Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuskin ja EU:n suuri hetki

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
POOL
Donald Tusk Lontoossa 4. helmikuuta.
Donald Tusk Lontoossa 4. helmikuuta. Kuva: POOL

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on Britannian EU-jäsenyydestä käytävien neuvottelujen pääkumppani Brysselissä. Hänen tehtävänään on taivutella sekä Britannia että 27 muuta EU-jäsentä kompromissiin Britannian vaatimuksista torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa.

Puolan entisellä pääministerillä on käsissään historiallinen hetki. Viime aikoina Tusk on varoittanut EU-maita kohtalokkaista seuraamuksista, jos Britannian neuvottelut menevät kiville tai maa eroaa unionista kansanäänestyksen kautta.

”Sivilisaatioita ei murhata, ne tekevät itsemurhia”, Tusk on todennut parissakin puheessaan tänä vuonna, lainaten edesmennyttä brittihistorioitsijaa Arnold Toynbeeta.

Tusk ja hänen esikuntansa esittelivät helmikuun alussa kompromissiesityksen, jossa pyrittiin vastaamaan kaikkiin Britannian vaatimuksiin. Mutta tavalla, joka ”ei kyseenalaista EU:n pääperiaatteita”.

Tusk varoitti viime viikolla pitämässään puheessa, että Britannian kansanäänestyksestä tulee ”hyvin houkutteleva malli joillekin eurooppalaisille poliitikoille saavuttaa sisäpoliittisia, itsekkäitä tavoitteita”.

Vasta runsaan vuoden tehtäväänsä hoitaneella Tuskilla on vienyt aikaa voittaa EU-byrokraattien luottamus puolelleen. EU ei ole helppo areena miehelle, joka on joutunut oppimaan englantia lennosta, jonka kotimaa liittyi unioniin vasta 12 vuotta sitten ja joka ei kuulu euroalueeseen. Mutta nyt Tusk on tärkein yhteistyökumppani Britannian pääministerille David Cameronille.

Kaksikon pitäisi saada myös britit vakuuttumaan siitä, että heidän sopimuksensa on Britannian etu. Tusk varoitti viime viikolla pelkäävänsä, että pakolaiskriisi on brittiäänestäjien mielessä suurempi vaikutin kuin mitkään yksityiskohdat, joita EU ja Britannia saavat sovittua.

”Siirtolaiskriisi on pahin mahdollinen poliittinen konteksti tälle kansanäänestykselle, koska siitä on niin helppoa syyttää EU:ta kokonaisuudessaan, EU:n instituutioita ja muita Euroopan maita”, Tusk sanoi Euroopan unionin alueiden komiteassa viime viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat