Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sota on synnyttänyt kymmeniä aseellisia ryhmiä – myös maltillinen oppositio on olemassa

Aleppon raskaat pommitukset saattavat kasvattaa radikaalimpien liikkeiden kannatusta entisestään, sanoo kapteeni Antti Paronen maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ulkomaat
 
REUTERS
Ihmiset kokoontuivat tuhoutuneelle rakennukselle, jonka sanottiin olevan Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukema sairaala Idlibin maakunnassa Syyriassa maanantaina. Reuters välitti sosiaalisessa mediassa levinneeltä videolta otetun kuvakaappauksen, mutta ei pystynyt todentamaan sen aitoutta.
Ihmiset kokoontuivat tuhoutuneelle rakennukselle, jonka sanottiin olevan Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukema sairaala Idlibin maakunnassa Syyriassa maanantaina. Reuters välitti sosiaalisessa mediassa levinneeltä videolta otetun kuvakaappauksen, mutta ei pystynyt todentamaan sen aitoutta. Kuva: REUTERS
Fakta

Aseellisia oppositioryhmiä Syyriassa

 Vapaan Syyrian armeija: Monien oppositioryhmien kattojärjestö. Ideologia: maallistunut, myös islamistisia elementtejä. Länsi tukee.

Vapaan Syyrian armeija on Syyrian vallankumouksen ja oppositiovoimien kansallisen koalition aseellinen siipi. EU ja Yhdysvallat pitävät koalitiota Syyrian virallisena edustajana.

 Islamilainen rintama: Sunnalaisten salafistien kattojärjestö, jossa mukana esimerkiksi Ahrar al-Sham ja Jaysh al-Islam. Ideologia: konservatiivinen islamismi. Saudi-Arabia tukee. Liittoutunut Nusran rintaman kanssa.

  Nusran rintama. Terroristiverkosto al-Qaidan sisarjärjestö Syyriassa. USA, YK, Venäjä ja Turkki pitävät terroristijärjestönä.

  YPG. Syyrian kurdialueille perustettu aseellinen järjestö, joka pyrkii suojelemaan kurdialueita. Länsi tuki, kun YPG taisteli Isisiä vastaan Kobanessa. Turkki pitää terroristijärjestönä. Tämän vuoksi YPG hakenut tukea Moskovasta.

Länsi sanoo tukevansa Syyriassa ”maltillista” oppositiota, kun taas Venäjä painottaa iskevänsä vain ”terroristeja” vastaan.

Maltillisten tukeminen ja terroristien vastustaminen kuulostavat molemmat kannatettavalta toiminnalta. Mutta kuinka hyvin lännen ja Venäjän määritelmät maltillisesta oppositiosta ja terroristeista pitävät kutinsa?

Syyrian viisi vuotta jatkunut sota on synnyttänyt kymmeniä ellei satoja erilaisia aseellisia ryhmittymiä. Ryhmillä on monenlaisia poliittisia ja uskonnollisia ideologioita ja päämääriä.

Osa oppositioryhmistä on tavoitteiltaan selvästi islamistisia, osa taas maallistuneempia. Lisäksi Syyriassa toimii kansainvälisiin terroristiverkostoihin selkeästi kytköksissä olevia ryhmiä, kuten al-Qaidan sisarjärjestö Nusran rintama sekä tietysti jihadistijärjestö Isis.

Toisia oppositioryhmiä on vaikeampi asetella yksiselitteisiin ideologisiin lokeroihin. Ryhmien omatkin määritelmät itsestään saattavat vaihdella taistelutilanteen mukaan. Päämääriltään erilaiset ryhmät saattavat myös solmia keskenään taktisia liittoja.

Syyrian aseellisesta oppositiosta on silti yhä löydettävissä ryhmä, jota voi kutsua maltilliseksi, sanoo kapteeni Antti Paronen maanpuolustuskorkeakoulusta. Tällaisen määritelmän ansaitsee esimerkiksi Vapaan Syyrian armeija (FSA), jota länsivallat ovat alusta saakka tukeneet.

”Vapaan Syyrian armeija on ideologisesti vallankumouksellinen, eli se vaatii Bashar al-Assadin hallinnon syrjäyttämistä ja uuden hallinnon rakentamista tilalle”, Paronen kuvailee.

”Ryhmä koostuu osittain entisistä Syyrian asevoimien joukko-osastoista. FSA:ta ovat alusta alkaen johtaneet Syyrian armeijan korkea-arvoiset upseerit. Ideologiassa on uskonnollisiakin piirteitä, mutta enemmän sitä voisi kutsua sekulaariksi.”

Vapaan Syyrian armeijan joukkoja on Parosen mukaan kaikkialla kapinallisten hallinnassa olevilla alueilla Syyriassa, myös Venäjän ja Syyrian hallinnon moukaroimassa Aleppossa.

Silti vahvin ote Syyrian suurimmasta kaupungissa Aleppossa on oppositioryhmillä, joiden agenda on islamistinen, selviää amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) tuoreesta julkaisusta Syrian Armed Opposition Forces in Aleppo.

ISW:n mukaan Aleppon merkittävimpiin ryhmiin lukeutuu muun muassa Ahrar al-Sham, joka on ideologialtaan salafi-jihadistinen eli se on pyhää sotaa käyvä konservatiivinen sunnijärjestö. Aleppossa on vahva ote myös Nusran rintamalla, joka on YK:n mukaan terroristijärjestö.

Venäjä sanoo pommittavansa Aleppoa nimenomaan Nusran rintaman vuoksi. ISW:n mukaan Aleppossa on kuitenkin Nusran lisäksi lukuisia voimakkaita, maltillisempia islamistiryhmiä sekä maltillisia ja maallistuneita ryhmiä, joilla ei ole kytköksiä Nusraan.

ISW pitääkin uhkakuvana sitä, että Aleppon moukaroinnin jatkuessa Nusran rintaman suosio alueella kasvaa entisestään.

Myös Paronen pitää uhkakuvaa mahdollisena.

”Kun ihmisten hätä kasvaa, vihan ja turhautumisen tunteet heräävät. Silloin menestyy se, joka osaa tarjota yleismaailmallisen ja yksinkertaistavan selityksen sekä keinot kostolle. Jihadistit ovat siinä ammattilaisia.”

Parosen mukaan ei ole epäselvää, etteikö Nusran rintama olisi terroristijärjestö. Ongelma on kuitenkin se, että terroristi-sanasta on tullut leimakirves, jolla on helppo perustella sotatoimet.

”Kun joku sanoo lähtevänsä terrorisminvastaiseen sotaan, niin muiden on vaikea tuomita tätä, sillä kaikki kansainvälisen politiikan toimijat ovat jossain vaiheessa käyneet tällaista sotaa jotakin toimijaa vastaan.”

Maltillisempia ryhmiä tukemaan pyrkivät länsivallat ovat hankalassa välikädessä siksikin, että liittolaiset Turkki ja Saudi-Arabia ajavat omia intressejään.

”Saudien ja Turkin kautta apua on kanavoitunut myös islamistiryhmille ja jihadisteille”, Paronen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat