Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testit varmistivat: Isis on käyttänyt kemiallisia aseita Irakissa

Ulkomaat
 
Reuters
Irakin puolustusministeriö esitteli sinappikaasun valmistamiseen tarvittavia välineitä Bagdadissa vuonna 2013.
Irakin puolustusministeriö esitteli sinappikaasun valmistamiseen tarvittavia välineitä Bagdadissa vuonna 2013. Kuva: Reuters

Jihadistijärjestö Isis on käyttänyt kemiallisia aseita Irakissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Laboratoriotestien jälkeen on varmistunut, että Isis käytti sinappikaasua kurdijoukkoja vastaan Irakissa elokuussa 2015. Asiasta kertoi Reutersin diplomaattilähde Kemiallisten aseiden kieltojärjestössä OPCW:ssä.

Näytteet otettiin, kun 35 kurditaistelijaa sairastui kesken taistelua Irakin kurdialueella Erbilin kaupungin lähistöllä.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Irakissa on käytetty kemiallisia aseita diktaattori Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen.

Tiedossa ei ole, mistä Isis on saanut kaasun haltuunsa tai onko sitä vielä jäljellä.

OPCW on jo aiemmin tullut siihen tulokseen, että Isis on käyttänyt kemiallisia aseita Irakin naapurimaassa Syyriassa. Isisin valtaama ”kalifaatti” ulottuu molempien maiden alueille.

Reutersin toisen diplomaattilähteen mukaan kaasu voisi olla peräisin Syyrian kemiallisten aseiden varastoista. Se tarkoittaisi, että Syyria ei ole tuhonnut asevarastojaan velvotteidensa ja lupaustensa mukaisesti.

Syyria määrättiin tuhoamaan kemiallisten aseiden varastonsa kansainvälisessä valvonnassa vuosina 2013–14 sen tehtyä satoja iskuja.

”Jos Syyria on luovuttanut asevarastonsa kansainväliselle yhteisölle [tuhottavaksi], se ei selvästikään ole ilmoittanut kaikista aseistaan OPCW:lle”, diplomaatti sanoi.

Syyrian viranomaiset ovat aiemmin kiistäneet, että ilmoittamattomia aseita olisi jäänyt varastoon.

Sinappikaasu tuskin on peräisin Irakin varastoista.

Yhdysvallat käytti hyväkseen huhua kemiallisista aseista ja muista joukkotuhoaseista saadakseen oikeutuksen hyökätä Irakiin vuonna 2003. Irakin miehityksen jälkeen selvisi, että Irak oli tuhonnut varastonsa eikä joukkotuhoaseita ollut.

Kemiallisten ja biologisten aseiden asiantuntija Hamish de Bretton-Gordon arvioi Reutersille, että Isis saattaa osata valmistaa kemiallisia aseita itse.

”Olen melko vakuuttunut siitä, että Isis on tehnyt käyttämänsä sinappikaasun itse Mosulissa. Heillä on öljyteollisuuden ansiosta käytettävissä kaikki kaasun esiasteet ja asiantuntijat, jotka osaavat kaasua tehdä”, de Bretton-Gordon sanoi.

Sinappikaasua ei voi käyttää juuri muuhun kuin kemialliseen sodankäyntiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat