Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boutros Boutros-Ghali on kuollut

Ulkomaat
 
Ted Thai / Getty Images
Boutros Boutros-Ghali johti Yhdistyneitä kansakuntia vuosina 1992–1996.
Boutros Boutros-Ghali johti Yhdistyneitä kansakuntia vuosina 1992–1996. Kuva: Ted Thai / Getty Images
Kuka?

Boutros Boutros-Ghali

 Syntyi 14. marraskuuta 1922 Kairossa.

 Kuoli 16. helmikuuta 2016 Kairossa.

 YK:n kuudes pääsihteeri vuosina 1992–1996.

 Edeltäjä perulainen Javier Pérez de Cuéllar (1982–1991), seuraaja ghanalainen Kofi Annan (1997–2006).

 Koptikristitystä suvusta.

 Naimisissa, ei lapsia.

 Mainitsi harrastuksikseen Henri Matissen taideteokset ja Osmanien valtakunnan aikaisten kynien keräilyn.

YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on kuollut 93-vuotiaana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta kertoi YK:n turvallisuusneuvostoa johtava Venezuelan YK-lähettiläs Rafael Ramírez. Turvallisuusneuvosto piti Boutros-Ghalin muistolle minuutin hiljaisen hetken.

Boutros-Ghalin kuoleman olosuhteista ei kerrottu tarkemmin. Egyptiläisen median mukaan hän oli saanut puhelun Egyptin presidentiltä Abdel Fattah al-Sisiltä viime torstaina jouduttuaan sairaalaan Kairossa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Egyptiläinen Boutros-Ghali johti YK:ta vuosina 1992–1996, jolloin maailma seurasi muun muassa Jugoslavian hajoamissotia, Ruandan kansanmurhaa ja Somalian sisällissotaa. Niiden kohdalla YK:ta arvosteltiin voimakkaasti toimettomuudesta väkivaltaisuuksien ehkäisemiseksi.

Boutros-Ghalin vierailuilla ympäri maailmaa ihmiset osoittivat usein mieltään. Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalliset ilkkuivat hänelle ainakin Sarajevossa, Mogadishussa ja Addis Abebassa. Hänellä oli kuitenkin tapana mennä keskustelemaan protestoijille, jos turvamiehet vain päästivät.

”Egyptissä olen tottunut väittelemään fundamentalistien kanssa”, hän sanoi Reutersille.

Boutros-Ghali syntyi Kairossa 14. marraskuuta 1922 vaikutusvaltaiseen koptikristittyyn perheeseen. Hänen isoisänsä Boutros Ghali oli toiminut Egyptin pääministerinä vuosina 1908–1910 ja joutunut salamurhaajan tappamaksi.

Boutros-Ghali opiskeli Kairossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Hän erikoistui kansainväliseen oikeuteen ja kansainvälisiin suhteisiin.

Boutros-Ghali oli ensimmäinen arabi ja afrikkalainen YK:n johdossa. Hän oli myös ensimmäinen pääsihteeri, jota ei valittu jatkokaudelle. Yhdysvallat esti sen veto-oikeudellaan YK:n turvaneuvostossa.

Yhdysvallat näki Boutros-Ghalin tehottomana johtajana, joka ei saanut riittävästi uudistettua YK:n rahoitusjärjestelmää.

Boutros-Ghali puolestaan uskoi joutuneensa Yhdysvaltojen epäsuosioon painostettuaan sitä maksamaan sen rästiin jääneitä YK:n jäsenmaksuja ja arvosteltuaan sen liittolaisen Israelin toimia Libanonissa, kertoo AFP.

”Ihan kuten Rooman valtakunnan aikoina, he eivät tunne diplomatiaa. Jos on niin voimakas, ei tarvitse diplomatiaa”, Boutros-Ghali sanoi ennen turvaneuvoston äänestystä.

”Kuinka voin taistella Goljatia vastaan?”

YK:n ja Yhdysvaltojen välien huonontumisen takana oli myös Somalian Mogadishussa vuonna 1993 pieleen mennyt YK:n alainen operaatio, jossa kuoli 18 ja haavoittui kymmeniä yhdysvaltalaisia sotilaita. Boutros-Ghali varoitti Somalian asejoukkioiden johtajia, että suurvallat kääntävät katseensa maan kurjista oloista, jos taistelut jatkuvat.

”Kylmä sota on ohi”, hän sanoi Reutersin mukaan.

”Ketään eivät kiinnosta köyhät maat Afrikassa tai muuallakaan maailmassa. Somalia voidaan helposti unohtaa vuorokaudessa.”

Boutros-Ghalin jälkeen YK:ta johti ghanalainen Kofi Annan vuosina 1997–2006.

Boutros-Ghali vieraili YK:n pääsihteerinä Suomessa vuonna 1995.

Hän osallistui Pohjoismaiden neuvoston järjestämään YK-konferenssiin ja tapasi silloisen presidentin Martti Ahtisaaren ja pääministerin Esko Ahon (kesk).

YK-kautensa jälkeen Boutros-Ghali johti ranskankielisten maiden La Francophonie -järjestöä vuosina 1997–2002.

Egyptissä Boutros-Ghali toimi ulkoministerinä. Hän vaikutti muun muassa vuonna 1978 solmittuun Camp Davidin rauhansopimukseen, jonka myötä Egypti tunnusti Israelin valtion ja Israel palautti miehittämänsä Siinain niemimaan Egyptille.

YK:ssa muistettiin entistä pääsihteeriä
YK:ssa muistettiin entistä pääsihteeriä
Tieto YK:n entisen pääsihteerin, Boutros Boutros-Ghalin kuolemasta julkistettiin YK:ssa helmikuussa 2016. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat