Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soinin mukaan Venäjän pommitukset Syyriassa ovat synnyttäneet kuuman sodan: ”Tilanne muuttunut huonosta painajaiseksi”

Timo Soinin mielestä ”on täysin kiistatonta”, että Syyrian armeijan joukot ovat saavuttaneet Aleppossa menestystä Venäjän pommitusten avulla. Hänen mukaansa pommitusten uhreja ovat myös siviilit, naiset ja lapset.

Ulkomaat
 
Soini Syyriasta: "Tilanne muuttunut huonosta painajaiseksi"
Soini Syyriasta: "Tilanne muuttunut huonosta painajaiseksi"
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjän ilmapommitukset Syyriasssa uhkaavat laajentaa sotaa. Soini kertoi Brysselin EU-ulkoministerikokouksessa olevansa erittäin huolestunut Syyrian tilanteesta.

Bryssel

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Venäjän pommitukset Syyrian Aleppon kaupungin alueella uhkaavat laajentaa sodan vakavaksi alueelliseksi yhteenotoksi. Hän pelkää, että ellei tilannetta saada hallintaan, sotaan voi pian osallistua liuta naapurimaita, kuten Iran, Saudi-Arabia ja Bahrain.

Soinin mukaan tilanteen luonnehtiminen ”kylmäksi sodaksi” ei enää riitä, kuten Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev totesi viikonloppuna.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soinin mukaan vain Yhdysvalloilla on sotilaallista ja diplomaattista voimaa, jota Venäjä kuuntelee
Ulkoministeri Timo Soinin mukaan vain Yhdysvalloilla on sotilaallista ja diplomaattista voimaa, jota Venäjä kuuntelee

”Ollaan aika kuumissa tunnelmissa. Sanoisin, että kuuma sota– – Tilanne siellä on kamala ja katastrofaalinen. Se on muuttunut huonosta painajaiseksi”, Soini sanoi maanantaina Brysselissä, jossa hän osallistui EU-maiden ulkoministerikokoukseen.

Venäjä tukee sodassa Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia, kun taas Yhdysvallat tukee Assadia vastaan taistelevia kapinallisia. Ja nämä osapuolet ovat vastakkain Aleppon tärkeässä kaupungissa.

Hyvin vakavia sanamuotoja käyttäneen Soinin mukaan ”on täysin kiistatonta”, että Syyrian armeijan joukot ovat saavuttaneet Aleppossa menestystä Venäjän pommitusten avulla. Hänen mukaansa pommitusten uhreja ovat myös siviilit, naiset ja lapset.

Soinin mukaan vain Yhdysvalloilla on sotilaallista ja diplomaattista voimaa, jota Venäjä kuuntelee, vaikkei Soini maiden väliseen fyysiseen yhteenottoon uskokaan. Hän toivoo, että asiaa käsitellään pian presidenttitasolla.

Nyt alkaa olla kiire, koska tämä voi mennä vielä pahemmaksi”, Soini totesi.

Soini ei vaikuttanut kovin toiveikkaalta sen suhteen, että viime viikolla Münchenissä ilmoitettu tulitauko johtaisi tilanteen pikaiseen rauhoittumiseen.

”Toivoa täytyy, mutta ei se mitenkään varmaa ole. Kyllä tässä suuri huoli on, ettei tämä ihan hetkessä oikene.”

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sopivat Münchenissä viikon päästä voimaan astuvasta, koko Syyrian kattavasta tulitauosta sekä humanitaarisen avun toimittamisesta. On epäselvää, miten tulitauko käytännössä toimisi, sillä sen sopimiseen eivät osallistuneet sodan paikalliset osapuolet.

Soinin arvion mukaan Syyrian sota on ”oma saagansa”, joka ei suoranaisesti liity Venäjän ja länsimaiden kiistoihin Ukrainan sodassa. Mutta hänen mukaansa Syyrian sodan asetelmat ovat edenneet pitkälti samoin kuin Ukrainankin: Yhtäällä Venäjä käy rauhanneuvotteluja ja toisaalla miettii jo uusia sotilaallisia siirtoja.

”Ikävä kyllä, tällä tavalla se on edennyt tähän asti– – Kyynistä kovaa peliä”, Soini luonnehti.

Kymmenettuhannet syyrialaiset ovat paenneet Aleppon taisteluja Turkin-vastaiselle rajalle. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu syytti Venäjää maanantaina siitä, että maa toimii kuin terroristijärjestö Syyrian sodassa.

“Jos Venäjä jatkaa käytöstään terrorijärjestön tavoin ja ajaa siviilejä pakoon, me aiomme vastata hyvin voimallisesti”, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Timo Soinia huolestutti lisäksi se, että Turkki on jatkanut sotatoimia kurdeja vastaan. Kurdit yrittävät puolestaan taistella ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan, mikä on myös länsimaiden pääsyy osallistua Syyrian sotaan.

Euroopan unioni on vaikeassa välikädessä. Syyrian sodan paheneminen ajaa lisää pakolaisia Turkkiin, mikä lisää Turkin kanssa tehtävän yhteistyön tarvetta.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat