Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden ihmislajin välillä oli seksiä jo 100 000 vuotta sitten

Neandertalilaisnaisen perimä viittaa kahden ihmislajin väliseen seksiin jo 100 000 vuotta sitten. Se tarkoittaisi nykyihmisen lähteneen Afrikasta paljon otaksuttua aiemmin.

Ulkomaat
 
Iain Masterton / Alamy
Neandertalinihmismiehen malli Mettmannin museossa Saksassa.
Neandertalinihmismiehen malli Mettmannin museossa Saksassa. Kuva: Iain Masterton / Alamy

Nykyihminen ja neandertalinihminen ovatpäätyneet seksisuhteisiin keskenään paljon aiemmin kuin on tiedetty, Britannian yleisradio BBC kertoo.

Siperiasta löytyneen neandertalinihmisnaisen dna:sta on löytynyt jälkiä, joiden geneettinen analyysi viittaa parittelemiseen nykyihmisen kanssa noin 100 000 vuotta sitten.

Aiemmin on otaksuttu lajienvälisen pariutumisen tapahtuneen noin 60 000 vuotta sitten, kun nykyihmiset lähtivät Afrikasta ja kohtasivat Euroopassa ja Aasiassa asuneita neandertalinihmisiä.

Neandertalinihminen eli Euroopassa ja Aasiassa osittain samaan aikaan kuin nykyihminen, mutta kuoli sukupuuttoon noin vuonna 30 000 vuotta sitten. Neandertalinihminen oli nykyihmistä lyhyempi ja tanakampi.

Ihmisten perimässä on neandertalinihmiseltä periytyviä geenejä vielä tänäkin päivänä. Nykytutkimusten mukaan ne vaikuttavat esimerkiksi immuunijärjestelmässä.

Siperian neandertalilaisnaisen jäänteistä löytyneet nykyihmisen geenit viittaavat siihen, että geenit ovat liikkuneet vastakkaiseen suuntaan, nykyihmiseltä neandertalilaisille.

Vielä ei ole selvää, miten nykyihmisen perimä on mahdollisesti vaikuttanut neandertalilaisiin, Max Planck -instituutin tutkija Sergi Castellano sanoo BBC:lle.

Siperian neandertalilaisnaisen perimä viittaa myös siihen, että aiemmat tiedot nykyihmisen muuttoliikkeistä pitää kirjoittaa uusiksi.

Aiemmin otaksuttiin, että nykyihminen ja neandertalinihminen kohtasivat toisensa vasta nykyihmisen suuren muuttoaallon myötä noin 60 000 vuotta sitten.

Nykyihmisten ja neandertalilaisten kohtaamisen on täytynyt tapahtua Euroopassa tai Aasiassa. Neandertalilaisista ei ole löydetty Afrikasta mitään jälkiä.

Se taas tarkoittaa, että ainakin jonkinlainen esijoukko nykyihmisiä on lähtenyt Afrikasta paljon ennen suurta muuttoaaltoa 60 000 vuotta sitten.

Ihmislajien sukupuolielämän laatu ei ole tiedossa.

Rauhanomainen ”romanttinen” hetki kahden eri ihmislajin edustajan välillä ei ole mahdottomuus, mutta ihmislajit ovat voineet päätyä suhteisiin keskenään myös naisenryöstön tai adoption jälkeen.

”Mahdollisuudet ulottuvat suhteellisen rauhallisista parinvaihdoista siihen, että toinen ryhmä on hyökännyt toisen kimppuun ja ryöstänyt siltä naaraita, kuten simpanssit ja jotkin nykyaikaiset metsästäjä-keräilijät tekevät. On myös mahdollista, että ihmiset ovat adoptoineet laumaansa hylättyjä tai orpoja vauvoja [toisesta lajista]”, Lontoon luonnonhistoriallisen museon tutkija Chris Stinger sanoo BBC:lle.

Reuters
Denisovan luolasta Siperian Altailla lähellä Venäjän ja Mongolian rajaa löytyi jäänteitä neandertalinihmisnaisesta, jonka perimä viittaa ihmislajien väliseen seksiin noin satatuhatta vuotta sitten.
Denisovan luolasta Siperian Altailla lähellä Venäjän ja Mongolian rajaa löytyi jäänteitä neandertalinihmisnaisesta, jonka perimä viittaa ihmislajien väliseen seksiin noin satatuhatta vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat