Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki kerää tukea maaoperaatiolle Syyriassa – Venäjä kiistää pommittaneensa sairaaloita

Syyrian sallitus sallii humanitaarisen avun saarretuille alueille.

Ulkomaat
 
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Turkin ja Venäjän sanasota koveni tiistaina niin, että maiden välisen sotilaallisen yhteenoton uhka vaikuttaa entistä vakavammalta.

Naton jäsenmaa Turkki haluaa aloittaa maaoperaation Syyriassa, jossa Syyrian armeija on edennyt 25 kilometrin päähän Turkin rajasta Venäjän ilmaiskujen tukemana.

Asiasta kertonut turkkilainen korkea viranomaislähde tosin kielsi mahdollisuuden ryhtymisestä operaatioon omin päin. Turkki tahtoo mukaan kansainväliset liittolaisensa, joista Saudi-Arabia on äänekkäimmin puhunut erikoisjoukkojensa lähettämisestä äärijärjestö Isisiä vastaan.

”Haluamme maaoperaation. Jos pääsemme yhteisymmärrykseen, Turkki osallistuu. Ilman maaoperaatiota on mahdotonta lopettaa tätä sotaa”, viranomaislähde sanoi toimittajille Istanbulissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Suurta kansainvälistä maaoperaatiota voi silti pitää epätodennäköisenä. Yhdysvallat on torjunut ajatuksen sellaisesta.

Turkki haluaa Yhdysvaltojen tavoin, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad väistyy vallasta. Se vastustaa Venäjän ja Iranin tukea Syyrian hallitukselle.

Syyrian armeijan rinnalla taistelee Venäjän ilmavoimien lisäksi maajoukkoja Iranista ja libanonilaisesta shiiajärjestö Hizbollahista.

Turkki syytti Venäjää ”ilmiselvistä sotarikoksista”, kun ohjus- ja pommi-iskut tappoivat YK:n mukaan lähes 50 ihmistä sairaaloissa ja kouluissa Aleppon ja Idlibin maakunnissa Pohjois-Syyriassa maanantaina. Myös paikalliset asukkaat epäilivät syylliseksi Venäjää.

Venäjä kiisti osuneensa siviilikohteisiin.

”Tällaisia lausuntoja antavat eivät ikinä pysty mitenkään todistamaan hataria syytöksiään”, Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki sanoi Venäjän iskeneen lastensairaalaan Azazin kaupungissa ballistisilla ohjuksilla. Venäjän puolustusministeriön edustaja Igor Konašenkov vastasi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että Kaspianmeren-laivastossa ei edes ole aluksia, joilta voitaisiin ampua sellaisia.

Uutistoimisto Rian mukaan Venäjän puolustusministeriö sanoi Turkin aloittelevan tykistöiskuja Syyrin hallituksen joukkoja ja ”isänmaallista oppositiota” vastaan.

Turkki pommitti kurdijoukkojen asemia Pohjois-Syyriassa tiistaina neljättä päivää, kertoi tarkkailutaho Syrian Observatory for Human Rights.

Turkki haluaa estää kurdien etenemisen rajansa tuntumassa sijaitsevaan Azazin kaupunkiin, jota uhkaa myös Syyrian armeija. Azaz on kapinallisten viimeinen merkittävä tukikohta Turkin rajan tuntumassa.

Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova esitti tiistaina Reutersin mukaan syytöksen, jonka mukaan Turkki puolustaa Azazia, koska se varustaa kaupungin kautta Isisin, Nusran rintaman ja muiden terroristiryhmien taistelijoita.

Syyrian armeija haluaa katkaista kapinallisten huoltoreitin Turkkiin ja vallata kapinallisten hallitsemat osat Alepposta, joka oli ennen sotaa Syyrian suurin kaupunki. Ne olisivat hallitukselle suurimpia voittoja liki viisi vuotta kestäneessä sodassa. Venäjän ilmatuki on tehnyt tavoitteesta aiempaa todennäköisemmän ja al-Assadin syrjäyttämisestä aiempaa epätodennäköisempää.

Venäjä sanoo iskevänsä vain terroristisiksi määriteltyjä ryhmiä vastaan, mutta länsimaiden mukaan Venäjän tähtäimessä ovat olleet pääasiassa maltillisina pidetyt kapinalliset.

YK kertoi tiistai-iltana, että Syyrian hallitus suostuu päästämään humanitaarisen avun toimittamisen seitsemälle saarretulle alueelle. Lupaa edelsi YK:n erityisedustajan Staffan de Misturan vierailu Damaskoksessa.

”Avustusjärjestöt ja niiden kumppanit valmistelevat saattueita, jotka lähtevät näille alueille tulevina päivinä niin nopeasti kuin mahdollista”, YK:n edustaja Vanessa Huguenin sanoi AFP:n mukaan.

Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS
REUTERS
Ihmiset kokoontuivat tuhoutuneelle rakennukselle, jonka sanottiin olevan Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukema sairaala Idlibin maakunnassa Syyriassa maanantaina. Reuters välitti sosiaalisessa mediassa levinneeltä videolta otetun kuvakaappauksen, mutta ei pystynyt todentamaan sen aitoutta.
Ihmiset kokoontuivat tuhoutuneelle rakennukselle, jonka sanottiin olevan Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukema sairaala Idlibin maakunnassa Syyriassa maanantaina. Reuters välitti sosiaalisessa mediassa levinneeltä videolta otetun kuvakaappauksen, mutta ei pystynyt todentamaan sen aitoutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat