Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on kuollut

Egyptiläinen Boutros-Ghali johti YK:ta vuosina 1992–1996, jolloin maailma seurasi muun muassa Jugoslavian hajoamissotia, Ruandan kansanmurhaa ja Somalian sisällissotaa.

Ulkomaat
 
YK:ssa muistettiin entistä pääsihteeriä
YK:ssa muistettiin entistä pääsihteeriä
Tieto YK:n entisen pääsihteerin, Boutros Boutros-Ghalin kuolemasta julkistettiin YK:ssa helmikuussa 2016. Kuva: Reuters

YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on kuollut 93-vuotiaana. Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta kertoi YK:n turvallisuusneuvostoa johtava Venezuelan YK-lähettiläs Rafael Ramírez.

Boutros-Ghalin kuoleman olosuhteista ei kerrottu tarkemmin. Egyptiläismedian mukaan hän oli saanut puhelun Egyptin presidentiltä Abdel Fattah al-Sisiltä viime torstaina jouduttuaan sairaalaan Kairossa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Egyptiläinen Boutros-Ghali johti YK:ta vuosina 1992–1996, jolloin maailma seurasi muun muassa Jugoslavian hajoamissotia, Ruandan kansanmurhaa ja Somalian sisällissotaa. Niiden kohdalla YK:ta arvosteltiin voimakkaasti toimettomuudesta väkivaltaisuuksien ehkäisemiseksi.

Boutros-Ghalin vierailuilla ympäri maailmaa ihmiset osoittivat usein mieltään. Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalliset ilkkuivat hänelle ainakin Sarajevossa, Mogadishussa ja Addis Abebassa. Hänellä oli kuitenkin tapana mennä keskustelemaan protestoijille, jos turvamiehet vain päästivät.

”Egyptissä olen tottunut väittelemään fundamentalistien kanssa”, hän sanoi Reutersille.

Peter Morgan / REUTERS
Boutros Boutros-Ghali tervehti ihmisiä New Yorkissa marraskuussa 1996.
Boutros Boutros-Ghali tervehti ihmisiä New Yorkissa marraskuussa 1996.

Boutros-Ghali syntyi Kairossa 14. marraskuuta 1922 vaikutusvaltaiseen koptikristittyyn perheeseen. Hänen isoisänsä Boutros Ghali oli toiminut Egyptin pääministerinä vuosina 1908–1910 ja joutunut salamurhaajan tappamaksi.

Boutros-Ghali opiskeli Kairossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Hän erikoistui kansainväliseen oikeuteen ja kansainvälisiin suhteisiin.

Boutros-Ghali oli ensimmäinen arabi ja ensimmäinen afrikkalainen YK:n johdossa. Hän oli myös ensimmäinen pääsihteeri, jota ei valittu jatkokaudelle. Yhdysvallat esti sen käyttämällä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa.

Yhdysvallat näki Boutros-Ghalin tehottomana johtajana, joka ei saanut uudistettua YK:n rahoitusjärjestelmää. Boutros-Ghali puolestaan uskoi ajautuneensa Yhdysvaltojen epäsuosioon painostettuaan sitä maksamaan rästiin jääneitä miljardiluokan YK-jäsenmaksujaan ja arvosteltuaan sen liittolaisen Israelin toimia Libanonissa, kertoo uutistoimisto AFP.

”Ihan kuten Rooman valtakunnan aikoina, he eivät tunne diplomatiaa. Jos on niin voimakas, ei tarvitse diplomatiaa”, Boutros-Ghali sanoi AFP:n mukaan kaksi päivää ennen turvallisuusneuvoston äänestystä.

”Kuinka voin taistella Goljatia vastaan?”

YK:n ja Yhdysvaltojen välien huonontumisen takana oli myös Somalian Mogadishussa vuonna 1993 pieleen mennyt YK:n alainen operaatio, jossa kuoli 18 ja haavoittui kymmeniä yhdysvaltalaisia sotilaita.

Boutros-Ghalin jälkeen YK:ta johti ghanalainen Kofi Annan vuosina 1997–2006.

Boutros-Ghali vieraili YK:n pääsihteerinä Suomessa vuonna 1995. Hän osallistui Pohjoismaiden neuvoston järjestämään YK-konferenssiin ja tapasi presidentti Martti Ahtisaaren ja pääministeri Esko Ahon (kesk).

YK-kautensa jälkeen Boutros-Ghali johti ranskankielisten maiden La Francophonie -järjestöä vuosina 1997–2002.

Egyptissä Boutros-Ghali toimi ulkoministerinä. Hän vaikutti muun muassa vuonna 1978 solmittuun Camp Davidin rauhansopimukseen, jonka myötä Egypti tunnusti Israelin valtion ja Israel palautti miehittämänsä Siinain niemimaan Egyptille.

Boutros-Ghali oli naimisissa, mutta pariskunnalla ei ollut lapsia.

AFP:n mukaan Boutros-Ghali mainitsi harrastuksikseen Henri Matissen taideteokset ja Osmanien valtakunnan aikaisten kynien keräilemisen.

Peter Morgan / Reuters
YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali kätteli seuraajakseen valittua Kofi Annania New Yorkissa marraskuussa 1996.
YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali kätteli seuraajakseen valittua Kofi Annania New Yorkissa marraskuussa 1996.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat