Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista Etelä-Kiinan merellä kovenee: Kiinan väitetään rakentaneen ohjusaseman

Fox Newsin julkaisemissa satelliittikuvissa näkyy ilmeisesti asemia pitkän matkan ilmatorjuntaohjuksille.

Ulkomaat
 
Kiina esitteli aseistustaan suuressa sotilasparaatissa Pekingissä viime syyskuussa. Näytillä oli myös HQ-9-ilmatorjuntaohjuksia, joita Kiinan kerrotaan sijoittaneen kiistellylle Etelä-Kiinan meren saarelle.
Kiina esitteli aseistustaan suuressa sotilasparaatissa Pekingissä viime syyskuussa. Näytillä oli myös HQ-9-ilmatorjuntaohjuksia, joita Kiinan kerrotaan sijoittaneen kiistellylle Etelä-Kiinan meren saarelle.

Kiina on sijoittanut ilmatorjuntaohjuksia yhdelle Etelä-Kiinan merellä sijaitsevista kiistellyistä saarista, joita se pitää hallussaan, kertovat Taiwanin ja Yhdysvaltojen viranomaiset.

Ohjusaseman perustamisen odotetaan kiristävän entisestään tilannetta Etelä-Kiinan merellä, jossa Kiina kiistelee suurista merialueista naapuriensa kanssa.

Ohjusasemilta näyttäviä rakennelmia näkyy satelliittikuvissa, jotka ensimmäisenä julkaisi yhdysvaltalainen uutiskanava Fox News. Satelliittikuvat on ottanut israelilainen Imagesat International -yhtiö.

Ohjukset ovat ilmestyneet paikalle viime sunnuntaihin mennessä, Fox News kertoo. Tuolloin otetuissa kuvissa näkyy sen mukaan kaksi kahdeksan ohjuksen patteria sekä tutkajärjestelmä. Kaksi viikkoa sitten otetuissa kuvissa niitä ei näkynyt.

Fox Newsin haastattelema yhdysvaltalainen puolustusasiantuntija arvioi, että ohjukset näyttäisivät olevan kiinalaisvalmisteisia HQ-9- eli Hongqing-9-ilmapuolustusohjuksia. Se on maasta ilmaan ammuttava pitkän matkan ohjus, joka kykenee tuhoamaan korkealla lentäviä lentokoneita ja ohjuksia.

Taiwanin puolustusministeriö vahvisti keskiviikkona, että kiisteltyihin Paracelsaariin kuuluvalle Woodysaarelle on ilmestynyt kiinalainen ohjusasema, kertoo uutistoimisto Reuters. Uutistoimiston mukaan aiemmin yhdysvaltojen puolustushallinnon edustaja on vahvistanut, että ohjuksia on ”ilmeisesti sijoitettu” Woodysaarelle.

Paracelsaarista kiistelevät Kiina, Taiwan ja Vietnam. Etelä-Kiinan merellä on myös muita kiisteltyjä saariryhmiä.

”Kiinnostuneiden osapuolten tulisi työskennellä yhdessä rauhan ja vakauden ylläpitämiseksi Etelä-Kiinan meren alueella ja pidättäytyä yksipuolisista toimista, jotka voivat lisätä jännitteitä”, sanoi kenraalimajuri David Lo Taiwanin puolustusministeriöstä Reutersille.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ei myöntänyt eikä kiistänyt ohjusasemien olemassaoloa. Hän kuittasi tiedot uusista ohjusasemista toteamalla, että ne ovat ”tiettyjen länsimaalaisten viestimien” keksimiä.

”Rajatut ja tarpeelliset itsepuolustusrakenteet, joita Kiina on rakentanut saarille ja riutoille, joissa meillä on ihmisiä, ovat yhteneviä sen itsepuolustusoikeuden kanssa, joka Kiinalla on kansainvälisen oikeuden mukaan”, Wang sanoi Reutersin mukaan.

Wang sanoi toivovansa, että länsimainen media kiinnittäisi enemmän huomiota majakoihin ja sääasemiin, joita Kiina rakentaa Etelä-Kiinan merelle merenkulun turvallisuuden parantamiseksi. Hän puhui lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin Australian ulkoministerin Julie Bishopin Kiinan-vierailun yhteydessä Pekingissä.

Kiina on kiistellyt vuosikausia suurista alueista Etelä-Kiinan merellä Vietnamin, Filippiinien, Malesian, Brunein ja Taiwanin kanssa. Runsaan vuoden kuluessa Kiina on rakentanut osittain veden alla olevista riutoista saaria. Näille saarilleen se on rakentanut esimerkiksi satamia ja kiitoratoja.

Myös Yhdysvallat on aktiivisesti osallistunut keskusteluun aluekiistassa, vaikka sillä ei ole alueella omia aluevaatimuksia. Kiistassa Yhdysvallat on painottanut vapaan merenkulun tärkeyttä. Osa Kiinan kiistakumppaneista alueella on Yhdysvaltojen liittolaisia.

Tieto ohjusasemista tuli julki pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama oli jälleen tiistai-iltana todennut, että rakentaminen ja saarten militarisointi kiistellyillä merialueilla tulisi lopettaa. Obama puhui tavattuaan aluekiistojen osapuolia Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin huippukokouksessa Kaliforniassa.

Obama myös vakuutti, että Yhdysvallat aikoo vastaisuudessakin lähettää laivoja ja lentokoneita alueille, joilla ne kansainvälisen oikeuden mukaan saavat olla. Yhdysvallat on viime kuukausina saanut aikaan voimakkaita vastalauseita Kiinalta, kun sen sota-aluksia ja sotilaslentokoneita on käynyt Kiinan hallitsemien kiista-alueiden läheisyydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat