Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävakaus on Euroopan uusi normaali

Ukrainan ja Syyrian sodat vievät Eurooppaa uuteen arvaamattoman epävakauden aikaan.

Ulkomaat
 
© Grigory Dukor / Reuters
Sakan liittokansleri Angela Merkel käveli yhdessä Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa Minskissä pidetyssä tapaamisessa helmikuussa 2015. Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasivat taaempana.
Sakan liittokansleri Angela Merkel käveli yhdessä Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa Minskissä pidetyssä tapaamisessa helmikuussa 2015. Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasivat taaempana. Kuva: © Grigory Dukor / Reuters

Epävarmuus ja pelko ovat vallanneet itselleen eturuvin paikat Euroopassa ja kansainvälisessä politiikassa, mutta millä nimellä tätä nykyistä maailmantilaa kutsuisi?

Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonvaihteessa esitettiin useita ehdotuksia.

Jordanian kuningas Abdullah II sanoi, että tämä on kolmas maailmansota uusilla keinoilla.

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin mukaan tämä vaikuttaa uudelta kylmältä sodalta.

Yhdysvaltain tiedustelujohtaja James Clapper käytti ilmaisua arvaamaton epävakaus (unpredictable instability).

Kullakin oli omat hyvät syynsä valitsemaansa kuvaukseen. Clapperin ilmaisu oli kiinnostava siksi, että tiedustelujohtajan pitäisi pystyä ennakoimaan tulevaa kehitystä. Ilmeisesti se ei onnistu edes johtavan suurvallan massiivisella tiedustelukoneistolla.

Ei riitä, että maailman poliittinen tilanne on epävakaa, vaan on myös vaikea varautua siihen, mikä vaanii nurkan takana. Käännöstä parempaankaan ei voi silloin sulkea pois, vaikka se tuntuu nyt etäiseltä vaihtoehdolta.

Takana on kaksi vuotta sotaa Itä-Ukrainassa, keskellä Eurooppaa. Syyrian sota on jatkunut viisi vuotta, mutta vasta viimeisen vuoden aikana pakolaisaalto ja Venäjän aloittamat pommitukset ovat levittäneet sen vaikutukset kunnolla Lähi-idän ulkopuolelle Eurooppaan ja kautta maailman.

Muualla maapallolla Kiina ottaa taloutensa hidastumisesta huolimatta yhä taitavammin paikkansa maailmannäyttämöllä, ja Afrikka nousee ainakin talouden kasvuluvuissa. Eurooppa elää kuitenkin kahden sodan varjossa.

Kriisien ja sotien kasautuessa ja täyttäessä tasavuosia syntyy odotuksia jonkinlaisesta käännekohdasta, mutta ainakin yksi käännekohta on jo ohitettu. Epävarmuudesta on tullut Euroopan uusi normaali.

Kriisien keskipisteestä ei ole mitään epäselvyyttä. Maailman napa on nyt Lähi-idässä, missä sen ei missään tapauksessa soisi olevan.

Kuningas Abdullah puhuu kolmannesta maailmansodasta koska hän tarvitse apua.

Jos Syyrian sota leviää, on Jordania Syyrian naapurina välittömässä vaarassa. Niin voi käydä, mikäli meneillään oleva yritys sotatoimien keskeyttämiseen ei tuota viikon kuluessa tulosta.

Mikäli Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä jatkavat sotatoimiaan, vaihtoehtojen joukossa on niin sanottu suunnitelma ”B”. Sen mukaan Saudi-Arabia ja mahdollisesti muut arabimaat lähettäisivät maajoukkoja Syyrian opposition tueksi.

Münchenissä usko varhain perjantaina neuvoteltuun sopimukseen sotatoimien keskeyttämisestä oli aika heikko. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvioi itse neuvottelemansa sopimuksen toteutumisen todennäköisyydeksi 49 prosenttia.

Niinpä Abdullah kuvaili Münchenissä Syyriasta maailmalle leviävää sodan ja terrorin verkkoa, jonka voittaa hänen mukaan vain yhtenäinen kansainvälinen rintama.

Yhteistä Syyrian ja Ukrainan sodissa on Venäjä.

Medvedev puhui kylmästä sodasta, koska sekä Ukrainan että Syyrian sodat ovat Venäjän politiikan välineitä.

Itse asiassa nämä sodat jo luonteeltaan muistuttavat kylmästä sodasta. Sekä Syyriassa että Ukrainassa on kyse epäsuorista sodista, joita käydään sijaisarmeijoiden kautta. Kylmän sodan aikana se oli yleistä

Venäjäkään ei hyödy sotien laajenemisesta, vaan kampeaa niillä itselleen vahvempaa asemaa varsinkin suhteessa Yhdysvaltoihin. Ukrainan sota ei näyttänyt yksin riittävän siihen.

Tunnelma on kieltämättä hyvin kylmä, ja Münchenissä esitettyjen puheenvuorojen valossa näyttäisi myös pysyvän sellaisena.

Venäjän sotaretken lopputulokset eivät vielä ole tiedossa, mutta ainakin Eurooppa on muuttunut.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko puhuu Venäjän luomasta rinnakkaisesta Euroopasta, jossa pätevät aivan eri lait ja totuudet kuin vakiintuneemmassa versiossa.

Se lienee aika hyvä kuvaus separatistien hallussa olevista Luhanskin ja Donetskin alueista Itä-Ukrainassa, vaikka muukaan Ukraina ei ole aivan vakio-Eurooppaa.

Ennen kaikkea sotilaalliset uhat ovat taas arkipäiväistyneet Euroopassa.

Vaikka poliittinen vuorovaikutus Venäjän kanssa elpyisi, vahvistetaan sen ohessa sotilaallisia voimavaroja ja pelotetta.

Suomen rooli tässä kokonaisuudessa on pieni, mutta Suomen kannalta vaativa.

Venäjä ei ole säästänyt Suomea häirintätoimilta, eikä todennäköisesti tee niin vastaisuudessakaan. Meneillään oleva kiista itärajan yli tulevista turvapaikanhakijoista voi ratketa, mutta jännitteet jäävät.

Suomeen kohdistuvat piikit ovat osa isompaa kudosta.

Pääministeri Medvedevin saksalaislehdelle antama haastattelu pakolaistilanteesta herätti huomiota Suomessa, koska Medvedev sanoi, ettei turvapaikanhakijoiden lähtöä Venäjältä Suomeen voida estää. Lisäksi Venäjä julkisti Suomea koskevan osuuden haastattelusta juuri ennen Medvedevin ja presidentti Sauli Niinistön tapaamista Münchenissä.

Vähemmälle huomiolle jäi, että pääosassa haastattelua Medvedev arvosteli tylysti Saksan johtajaa Angela Merkeliä. Suomi sai huitaisun siinä ohessa.

Vaativia vaiheita Suomen Venäjän-suhteissa on näköpiirissä riittävästi. Venäjää ei hierrä ainoastaan Nato vaan yhä selvemmin myös Ruotsin ja Suomen syvenevä puolustusyhteistyö.

Suomen kyky toimia selkeästi osana länttä ja samalla ylläpitää kahdenkeskistä yhteyttä Venäjään on näytillä maaliskuun lopussa. Presidentti Niinistö matkustaa ensin Moskovaan ja heti perään Washingtoniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat