin. Näillä on paljon valtaa valtionyrityksissä, jotka ovat korruption keskuspaikkoja.

Hallitus on huomauttanut tilanteen olevan hankala siksikin, että Ukrainan joukot joutuvat taistelemaan Itä-Ukrainassa Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Sodassa on kuollut jo yli 9 000 ihmistä.

Porošenko ja Jatsenjuk nousivat valtaan sen jälkeen, kun entinen presidentti Viktor Janukovytš pakeni helmikuussa 2014. Janukovytšin vastaisten mielenosoitusten tärkeänä sytykkeenä oli kyllästyminen korruptioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat