Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki haluaa maajoukot Syyriaan

Turkin ja Venäjän sanasota koveni tiistaina niin, että maiden välisen sotilaallisen yhteenoton uhka vaikuttaa entistä vakavammalta.

Ulkomaat
 
AMMAR ABDULLAH / REUTERS
Ihmiset raivaavat Murat al-Numanissa Idlibin maakunnassa pommitetun sairaalan jäännöksiä.
Ihmiset raivaavat Murat al-Numanissa Idlibin maakunnassa pommitetun sairaalan jäännöksiä. Kuva: AMMAR ABDULLAH / REUTERS

Turkin ja Venäjän sanasota koveni tiistaina niin, että maiden välisen sotilaallisen yhteenoton uhka on entistä vakavampi.

Naton jäsenmaa Turkki haluaa aloittaa maaoperaation Syyriassa, jossa hallituksen joukot ovat edenneet jo 25 kilometrin päähän Turkin rajasta Venäjän ilmaiskujen tukemana. Asiasta kertonut turkkilainen korkea viranomaislähde tosin kielsi mahdollisuuden ryhtymisestä maaoperaatioon omin päin.

Turkki tahtoo mukaan kansainväliset liittolaisensa, joista Saudi-Arabia on äänekkäimmin puhunut erikoisjoukkojensa lähettämisestä äärijärjestö Isisiä vastaan.

”Haluamme maaoperaation. Jos pääsemme yhteisymmärrykseen, Turkki osallistuu. Ilman maaoperaatiota on mahdotonta lopettaa tätä sotaa”, viranomaislähde sanoi toimittajille Istanbulissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Suurta kansainvälistä maaoperaatiota voi silti pitää yhä epätodennäköisenä. Yhdysvallat on torjunut ajatuksen sellaisesta.

Turkki haluaa Yhdysvaltojen tavoin, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad väistyy vallasta. Se vastustaa Venäjän ja Iranin tukea Syyrian hallitukselle.

Syyrian armeijan rinnalla taistelee Venäjän ilmavoimien lisäksi maajoukkoja Iranista ja libanonilaisesta shiiajärjestöstä Hizbollahista.

Turkki syytti Venäjää ”ilmiselvistä sotarikoksista”, kun ohjus- ja pommi-iskut tappoivat YK:n mukaan lähes 50 ihmistä sairaaloissa ja kouluissa Aleppon ja Idlibin maakunnissa Pohjois-Syyriassa maanantaina.

Myös paikalliset asukkaat epäilivät syylliseksi Venäjää.

Venäjä kiisti osuneensa siviilikohteisiin.

”Tällaisia lausuntoja antavat eivät ikinä pysty mitenkään todistamaan hataria syytöksiään”, Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki sanoi Venäjän iskeneen lastensairaalaan Azazin kaupungissa ballistisilla ohjuksilla.

Venäjän puolustusministeriön edustaja Igor Konašenkov vastasi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että Kaspianmeren-laivastossa ei edes ole aluksia, jotka voisivat ampua ballistisia ohjuksia.

Uutistoimisto Rian mukaan Venäjän puolustusministeriö sanoi Turkin aloittelevan tykistöiskuja Syyrin hallituksen joukkoja ja ”isänmaallista oppositiota” vastaan.

Turkki pommitti kurdijoukkojen asemia Pohjois-Syyriassa tiistaina neljättä päivää, kertoi kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Turkki haluaa estää kurdien etenemisen rajansa tuntumassa sijaitsevaan Azazin kaupunkiin, jota uhkaa myös Syyrian armeija. Azaz on länsimaiden tukemien kapinallisten viimeinen merkittävä tukikohta Turkin rajan tuntumassa.

Venäjän ulkoministeriön edustaja syytti Reutersin mukaan tiistaina Turkkia Azazin puolustamisesta siksi, että se varustaa kaupungin kautta Isisiä, Nusran rintamaa ja muiden terroristiryhmien taistelijoita.

Syyrian armeija haluaa katkaista kapinallisten huoltoreitin Turkkiin ja vallata kapinallisten hallitsemat osat Alepposta, joka oli ennen sotaa Syyrian suurin kaupunki.

Ne olisivat hallitukselle suurimpia voittoja liki viisi vuotta kestäneessä sodassa. Venäjän ilmatuki on tehnyt tavoitteesta aiempaa todennäköisemmän ja Assadin syrjäyttämisestä aiempaa epätodennäköisempää.

Venäjä sanoo iskevänsä vain terroristisiksi määriteltyjä ryhmiä vastaan, mutta länsimaiden mukaan Venäjän tähtäimessä ovat olleet pääasiassa maltillisina pidetyt kapinalliset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat