Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkelin tulevaisuus voi olla vaakalaudalla EU:n huippukokouksessa – liittolaiset vähissä pakolais­politiikassa

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Angela Merkel kuvattuna Berliinissä keskiviikkona.
Angela Merkel kuvattuna Berliinissä keskiviikkona. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Berliini

Euroopan unionin huippukokouksessa on tiedossa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille pitkiä ja vaikeita öitä. Kaksi päivää Brysselissä voivat olla ratkaisevia Merkelin koko poliittiselle tulevaisuudelle.

Huippukokouksen ennakkoasetelmat ovat hankalat, sillä käsiteltävänä ovat Britannian toiveesta unionin historiassa ainutlaatuiset muutokset. EU-jäsenmaiden johtajien on määrä sorvata esitys, jonka perusteella Britanniassa järjestetään kansanäänestys unionin jäsenyydestä.

Toiseksi EU:n jäsenmaiden johtajat käsittelevät Euroopan pakolaistilannetta, joka näyttää etukäteen listan vaikeimmalta asialta löytää minkäänlaista sopua. Itä-Euroopan maat Puola, Unkari, Tšekki ja Slovakia ovat ryhmittyneet omaksi tiukan pakolaispolitiikan ryhmäksi.

Merkel korosti keskiviikkona Berliinissä antamassa hallituksen selonteossa, että hän uskoo pakolaiskriisin ratkaisun avaimien olevan yhteistyössä Turkin kanssa.

Turkin järkyttävä pommi-isku keskiviikkona muutti täysin maan pääministerin Ahmet Davutoğlun ohjelman. Hänen piti osallistua torstaina Merkelin, Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ja Itävallan liittokanslerin kanssa pakolaistilannetta koskevaan ennakkotapaamiseen. Tapaaminen peruttiin kokonaan, Saksan hallituksen tiedottaja kertoi keskiviikkoiltana.

Angela Merkelin suurin ongelma huippukokouksessa on liittolaisten vähyys. Hän tarvitsee kipeästi EU-maiden yhtenäisyyttä pitääkseen kiinni poliittisesta uskottavuudestaan. Merkel toistaa Saksassa väsymättä, että pakolaiskriisi on ratkaistavissa vain Euroopan tasolla.

Hän sanoi jälleen kerran, että ”kaikki haluavat vähentää pysyvästi pakolaisten määrää”.

Mitä ilmeisimmin keinoista on yhä suuria erimielisyyksiä maiden välillä.

Esimerkiksi yksi Merkelin syksyn liittolaisista on muuttanut linjaansa, sillä Itävallan liittokansleri Werner Faymann ajaa hyvin säännösteltyä rajapolitiikkaa. Keskiviikkona Itävalta päätti, että se ottaa päivässä vastaan 80 turvapaikkahakemusta.

Merkel teki keskiviikkona kaikkensa laskeakseen huippukokouksen tuloksiin liittyviä odotuksia ja nimitti sitä etapiksi matkalla kohti ratkaisuja. Hän sanoi haluavansa selvittää muiden jäsenmaiden johtajien halukkuuden ylipäätään tehdä yhteistyötä Turkin kanssa.

”Kokouksessa ei sovita turvapaikanhakijoiden jakokiintiöistä, koska edellisiäkään ei ole toteutettu. Tekisimme itsemme vain naurunalaisiksi”, Merkel sanoi puhuessaan Saksan liittopäivillä.

Vaikka huippukokouksessa tullaan näkemään pakolaiskriisin heikentämä Saksan liittokanslerin, tukijoitakin on. Esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kannusti Merkeliä kokouksen alla.

”Kanslerit ovat aina niittäneet kunniaa, kun he ovat pitäneet kurssistaan kiinni myrskyisinä aikoina. Angela Merkel tulee olemaan vallassa kaikkia tämänhetkisiä kriitikkojaan pidempään”, Juncker sanoi Bild-lehden haastattelussa.

Jos huippukokouksen anti jää riitaisaksi ja ohueksi, heijastuu se todennäköisesti Merkelin asemaa heikentävästi Saksan sisäpolitiikassa. Viikkoakaan ei mene, että kristillisdemokraattien omista riveistä ei tulisi vakavia syytöksiä. Myös hallituskumppani sosiaalidemokraatit ottaa koko ajan selvemmin etäisyyttä liittokansleriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat