Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU purkaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteita

Ulkoministeri Timo Soinin mielestä Valko-Venäjä on ”kuin flipperin kuula” EU:n ja Venäjän välissä.

Ulkomaat
 
VASILY FEDOSENKO / Reuters
Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka vaalitilaisuudessa Minskissä lokakuussa 2015.
Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka vaalitilaisuudessa Minskissä lokakuussa 2015. Kuva: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Bryssel

Euroopan unioni poistaa monet Valko-Venäjän vastaiset pakotteensa, jäsenmaiden ulkoministerit päättivät maanantaina.

Pakotelistalta poistetaan Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka, 169 muuta valtaklikkiin kuuluvaa ihmistä ja kolme yritystä. Päätös jatkaa EU:n ja Valko-Venäjän suhteiden lämpenemistä, sillä jo viime syksynä EU päätti keskeyttää 170 ihmiseen kohdistamiensa pakotetoimien toimeenpanon.

EU:n mukaan moni asia Valko-Venäjällä on mennyt parempaan suuntaan: viime lokakuiset presidentinvaalit sujuivat rauhallisesti, maa vapautti elokuussa viimeiset poliittiset vankinsa ja Valko-Venäjän katsotaan antaneen tärkeää apua Ukrainan sodan rauhoitusyrityksissä.

Kuitenkin neljää valkovenäläistä vastaan pakotteita jatkettiin vuodella ihmisten katoamisten vuoksi. Myös asevientikieltoa jatkettiin vuodella.

EU:ssa Valko-Venäjän edistystä punnitaan muistakin kuin ihmisoikeus- ja demokratianäkökulmista. Valko-Venäjä on perinteisesti pelannut moniin kiistoihin ajautunutta Venäjää ja EU:ta vastakkain – nyt on menossa lämpimämpi kausi EU:n suuntaan vuosien vastakkainasettelun jälkeen.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) totesi ulkoministerikokouksen yhteydessä Brysselissä, että Valko-Venäjä on “kuin flipperin kuula” EU:n ja Venäjän välissä. Hänen mielestään Valko-Venäjällä on tapahtunut edistystä, mutta vielä on paljon tehtävää ennen kuin maata voi kutsua toimivaksi demokratiaksi.

”Politiikka ja kansainvälinen politiikka ovat sellaista, että joskus täytyy repiä ilot pienistäkin asioista, kun ei suurista saa”, Soini kertoi.

YK:n ihmisoikeustarkkailija Miklós Haraszti kertoi viime viikolla, että ihmisoikeustilanne Valko-Venäjällä on yhä ”synkkä”. Hänen mukaansa oppositiojohtajia, ihmisoikeusaktivisteja, toimittajia ja monia muita on ahdisteltu viime lokakuun presidentinvaalien jälkeen.

”Mitään muutoksia ei ole toteutettu, jotta Valko-Venäjän painostavat lait ja käytännöt muuttuisivat”, Haraszti totesi.

Vaikka Valko-Venäjän vaalit olivat rauhalliset, kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan ne eivät olleet vapaat eivätkä rehelliset.

EU:n ja Valko-Venäjän suhteet viilenivät merkittävästi vuonna 2010, kun Valko-Venäjä kukisti presidentinvaalien jälkeiset mielenosoitukset kovakouraisesti ja vangitsi Lukašenkan vastaehdokkaita.

Asetelma ajoi Valko-Venäjän entistä riippuvaisemmaksi Venäjästä.

Lukašenka on johtanut Valko-Venäjää kesästä 1994 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat