Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian terveysministeriö: Hyönteis­myrkky ei aiheuta zikavirukseen liitettyä pienipäisyyttä

Brasilian viranomaisten mukaan ei ole mitään tieteellistä tukea sille, vauvojen pienipäisyyden eli mikrokefalian taustalla olisi zikaviruksen sijaan veteen laitettava hyönteismyrkky.

Ulkomaat
 
SERGIO MORAES / Reuters
Hyttynen ei ole vahvempi kuin kokonainen valtio, lukee pamfletissa, jota Brasilian armeijan sotilas pitää käsissään.
Hyttynen ei ole vahvempi kuin kokonainen valtio, lukee pamfletissa, jota Brasilian armeijan sotilas pitää käsissään. Kuva: SERGIO MORAES / Reuters

Brasilian terveysministeriö tyrmää väitteet siitä, että vauvojen pienipäisyyden eli mikrokefalian taustalla olisi zikaviruksen sijaan veteen laitettava hyönteismyrkky.

Aiemmin melko lievänä pidetty zikavirus on Brasiliassa yhdistetty vauvojen pienipäisyyden lisääntymiseen.

Internetissä leviävän raportin mukaan yleistyminen johtuisikin pyriprofyxen -nimisestä hyönteismyrkystä. Raportin taustalla on argentiinalainen Médicos de Pueblos Fumigados (engl. Physicians in the Crop-Sprayed Towns), joka vastustaa myrkyllisten torjunta-aineiden käyttöä suurmaataloudessa.

Brasilian terveysministeriö julkaisi viikonloppuna tiedotteen, jonka mukaan minkäänlaista tieteellistä näyttöä yhteydestä pienipäisyyden ja kyseisen hyönteismyrkyn välillä ei ole. Pyriprofyxen on Maailman terveysjärjestön WHO:n hyväksymä torjunta-aine, jota käytetään eri puolilla maailmaa.

Brasilia on käyttänyt sitä tuhoamaan viruksia levittävien hyttysten munia alueilla, joissa on tarvetta säilöä vettä. Aiemmin se käytti toista hyönteismyrkkyä, mutta hyttysille alkoi kehittyä sitä kohtaan vastustuskyky.

Terveysministeriö korostaa, että pienipäisyystapauksia on tavattu myös alueilla, joissa pyriprofyxenia ei ole käytetty lainkaan. Ministeriön mukaan kyseinen aine on käynyt läpi WHO:n tarkat tutkimukset, ja se on todettu turvalliseksi käyttää.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen epidemiologi Jussi Sane sanoo, ettei tutkimuksesta löydy tukea oletuksille aineen osuudesta.

”Verkossa on pyörinyt erilaisia huhuja, mutta mitään tieteellistä näyttöä näille väitteille ei ole. Kyseistä hyönteismyrkkyä pitäisi ilmeisesti käyttää aivan valtavia määriä, syödä lusikalla, jotta niistä olisi jotain haittaa”, Sane sanoo.

Sen sijaan näyttää luultavalta, että zikavirus pystyy aiheuttamaan todetun kaltaisia kehityshäiriöitä. Vauvan mikrokefaliaa voivat aiheuttaa myös esimerkiksi raskausaikana sairastettu vihurirokko ja jotkin muut infektiot.

Brasilialaiset tutkijat löysivät viikonloppuna zikavirusta kahden vauvan aivoista. Kehityshäiriöistä kärsivät vauvat kuolivat pian syntymän jälkeen. Äidit olivat saaneet zikaviruksen 18. raskausviikon tienoilla.

Lisäksi tuore tutkimus New England Journal of Medicine -lehdessä kertoi, että Sloveniaan Brasiliasta palanneen raskaana olevan naisen sikiöllä todettiin mikrokefalia.

Epäselvää on, miksi zikavirukseen liittyviä pienipäisyystapauksia on toistaiseksi raportoitu vain Brasiliassa.

Tauti on levinnyt vähän aikaa sitten 26 maahan Amerikkojen mantereella, ja entuudestaan se on tunnettu Aasiassa ja Afrikassa.

On mahdollista, että virus on muuntunut matkalla, ja koska leviäminen muihin maihin on tapahtunut vähän aikaa sitten, kehityshäiriöt ilmenevät aikanaan.

Tutkijat selvittävät myös vaihtoehtoja, että taustalla on jokin kolmas tekijä tai geneettinen alttius.

Valtaosalla tartunnan saaneista tauti on tiettävästi oireeton. Muille se voi aiheuttaa kuumetta, nivelkipuja, ihottumaa ja silmätulehduksen, mutta menee yleensä ohi itsekseen.

WHO:n mukaan myös enemmistö tartunnan saaneista raskaana olevista naisista synnyttää terveen vauvan.

Epäselvää on sekin, kuinka paljon mikrokefaliatapaukset Brasiliassa tarkkaan ottaen ovat lisääntyneet. Tutkijoiden mukaan tapaukset ovat olleet aiemmin yleisempiä kuin terveysministeriön luvut ovat antaneet ymmärtää. Etenkin lieviä tapauksia on saattanut aiemmin jäädä raportoimatta.

Tähän mennessä Brasiliassa on varmistettu 462 mikrokefaliatapausta. Lähes 800 epäiltyä tapausta on kumottu, ja 3 800 vielä tutkimusten alla. 41 tapauksessa on voitu vahvistaa zikavirusinfektio.

Zikaviruksesta tiedetään toistaiseksi varsin niukasti. Sitä on tutkittu monia muita viruksia vähemmän, sillä tähän saakka sitä on pidetty melko lievänä tautina.

Nyt se leviää Amerikkojen mantereella nopeasti siksikin, että siellä ihmisillä ei ole vielä sille vastustuskykyä.

THL:n Jussi Sanen mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että kerran zikan saatuaan ihmiselle kehittyy sitä vastaan immuniteetti, kuten käy muiden vastaavien virusten kohdalla.

”Tällä hetkellä näyttää hyvin todennäköiseltä, ettei zikavirus jää myöskään taudin jälkeen aiheuttamaan elimistössä vaaraa”, hän sanoo.

Brasilian Rio de Janeirossa pidetään kesäolympialaiset elokuussa. Maa on käynnistänyt valtakunnallisen kampanjan virusta levittävien hyttysten eliminoimiseksi.

Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.
Rion olympialaiset varautuu zikavirukseen
Rion olympialaiset varautuu zikavirukseen
Rion olympialaisten terveyspalveluiden johtaja kertoo, että kisavieraita kannustetaan pukeutumaan oikein hyttysenpistojen varalta, koska pelätty zikavirus leviää maailmalla. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat