Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat ovat löytäneet zikavirusta lapsivedestä – yhteys pienipäisyyteen näyttää yhä todennäköisemmältä

Brasilia on ilmoittanut valtaosan mikrokefaliatapauksistaan liittyvän zikavirukseen.

Ulkomaat
 
NACHO DOCE / REUTERS
Kaksi kuukautta vanha Gustavo Henrique syntyi pienipäisenä. Helmikuun alussa hän odotti pääsyä fysioterapiaan Recifessä Brasiliassa.
Kaksi kuukautta vanha Gustavo Henrique syntyi pienipäisenä. Helmikuun alussa hän odotti pääsyä fysioterapiaan Recifessä Brasiliassa. Kuva: NACHO DOCE / REUTERS

Zikaviruksen yhteydestä vauvojen pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan näyttäisi löytyneen lisää todisteita.

Lääketieteellisessä aikakausjulkaisussa The Lancet Infectious Diseasesissa on ilmestynyt tutkimus, jonka mukaan virusta on löytynyt kahden raskaana olevan naisen lapsivedestä. Molemmissa tapauksissa sikiöllä on havaittu mikrokefalia.

Tutkijoiden mukaan löydökset osoittavat, että zikavirus voi siirtyä äidistä sikiöön istukan läpi. Tämä ei kuitenkaan vielä osoita vedenpitävästi, että zikavirus aiheuttaa pienipäisyyttä.

Tutkijat arvioivat, että aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

”Tämä tutkimus ei pysty osoittamaan, onko näissä kahdessa tapauksessa havaittu zikavirus aiheuttanut vauvojen mikrokefalian”, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Ana de Filippis uutistoimisto Reutersille.

”Ennen kuin ymmärrämme biologisen mekanismin, joka yhdistää zikaviruksen mikrokefaliaan, emme voi olla olla varmoja siitä, että toinen niistä aiheuttaa toisen.”

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona etsivänsä 56 miljoonan dollarin (noin 50,2 miljoonaa euroa) lisärahoitusta zikaviruksen taltuttamiseen.

Reutersin mukaan WHO käyttäisi rahat kevään aikana muun muassa rokotteiden kehittämiseen ja lisätutkimukseen viruksen leviämisestä.

Rahoittajiksi odotetaan valtioiden lisäksi muita lahjoittajia.

Brasilia kertoi keskiviikkona, että uusien vahvistettujen mikrokefaliatapausten kokonaismäärä on maassa jo 508.

Reutersin mukaan valtaosan tapauksista uskotaan liittyvän zikavirukseen. Uutistoimisto AFP:n mukaan määrä oli kasvanut alle viikossa kymmenen prosenttia.

Maan terveysministeriö kertoi tutkivansa vielä lähes neljäätuhatta epäiltyä mikrokefaliatapausta. Lisäksi luvassa on suuroperaatio virusta levittävien hyttysten tuhoamiseksi.

Brasilialla on erityinen paine hillitä zikavirusten leviämistä, sillä Rio de Janeirossa pidetään elokuussa olympialaiset.

Yhdysvallat taas on tiukentanut zikaviruksen vuoksi verenluovutuksen ehtoja.

AFP:n mukaan maan terveysviranomaiset kertoivat tiistaina, että kaikki zikavirusalueilta palaavat tai zikavirukseen viittaavia oireita saaneet kansalaiset joutuvat odottamaan neljä viikkoa ennen kuin saavat jälleen luovuttaa verta.

Ne, joilla on varmistettu zikavirus, joutuvat pidättäytymään verenluovutuksesta kuukauden sen jälkeen kun tauti on parantunut.

Myös Kanada ja Ranska ovat aiemmin ilmoittaneet samantyyppisistä linjauksista.

Karibianmerellä sijaitseva saarivaltio Trinidad ja Tobago kertoi keskiviikkona ensimmäisestä vahvistetusta zikavirustapauksestaan. Kyseessä on 61-vuotias nainen, joka oli hiljattain matkustanut Uuteen-Seelantiin.

Trinidad ja Tobagon terveysministeriö arvioi Reutersin mukaan tiedotteessaan, että koska Uudessa-Seelannissa ei ole havaittu zikavirusta, naisen on luultavasti täytynyt saada tartunta kotimaassaan.

Torstaiaamuna Reuters kertoi, että Tyynellämerellä sijaitseva Tonga pelkää tällä viikolla iskevän trooppisen Winston-hirmumyrskyn tuovan mukanaan myös zikaviruksen. Maan terveysviranomaiset ovat alkaneet muun muassa hävittää hyttysten toukkia ja jakaa hyttysverkkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat