Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä ajattelevat Puola, Ranska, Saksa ja Suomi

Ulkomaat
 
Laszlo Balogh / Reuters
Puolan pääministeri Beata Szydlo.
Puolan pääministeri Beata Szydlo. Kuva: Laszlo Balogh / Reuters
Kavereiden tarpeessa

Puolan uusi pääministeri Beata Szydło on yksi eurooppalaisista johtaja, jonka Britannian pääministeri David Cameron halusi tavata ennen tämän viikon EU-huippukokousta.

Cameron matkusti äskettäin Varsovaan tunnustelemaan, onko Puolasta koitumassa ongelma, kun Britannia yrittää leikata sosiaalietuuksia muiden EU-maiden kansalaisilta. Puolalaisia asuu Britanniassa yli miljoona.

Cameronin etuna on, että Puolan uusi hallitus tarvitsee kipeästi liittolaisia, koska EU kovistelee sitä oikeusvaltioperiaatteiden rikkomuksista.

Varsovassa ollessaan Cameron vihjaisi, että Britannia voisi tarjota Puolalle sotilaallista apua, mikäli puolalaiset suhtautuvat Britannian vaatimuslistaan myönteisesti.

Ranska: Euron ehdoilla
POOL
Ranskan presidentti François Hollande.
Ranskan presidentti François Hollande.

Ranska kuuluu niihin EU-maihin, joissa Britannian vaatimiin erityisoikeuksiin on suhtauduttu penseästi. Erityisesti Ranskaa on arveluttanut Britannian halu suojata euroon kuulumattomien maiden edut euromaiden päätöksenteossa.

Britannian pääministeri David Cameron tapasi Ranskan presidentin François Hollanden maanantaina. Avoimia kysymyksiä jäi vielä loppuviikolle.

Heikosta suosiosta kärsivä Hollande ei taivu mielellään Cameronin edessä, koska se näyttäisi pahalta ranskalaisen yleisön silmissä.

Unionin perustajamaihin kuuluva Ranska kehittää euroaluetta edelleen – eikä siihen kuvaan kuulu Lontoon Cityn sooloilu.

Toisaalta Britannian mahdollinen ero voisi vahvistaa EU-kielteistä leiriä myös Ranskassa.

Voimanaista heikottaa
Hannibal Hanschke / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut hahmo, johon Britannian pääministeri David Cameron on pannut EU-neuvotteluissa uskonsa ja toivonsa.

Vaikutusvaltainen Saksa ei halua Britannian jättävän EU:ta. Siksi Cameron toivoo Merkelin taivuttavan vastahankaisimmatkin jäsenmaat sopuratkaisun kannalle.

Merkel ei ole kuitenkaan koskaan ollut poliittisesti yhtä heikko kuin nyt. Liittokanslerin avoin ja antelias pakolaispolitiikka on karkottanut liittolaiset niin kotona kuin EU-maidenkin joukossa. Merkelin suosio on romahtanut.

Saksan liittokanslerin sana painaa toki yhä Eurooppa-neuvostossa.

Euroopan pakolaiskriisi ja sen ratkaisu ovat kuitenkin nyt Merkelin mielessä päällimmäisinä, ei Britannian vaatima erityiskohtelu.

Suomi on sopuisana
Francois Lenoir / Reuters
Suomen pääministeri Juha Sipilä.
Suomen pääministeri Juha Sipilä.

Suomen pääministeri Juha Sipil ä (kesk) on aiemmin antanut ymmärtää, ettei Suomi ole missään veneenkeikuttajan roolissa, kun Britannia neuvottelee suhdettaan uudelleen Euroopan unioniin.

”Uskon että yhdessä hierottava eurooppalainen kompromissi käy kyllä Suomelle”, Sipilä totesi helmikuun alussa HS:n haastattelussa.

Suomi on perinteisesti pitänyt Britanniaa tärkeänä ja samanmielisenä liittolaisenaan EU-politiikassa.

Moni suomalainen päättäjä on viime aikoina ilmaissut huolensa, jos Brexit eli Britannian eroaminen Euroopan unionista toteutuisi mahdollisesti kesällä järjestettävässä kansanäänestyksessä.

”Brexit olisi katastrofi Euroopan unionille, se on aivan selvä asia”, ulkoministeri Timo Soin i (ps) totesi maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat